Η αγορά στενάζει και δύσκολα θα συνέλθει!

on .

Παρατηρώντας την αγοραστική κίνηση της πόλης μας, αλλά και της χώρας γενικότερα πριν και μετά το Πάσχα διαπιστώσαμε ότι έχουμε μεγάλη μείωση στον τζίρο - πωλήσεις σε σύγκριση με το 2020 και το 2019. Η κίνηση στα μικρά μαγαζιά, στις μικρές ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις ήταν απελπιστική!

Tα μεγάλα και επώνυμα - φίρμες όταν άνοιξαν και μάλιστα με το άνοιγμα και των Κυριακών σίγουρα είχαν καλύτερο τζίρο. Τα μικρά δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν, δεν μπορούν να ανοίγουν Κυριακές, δεν μπορούν να πληρώσουν περισσότερους υπαλλήλους ή δεν αντέχουν να δουλεύουν εφτά μέρες τη βδομάδα και δέκα ώρες την ημέρα. Το άνοιγμα Κυριακές είναι δώρο στα μεγάλα καταστήματα! Όλα γίνονται για τα μεγάλα πολυκαταστήματα και όχι για τα μικρά! Η πόλη και η χώρα μας γενικότερα, όπως είναι διαμορφωμένη η οικονομία μας, θα μπορούσαν κάλλιστα να στηριχθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, μικρότερη ανεργία, καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Όλοι μιλάνε ότι θα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη με τα κονδύλια από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), τρία δις ευρώ περίπου θα εισπράξουμε ως προκαταβολή για το 2021 και θα επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια και καινοτομία, την ψηφιοποίηση του κράτους. Ποιοι θα τα πάρουν; Θα φτάσουν στον φτωχοποιημένο λαό, είναι το μέγα ερώτημα. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες - Ε.Ε. δεν είναι ενθαρρυντικά, οι εντολές και οι όροι είναι σαφείς! Για την πράσινη ενέργεια τα χρήματα θα τα πάρουν οι πολύ μεγάλες εταιρείες ντόπιες και ξένες πολυεθνικές με πολύ μικρή συμβολή στη απασχόληση, στην μείωση της ανεργίας, στην βελτίωση της διαβίωσης των Ελλήνων. Για την ψηφιοποίηση του κράτους πιστεύω ότι είναι καλό και καλύτερα θα ήταν αν η κάθε κυβέρνηση ή κόμμα καταργούσε το πελατειακό σύστημα, το βόλεμα των ημετέρων και όχι να δικαιούνται ακόμη και οι συνταξιούχοι βουλευτές αυτοκίνητα, αναδρομικά των παχυλών συντάξεων και μισθών -αποζημίωση το λένε- και τα άλλα προνόμια που δεν γνωρίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, αλλά πληρώνει ο φτωχοποιημένος λαός. Η εξουσία καλά περνάει έστω και αν το χρέος αυξάνει, ήδη έχει φτάσει στα 340 δις ευρώ, η ανεργία στα ύψη, η τετράωρη απασχόληση στα 350 ευρώ -να μπορεί να ζήσει, να επιβιώσει άνθρωπος! Μακάρι να βρεθεί ένας ηγέτης ή κυβέρνηση που θα κάνει την Ελλάδα σύγχρονο κράτος υπέρ του πολίτη! Η οικονομική μας κατάσταση πιστεύω προς το τέλος της χρονιάς θα χειροτερεύσει και μακάρι να διαψευστώ! Γιατί το λέω; Γιατί για την πατρίδα μας με τέτοιου είδους προγράμματα της Ε.Ε., όπως παλιά το σχέδιο Μάρσαλ, τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς την διοχέτευση μεγάλων ποσών χρημάτων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την ανασυγκρότησή του δεν θα έχουμε: Ανάπτυξη, ευημερία, ευζωία για τον λαό, μεγάλη αύξηση της απασχόλησης και κυρίως επιστροφή των νέων που είναι το μέλλον μας στα ερημωμένα χωριά, στον τόπο τους, στην μάνα γη, στα ποιοτικά προϊόντα -λόγω κλίματος, περιβάλλοντος- επάρκεια τροφίμων και άμεσα αποτελέσματα, βοήθεια στο λαό που υποφέρει. Χώρα χωρίς παραγωγή δεν έχει μέλλον. Μόνο με τον τουρισμό δεν σωζόμαστε! Ωστόσο, κανένας Έλλην πρωθυπουργός ή κυβέρνηση δεν τόλμησε να αλλάξει το μοντέλο και την κακώς προδιαγραμμένη πορεία της οικονομίας μας!

 Το μόνο που κάνουν είναι η απλή διαχείριση του συστήματος εξουσίας, υπακούοντας στα συμφέροντα της Γερμανικής-Ευρωπαϊκής Ένωσης!