Να μην επαναλάβουμε τα περσινά λάθη!

on .

• Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες σιγά - σιγά βγαίνει από τη ζωή μας. Προφανώς οι επιστήμονες έκριναν όχι μόνο με επιδημιολογικά κριτήρια αλλά και με παραδοχή της πραγματικότητας.
Από τη στιγμή που ούτως ή άλλως, ελάχιστοι πλέον είναι αυτοί που συμμορφώνονται με την υποχρέωση χρήσης της μάσκας και οι περισσότεροι την κρεμούν στ' αυτιά ως ένα αξεσουάρ των καιρών και πλέον οι έλεγχοι είναι από πλημμελείς έως ανύπαρκτοι, τι νόημα έχει η απαγόρευση;
Όχι βέβαια πως δεν υπάρχει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Υπάρχει και σημαντική. Πλην όμως δεν εξέλιπε ο κίνδυνος της πανδημίας και μιας νέας έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι. Τα παραδείγματα άλλωστε που μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το Ισραήλ όπου οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει το 60% δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Παρατηρείται μια νέα αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι. Βλέπετε οι εφευρετικότητα του ιού σε μεταλλάξεις είναι αστείρευτη.
Κι όμως στη χώρα μας και ενδεχομένως και σε άλλες, φαίνεται πως βιαζόμαστε να συμπεράνουμε πως έχουμε αφήσει πίσω την πανδημία και άρα περιττεύουν οι προφυλάξεις και ο διαρκής φόβος.
Κουραστήκαμε άλλωστε τόσους μήνες σε περιορισμούς και αποστάσεις και τώρα του δίνουμε και καταλαβαίνει σε συγχρωτισμούς με κάθε ευκαιρία. Μια ματιά στους χώρους εστίασης, στις παραλίες, στις κοινωνικές εκδηλώσεις, στα καφέ και τα μπαρ αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως ο κόσμος έχει αφήσει πίσω του την πανδημία και προσπαθεί να ξαναζήσει ανέμελα.
Παράλληλα είναι ορατή η κόπωση στο πρόγραμμα εμβολιασμών καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 35% κι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση είναι αμφίβολο αν θα φθάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού στο 55-60% του πληθυσμού που απέχει πολύ από το όριο που έχει μπει για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας.
Γι’ αυτό φαίνεται επιστήμονες και πολιτεία έχουν ρίξει το βάρος τους τώρα στο να πείσουν τους αρνητές για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Και δεν είναι άσχετη η προειδοποίηση της επιστημονικής κοινότητας πως το 4ο κύμα που είναι δεδομένο πως θα έρθει, θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες!
Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και πως κανείς μας δεν θα άντεχε νέες περιπέτειες και νέα lockdown μέσα στο καλοκαίρι. Ο περυσινός εφησυχασμός με τα γνωστά αποτελέσματα που ακόμα πληρώνουμε με ζωές και χρήμα, πρέπει να μας παραδειγματίσει και να μην κάνουμε τα ίδια λάθη.