Ο Κώστας Φρόντζος και το παπιγιόν…

on .

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση, για όσους τους γνώρισαν, παρακολουθήσαμε την εκπομπή της ΕΡΤ2 την Κυριακή, 16 Μαΐου, με τον τίτλο: «Φρόντζος. Ο άνθρωπος με το παπιγιόν» (Επαναλήφθηκε από το Κανάλι της Βουλής, 23 Μαΐου).

Επί τέλους έδειξε και η ΕΡΤ έργο ανθρώπου πνευματικού, δημιουργικού, όχι των Αθηνών!
Μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής, συντοπίτης μας κ. Κ. Τασούλας και ο στενός συνεργάτης του αειμνήστου, ο γιαννιώτης Βασίλης Χαρίσης, αρχιτέκτων.
Ο Βασίλης Χαρίσης έζησε από κοντά την δημιουργία – μεγαλουργία για τον τόπο μας, που ήταν υλοποίηση των οραματισμών του Κώστα Φρόντζου. Πρέπει να αναφερθή ότι ο Β. Χαρίσης προσέφερε όλες τις τεχνικές γνώσεις και τα αρχιτεκτονικά σχέδια ΔΩΡΕΑΝ.
Το ίδιο έγινε και με τα δημιουργήματα του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, όπου κι εκεί τα σχέδια και η όλη εργασία του Βασίλη Χαρίση ήταν επίσης ΔΩΡΕΑΝ!
Ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε τον Κ. Φρόντζο «ο άνθρωπος με το παπιγιόν» και κάπου ακούστηκε ότι «δεν φορούσε άλλος στα Γιάννενα παπιγιόν», το οποίο δεν ευσταθεί (Συγκούνας, δικηγόρος, Κυριακόπουλος, συμβολαιογράφος και Μπότσιος, δικηγόρος, κ.α.).
Το παπιγιόν που πάντοτε φορούσε ο αείμνηστος έχει την δική του ιστορία… Ο Κ. Φρόντζος έφερε ιδιαίτερη αγάπη στην μητέρα του, την οποία και συχνά ανέφερε. Ήταν το γένος Σούρλα και η επιθυμία του είναι στη διαθήκη του, το σπίτι του όταν θα λειτουργήση ως μουσείο, να φέρη το όνομα της μητέρας του.
Όταν η μητέρα του πέθανε, στην κηδεία της ο Φρόντζος, «τιμής ένεκεν», φόρεσε παπιγιόν. Από εκείνη την ημέρα δεν το ξανάβγαλε εις μνήμην της μητέρας του!
Αυτός ήταν ο «Φρόντζος. Ο άνθρωπος με το παπιγιόν».