Αγνωμοσύνη και ασέβεια από την Ιερά (;) Σύνοδο!

on .

Σε άλλη περίπτωση, σίγουρα θα ζητούσα συγγνώμη για την αποκοτιά μου να διανοηθώ να βάλω ερωτηματικό, στην προσωνυμία της Συνόδου των ιεραρχών μας, ως Ιερά!

Σήμερα όμως, καθόλου δεν με προβληματίζει η αμφισβήτηση της …ιερότητας αυτών των ηγετών της Εκκλησίας μας, γιατί η ιερότητα δεν μετριέται με τα μακρυμάνικα ράσα ούτε με τα στολισμένα Βυζαντινά άμφια, αλλά με την αγιότητα και το Σεβασμό στα Ιερά και τα Όσια του λαού και του ...ποιμνίου τους, πέραν της προσωπικής τους αγιωτικής προσπάθειας. Και αυτά τα ιερά και τα όσια, όχι μόνον των Ηπειρωτών αλλά όλων των Ελλήνων, εσείς, όσοι, δυστυχώς, είστε ανιστόριτοι Συνοδικοί και τα αγνοείτε και τα προδίδετε
Αγνοείτε ποιος ήταν και τι έκανε για το Έθνος μας, ο προκάτοχός σου Αρχιεπίσκοπε, ο αείμνηστος Σπυρίδων Βλάχος! Και δεν θα αναφερθώ στην μοναδική, την υπέροχη στη μυστικότητά της, Εθνική του προσφορά στο Κυπριακό και στην Ελλάδα εκείνα τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια που υπηρέτησε δια της Ιεραρχίας την Πατρίδα και την Εκκλησία, αλλά για το τεράστιο σε εθνική και θρησκευτική αξία έργο του, σα Δεσπότης των Ιωαννίνων για να το βρείτε εσείς σήμερα έτοιμο και με μια αστόχαστη, ανιστόρητη απόφαση -λες και δικαιούστε να παίρνετε με τόση ελαφρότητα αποφάσεις- να υπογράψετε την κατάργηση της Σχολής Βελλάς, του τεράστιου έργου του μεγάλου εκείνου πατριώτη, οραματιστή, αγωνιστή και ευεργέτη Μητροπολίτη μας!
Ερωτώ την πλειοψηφία των κυρίων αυτών συνοδικών, που έβαλαν τόσο εύκολα την υπογραφή τους σ’ αυτό το «φιρμάνι»: Γνωρίζετε, εσείς, η πλειοψηφία των ψηφισάντων αρχιερέων, πού είναι και τι είναι ή τι υπήρξε η Βελλά, για την Ήπειρο και για την Ελλάδα και γιατί την έφτιαξε πριν από 110 χρόνια, ο τότε Μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Βλάχος;
Σίγουρα ΟΧΙ! Ας σας το πούμε λοιπόν εμείς, για να το μάθετε. Η Βελλά έγινε, πρώτα, για να σωθούν η Ορθοδοξία και η Γλώσσα των Ελλήνων στην Αλβανία, για να υπάρχει μέχρι σήμερα η Βόρειος Ήπειρος εκεί! Γι’ αυτόν το λόγο η Βελλά έβγαζε παπα-δασκάλους τους οποίους έστελνε στην Αλβανία, αφού πρώτα τους ενέπνεε το δικό του πατριωτικό πάθος, την αγάπη και το όραμα της μάνας Ελλάδας και «του Χριστού την πίστη την αγία». Σ’ αυτούς τους παλιούς Βελλαΐτες παπαδασκάλους χρωστάμε τον σημερινό Αναστάσιο, το …κόσμημα της Εκκλησίας, Ελλαδικής και Αλβανικής, την άνθιση της ορθοδοξίας και των εκκλησιών, στην πριν άθρησκη χώρα, την Αλβανία. Εθνικός λοιπόν, κατά βάσιν, ο πρώτος ιδρυτικός λόγος της Βελλάς, ο οποίος όμως λόγος δεν εξέλειπε ποτέ… ούτε και σήμερα φυσικά, γιατί η Αλβανία είναι πάντα εκεί.
Και ο δεύτερος λόγος, της αναγκαιότητάς της Βελλάς ήταν η ανάγκη να σπουδάζουν και τα φτωχά παιδιά της Ηπείρου, που δεν είχαν τότε τη δυνατότητα άλλης σπουδής κι άλλης Σχολής. Ήταν η Βελλά το …πανεπιστήμιο της εποχής για τα φτωχά Γιαννιωτόπουλα και τα χωριατόπουλα. Έτσι, τελείωναν εκεί δάσκαλοι και ύστερα, όσοι μπορούσαν, γίνονταν γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί ή παρέμειναν δάσκαλοι, που άφησαν εποχή σαν εκπαιδευτικοί στα σχολεία των Ιωαννίνων και της ενδοχώρας μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους έστω και ΑΝ κάποιοι απ’ αυτούς εξέλειπαν σήμερα, ο Σπυρίδων Βλάχος, ο Μητροπολίτης μας και ιδρυτής της Βελλάς, υπήρξε η συνέχεια του Πατροκοσμά, αφού στα δικά του χνάρια βάδισε και το δικό του έργο, σε άλλη εποχή, συνέχισε ο Σπυρίδων. Αυτό εσείς, σεβαστοί κατά τα άλλα ιεράρχες, το αγνοείτε και διατάζετε με μια σας μονοκονδυλιά, την κατάργηση της Βελλάς της «μάνας» που βύζαξε στους μαστούς της γενιές Ηπειρωτών, της Νότιας και της Βόρειας Ηπείρου. Δεν θα σας το επιτρέψουμε, όμως.
Υπό την ηγεσία του Δεσπότη μας κ. Μάξιμου, ο οποίος έχει πολλά από τα προσόντα του μεγάλου μας Σπυρίδωνα, το απέδειξε και με τη σθεναρή του αντίδραση στην απόφασή σας αυτή, με τη συνδρομή της τοπικής μας Ηγεσίας και τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, δεν θα επιτρέψουμε στην Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει αυτό το μεγάλο λάθος, για το οποίο κάποια στιγμή θα ντραπεί την Ιστορία της Πατρίδας και της Εκκλησίας. Πρόκειται για μια πράξη, τόσης και τέτοιας αγνωμοσύνης και ασέβειας, που θα εγγραφεί στα μελανά κατάστιχα αυτής της Ιεράς (;) Συνόδου.