Τα τείχη…

on .

● Τα τείχη πάντα έπαιζαν ένα καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας! Άλλοτε χτίζονταν και άλλοτε γκρεμίζονταν! Ανάλογα με το τι ήθελαν να σηματοδοτήσουν… Αποτελούσαν «ασπίδα» κατά των εχθρών!
Στην αρχαία Ελλάδα γκρέμιζαν τα τείχη για να εισέλθουν στην πόλη, δαφνοστεφανωμένοι οι ολυμπιονίκες!
Τα τελευταία χρόνια «γκρεμίστηκαν» τείχη αυταρχικών καθεστώτων, για να βρει χώρο η Δημοκρατία!
Την ίδια εποχή, άλλα κράτη, για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, «χτίζουν τείχη» για να την περιορίσουν! (ΗΠΑ και όχι μόνο…).
Και σήμερα, με την πανδημία, όλες οι χώρες που έχουν πληγεί «χτίζουν τείχος» ανοσίας, για τον κορωνοϊό, που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει…
Στην περίπτωση του κορωνοϊού, για τη δημιουργία γρήγορου τείχους ανοσίας οι χώρες δίνουν κίνητρα και διευκολύνσεις για την επίσπευση των εμβολιασμών!
Οι εμβολιασμένοι θα έχουν «προνόμια» έναντι των ανεμβολίαστων…
Όσοι θα έχουν πάρει τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα μπορούν να… αναπνέουν περισσότερο, χωρίς μάσκα! (Πάρτε ανάσες, έρχονται τα δύσκολα…). Θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα σε κλειστούς χώρους για φαγητό και ποτό! (Μετά μουσικής εννοείται…).
Οι άλλοι, στην «απ’ έξω» νηστικοί!
Ειδικότερα στην Ελλάδα δεν έχουν υπολογίσει ακόμη μία οικονομική παράμετρο…
Κατά κανόνα, οι εμβολιασμένοι είναι περισσότερο «υπεύθυνοι» και λειτουργούν με σύνεση σε όλη τη ζωή τους! Τα χρήματά τους τα «ρίχνουν» εμπρόθεσμα στις βασικές τους υποχρεώσεις, δεν θέλουν να έχουν εκκρεμότητες… Έτσι, συνήθως, δεν τους μένουν χρήματα για διασκέδαση! Είναι αυτοί που τους βλέπουν λιγότερο τα μαγαζιά της εστίασης!
Οι «άλλοι», ίσως με λιγότερες φοβίες και… περισσότερο χρήμα για διασκέδαση είναι… ευπρόσδεκτοι και με… υποκλίσεις σε κέντρα διασκέδασης! (Ο αρνητής είναι και… καλοπληρωτής!).
Έλα όμως που αυτοί, ανεμβολίαστοι όντες, δεν μπορούν να μπούνε να φάνε και να πιούνε! Έτσι οι χώροι εστίασης θα έχουν πάλι αναδουλειά! Και η κυβέρνηση θα πρέπει… να εστιάσει στη λύση του προβλήματος!
Για να μη χτυπάνε όλοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση τα κεφάλια τους… στον τοίχο!
Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο το «τείχος» ανοσίας!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.