Παιδί & Καλοκαιρινές διακοπές: πρόγραμμα ή ανεμελιά;

on .

• Τα σχολεία έκλεισαν, το καλοκαίρι έφθασε και πλέον τα παιδιά έχουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους!
Δυστυχώς, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, ο κορωνοϊός δεν θα μας αφήσει πλήρως ελεύθερους να το απολαύσουμε, παρά ταύτα, το καλοκαίρι είναι εδώ και μπορούμε να περάσουμε ξέγνοιαστα, έχοντας πάντα κατά νου τα μέτρα προφύλαξης.
Το καλοκαίρι αποτελεί για τα παιδιά την ευκαιρία να ξεκουραστούν, να διασκεδάσουν και να αποφορτιστούν από την ένταση και την πίεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε.

Το τέλος όμως της σχολικής χρονιάς, προμηνύει και το τέλος των γενικότερων υποχρεώσεων, οι οποίες έβαζαν τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα, μία καθημερινή ρουτίνα. Η επικείμενη λήξη της ρουτίνας αυτής, αγχώνει τους γονείς με αποτέλεσμα να αναζητούν εσπευσμένα, λύσεις και δραστηριότητες που θα κρατούν απασχολημένα τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να μην καταλήξουν στην οθόνη κάποιου υπολογιστή.
Ο υπερβολικός προγραμματισμός το καλοκαίρι μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουν οι γονείς. Οι γονείς συνηθίζουν να ωθούν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες, έτσι ώστε να έχουν μία επαφή με τη σχολική ύλη, είτε με επαναλήψεις είτε με καλοκαιρινά σχολεία/φροντιστήρια. Πιστεύουν ότι έτσι τα παιδιά δε θα αποσυντονιστούν, ενώ η επανένταξή τους στις σχολικές αίθουσες από Σεπτέμβρη θα καταστεί πιο ομαλή. Κι όμως, το καλοκαίρι το παιδί δικαιούται να απομακρυνθεί από οτιδήποτε θυμίζει τη σχολική ζωή, καθώς το αυστηρό πρόγραμμα μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Τα αυστηρά «πρέπει» το περιορίζουν και το απομακρύνουν στο να ανακαλύψει τι είναι αυτό που του ταιριάζει πραγματικά και το κάνει να αισθάνεται δημιουργικό. Το καλοκαίρι το παιδί πρέπει να παίξει, να κοινωνικοποιηθεί, να εξερευνήσει, να τεμπελιάσει!
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για αξέχαστες & δημιουργικές διακοπές:
- γράψτε μία λίστα με το παιδί με τα πράγματα που του αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του \(επιτραπέζια, βιβλία, κ.α.), πάντα με τη δική σας διακριτική προτροπή και όχι με την επιβολή. Έτσι, όταν θα βαριέται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορεί να ανατρέχει σε αυτήν και όχι στην εύκολη λύση της οθόνης
- αγοράστε του καινούρια παραμύθια ή βιβλία με δραστηριότητες. Αποφύγετε τις σχολικές επαναλήψεις ή την προετοιμασία για την επόμενη τάξη
- θέστε όρια στις ώρες «σερφαρίσματος» στο διαδίκτυο (όχι πάνω από 2 ώρες την ημέρα)
-αναπτύξτε την οικολογική συνείδηση του παιδιού σας: πριν φύγετε από την παραλία μαζέψτε τα σκουπίδια σας και αν είναι εύκολο και όσα βρίσκονται τριγύρω. Πετάξτε τα πλαστικά και τα αλουμινένια στους ειδικούς μπλε κάδους. Συζητήστε με το παιδί σας, έτσι ώστε να καταλάβει την ατομική ευθύνη, αλλά και την αγάπη και τη φροντίδα για το περιβάλλον
- διοργανώστε ημέρα «master chef»: τα παιδιά ξετρελαίνονται για τη μαγειρική και δη με τα αγαπημένα τους πρόσωπα! Φορέστε τους ποδιά και φτιάξτε μπισκότα, παγωτά, πίτσες κ.α. Ταυτοχρόνως μπορείτε να τους δίνετε πληροφορίες για το κάθε υλικό και πώς ταξιδεύει από κάθε γωνιά του πλανήτη για να έρθει στο πιάτο μας (κακάο= Μεξικό, μπανάνες= Νέα Γουινέα/ Εκουαδόρ, ινδική καρύδα= Σρι Λάνκα κ.ο.κ.)
- αναπτύξτε στο παιδί σας το αίσθημα της ευθύνης και αναθέστε του δουλειές του σπιτιού (π.χ. να ποτίσει τα λουλούδια, να τακτοποιήσει το δωμάτιό του, να αδειάσει το πλυντήριο πιάτων, να απλώσει μαζί σας τα ρούχα κ.α.)
- παρακολουθήστε ένα κονσέρτο, μία συναυλία, θέατρο ή πηγαίνετε σε βραδιές θερινού σινεμά. Οφείλουμε στο παιδί να το φέρουμε σε επαφή με υψηλές μορφές τέχνης! Μία πολύ καλή πρόταση για το φετινό καλοκαίρι είναι τα πολιτιστικά δρώμενα που έχει οργανώσει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν ελεύθερη είσοδο!
- η πιο γλυκιά ανάμνηση: οι παππούδες! Οι συχνές επισκέψεις στο παππούδες κάνουν καλό και βγαίνουν αμφότεροι κερδισμένοι, και οι παππούδες και τα παιδιά, καθώς πρόκειται για τον ορισμό της ανιδιοτελούς αγάπης!
Αναντίρρητα, αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μία ευκαιρία να κάνετε πράγματα μαζί με τα παιδιά σας! Ακόμη και τα πιο απλά, τα πιο καθημερινά. Αυτό είναι που έχουν ανάγκη και επιζητούν! Μία βόλτα με το ποδήλατο, ένας περίπατος, ένα πικ-νικ με τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ζωής τους. Επιλογικά, αφήστε τα παιδιά σας το καλοκαίρι να μην κάνουν απολύτως τίποτα, να κοιμηθούν, να βαρεθούν και θα βρουν μόνα τους τη λύση. Μέσα από την απραξία θα βρουν τι είναι αυτό που τους ταιριάζει πραγματικά και θα ανακαλύψουν τα μύχια ενδιαφέροντα και ταλέντα τους.

Το απόφθεγμα της ημέρας
Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας.
Denis Waitley