Εμβόλια με το ζόρι;

on .

ΤΕΛΟΣ οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους από προχτές και από τη Δευτέρα καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυκτερινές ώρες.

Μη μας ρωτήσετε γιατί από τη Δευτέρα κι όχι από χτες, με αρμόδιους να απαντήσουν τους «ειδικούς» και την κυβέρνηση. Πιστεύουμε όμως ότι και οι δύο έχουν χάσει τον «μπούσουλα» και δεν ξέρουν τι τους γίνεται, με τους πολίτες να βρίσκονται σε σύγχυση και με πολλές απορίες για το τι πραγματικά επιδιώκεται και με ποιό τρόπο.

Διότι πολλά έχουν ακούσει, συχνά αντιφατικά, που κάποιες φορές προκάλεσαν μεγαλύτερο κακό παρά καλό. Μη φοράτε μάσκες, φορέστε τις παντού, όχι διπλή, απαραιτήτως διπλή, όχι κυκλοφορία τη νύχτα (!) όχι πέντε στο τραπέζι αλλά τέσσερις, όχι συνάθροιση άνω των τριών, μη μιλάτε δυνατά γιατί εκτοξεύονται σταγονίδια.
ΜΕΤΑ άρχισε το «πανηγύρι» με τα εμβόλια και ποιό από όλα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και για ποιές ηλικίες είναι κατάλληλα. Το «παιχνίδι» με εκείνο της astrazeneca, που άλλοτε είναι κακό για τους νεώτερους κι άλλοτε για τους πιο ηλικιωμένους, πάνω από τα εξήντα δε βλάπτει αλλά στα πενήντα εννιά ίσως, προκάλεσε ευλόγως ανησυχία σε όλους, που δεν μπορούν να βρουν λύση στις απορίες τους. Τώρα, έχουμε άλλη ιστορία. Συζητείται δημοσίως και από τον πρωθυπουργό, χωρίς βεβαίωση εμβολιασμού να μην μπορούν οι πολίτες ούτε για καφέ να πάνε! Παρ’ ότι απαγορεύεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, όπως και κάθε ιατρική πράξη χωρίς την συγκατάθεση του πολίτη, στην προκειμένη περίπτωση μέσω τεχνασμάτων υποχρεώνονται όλοι να εμβολιαστούν.
ΓΙΑ να μην υπάρξουν παρερμηνείες, είμαστε υπέρ των εμβολίων γενικώς και ειδικώς για τον κορωνοϊό. Χάνονται ζωές (και από ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας) και ασφαλώς το εμβόλιο παρέχει αρκετή προστασία. Δεν αποκλείει το να νοσήσει κάποιος, αλλά πιθανώς με ηπιότερα συμπτώματα. Μιλάμε όμως για τα προστατευόμενα από το Σύνταγμα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες καθενός, που στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας περιορίζονται -και επ’ αυτού έχουν διατυπώσει την άποψή τους επιφανείς νομικοί, εισαγγελείς και δικαστές. Πρόκειται βεβαίως για παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός που προαναφέραμε.
ΑΥΤΟ κατέστη σαφέστερο με την εντολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Μητροπολίτη κ. Μάξιμο, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννινα πριν από μία εβδομάδα: «Να πείτε στο ποίμνιό σας ότι δε θα δέχεστε κανέναν στην εκκλησία αν δεν έχει εμβολιαστεί»! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Άλλο πράγμα η σύσταση για το ωφέλιμο του εμβολιασμού, του απαραίτητου ίσως, κι άλλο η απαγόρευση εισόδου στους ναούς, που θα πει ότι στην πόρτα κάποιος θα ελέγχει τις περίφημες βεβαιώσεις εμβολιασμού, με τις οποίες θα πρέπει να κυκλοφορούν πλέον οι πολίτες! Πρώτα είχαμε τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας - εξόδου από το σπίτι και τώρα αυτά τα πιστοποιητικά, που σε λίγο θα απαιτούνται για οτιδήποτε κάνουμε!
ΘΑ πείτε, αυτό σας ενοχλεί; Ναι και αυτό! Όπως και η πρωθυπουργική εντολή στο Μητροπολίτη, που συγκατένευσε να μην επιτρέπει να εκκλησιάζονται οι ανεμβολίαστοι! Που ίσως για να γίνει αποτελεσματικότερη η διαταγή θα πρέπει να ειπωθεί ότι θα... αφορίζονται κιόλας ή θα απομονώνονται κάπου μέχρι να συνετιστούν! Αλλά άντε ο πρωθυπουργός είπε κάτι που εξοργίζει, ο Μητροπολίτης πώς το δέχτηκε και δεν αντέδρασε για να του υπενθυμίσει κάποια από τις Ευαγγελικές ρήσεις; Τι λέει, είναι πρόθυμος να υπακούσει και να χωρίσει τους πιστούς σε καλούς και κακούς, για να φανεί αρεστός στον κ. Μητσοτάκη και να καυχάται ότι συνέβαλε στην προστασία της δημόσιας Υγείας;
ΣΕ αυτό το σημείο θα υπενθυμίσουμε την 2361/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός κι ότι κανείς πολίτης δεν πρέπει να πιέζεται κοινωνικά, πολιτικά ή με άλλο τρόπο, ούτε και να γίνονται διακρίσεις αν εμβολιάστηκε ή όχι! Αυτές οι βασικές αρχές δυστυχώς στη χώρα μας όχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά παραβιάζονται ευθέως και χωρίς προσχήματα, για να διερωτόμαστε αν και πόσο Ευρωπαίοι μπορούμε να νοιώθουμε, κυρίως όταν η κυβέρνηση ήδη προβαίνει σε διακρίσεις και αποκλεισμούς από πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες! Ο πειθαναγκασμός όμως δεν αποτελεί πάντοτε το καλύτερο μέσο για την προστασία της υγείας μας, η οποία (όπως και το Σύνταγμα) επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
ΤΑ εμβόλια είναι κατάκτηση της επιστήμης, όσο κι αν στην προκειμένη περίπτωση του κορωνοϊού δε δοκιμάστηκαν επαρκώς. Η παρότρυνση θα ήταν αποτελεσματικότερη αν συνοδεύονταν από λιγότερες και αμφιλεγόμενες επιστημονικές απόψεις, που αντί να καθησυχάζουν σκορπούν τον τρόμο. Και φυσικά οι εντολές ως αυτή του πρωθυπουργού προς τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν. Αφήνουν δε περιθώρια για ποικίλα και καθόλου κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα της δημοκρατίας που εγγυάται η παλινδρομούσα κυβέρνηση. Ναι στα εμβόλια, όχι όμως με το ζόρι...