Συναινέσεων… το ανάγνωσμα!

on .

Η συναίνεση στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας είναι μια πονεμένη ιστορία! Είναι είδος εν… ανεπαρκεία!

Την εκάστοτε κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τη χωρίζει ένα χάος… (Μάλλον ψευδεπίγραφο…). Βαδίζουν πολιτικά σε δύο παράλληλες γραμμές, που δεν συναντώνται πουθενά! (Αυτό το ξέρει και ο πλέον… αγεωμέτρητος, πως δύο ευθείες δεν συναντώνται…). Έλα όμως που στην πολιτική η σύγκλιση είναι το ζητούμενο! Σε υγεία, παιδεία, οικονομία (αλλά και σε εθνικά θέματα, δυστυχώς), υπάρχουν διαφορές! Γι’ αυτό και η χώρα δεν ακολουθεί σταθερά μια ανοδική πορεία, αλλά έχει σκαμπανεβάσματα, σε πολλά επίπεδα! Η πραγματικότητα είναι σκληρή…

Προέχει το κομματικό συμφέρον! Μία πραγματική όμως συναίνεση, ανάμεσα σε κόμματα… που εναλλάξ κυβερνάνε τη χώρα, θα έλυνε προβλήματα και θα έδινε μια ώθηση στη χώρα! Θα ήταν ευχάριστη έκπληξη και… λύτρωση για τη χώρα, αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου καθόταν σε ένα τραπέζι. Όχι… για να φάνε, αλλά να προωθήσουν λύσεις σε μεγάλα ζητήματα! Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα… Ας το ζήσουμε λοιπόν εμείς, με… τη φαντασία μας! Με πλήρη… εκπροσώπηση, όλα τα κόμματα, καθισμένα σε ένα μεγάλο τραπέζι και… ξεπερνώντας τα δεκάδες διαδικαστικά θέματα, προχωράνε στην κατάθεση προτάσεων! Ακούστηκε η πρώτη «βόμβα» από το κέντρο του τραπεζιού: Ίσως ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε τους διορισμούς! Το τραπέζι… ταρακουνήθηκε, νόμισαν πως έγινε σεισμός! Επίσης, είπε ένας που καθόταν στην αριστερή γωνία, να καταργήσουμε αμέσως τον διαγωνισμό για την προμήθεια 40.000 καρεκλών, για τα 4 μεγάλα Υπουργεία!

Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους όλοι, ξεροκατάπιαν, αλλά θέση… δεν πήραν! Και ένας απ’ τη δεξιά πλευρά του τραπεζιού, τους… έβαλε σε σκέψεις: Και τι θα πούμε στο λαό, που άλλα του υποσχεθήκαμε; Η απάντηση ήρθε… δια βοής! Εντάξει, ο λαός γρήγορα… ξεχνάει!

Ένα στέλεχος μεγάλου Υπουργείου, διαφώνησε… -Με την κατάργηση των διορισμών, είπε, …σαμποτάρουμε το κυβερνητικό έργο! Και ένας τρίτος, που δεν διαθέτει μεγάλη πολιτική δύναμη, αλλά τουλάχιστον έχει… χιούμορ, τους είπε: «Ας βρούμε τη μεσαία λύση: Θα κάνουμε τους μισούς διορισμούς, αλλά θα αγοράσουμε 20.000 καρέκλες, αντί για 40.000! Τουλάχιστον, ας… καθίσουν δύο – δύο! Με τέτοιο επίπεδο διαλόγου κατάλαβαν πως δεν συμφωνούν! Και ο κυβερνητικός παράγοντας πήρε… το κοινό ανακοινωθέν να το ακούσει ο λαός, μέσα από τηλεοπτικό μήνυμα: «Έλληνες πολίτες, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και είμαστε… έτοιμοι, να… πληρώσετε γι’ αυτά»! Ο λαός ακούγοντας… τα νέα, διχάστηκε! Και άλλοι άρχισαν… να χειροκροτούν, άλλοι… να μελαγχολούν και κάποιοι άλλοι… να καιροφυλακτούν, ώστε… αργότερα, να «χτυπήσουν»… στο σταυρό! (Είναι το μόνο… «όπλο» που διαθέτουν, μαζί με το εμβόλιο!).

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.