Για… μισή αλήθεια μιλά ο Περιφερειάρχης απαντώντας στο «Τρίτο Μάτι» του Κ. Καλτσή

on .

• Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου λάβαμε την ακόλουθη απάντηση σε χθεσινό σχόλιο του Κώστα Καλτσή, που αναφέρονταν στα όσα απαράδεκτα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σημειώνουμε ότι στην απάντηση αποφεύγεται η αναφορά στο όνομα του Κώστα Καλτσή, μιλώντας αόριστα για συντάκτη του σχολίου.
«Κύριε Διευθυντά,
Διαβάζοντας σήμερα στη στήλη «Τρίτο Μάτι» το σχόλιο με τίτλο: «Ο ευτελισμός ενός θεσμού…» θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Μικρή είναι η κοινωνία των Ιωαννίνων, όλοι γνωρίζουν το ενδιαφέρον του συντάκτη του για τους θεσμούς.
Αν σε κάτι ευθύνονται ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας για τον οξύτατο διάλογο που προέκυψε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι ότι παρασύρθηκαν και απάντησαν στο υβρεολόγιο του Περιφερειακού Συμβούλου Σπύρου Ριζόπουλου, που ενήργησε στην προκειμένη περίπτωση ως agent provocateur (προκλητικός παράγοντας). Συνέβαλε σε αυτό η κόπωση, η πίεση και η ένταση, αλλά αιτία ήταν η πρόκληση. Προφανώς δεν έπρεπε να συμβεί.
Η μισή αλήθεια, είναι χειρότερη όμως και από ψέμα. Και αυτό συμβαίνει με το περιεχόμενο του σχολίου.
Ο Περιφερειάρχης υπερασπίστηκε το έργο των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Στ. Τσιάρα- Χ. Μηλιώνη στη διαχείριση της πανδημίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων- το οποίο άλλωστε ανέδειξε με άρθρα του ο «Πρωινός Λόγος»- απαντώντας στον Σπ. Ριζόπουλο που για πολλοστή φορά επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συμβολή της κ. Τσιάρα.
Επεσήμανε δε ένα πραγματικό γεγονός, ότι ζει στην Αθήνα και ότι δεν έχει άμεση γνώση των όσων συμβαίνουν στην Ήπειρο. Αυτό προκάλεσε την έξαλλη αντίδρασή του, με αναφορές «σε στάνη», «κολόκατσες», «πολιτική αλητεία», «γελοίε», «αλήτη» κ.α., για να μεσολαβήσουν παρεμβάσεις - αντιδράσεις από Περιφερειάρχη - Αντιπεριφερειάρχη.
Ο συντάκτης του σχολίου θεωρούμε ότι γνωρίζει το απόφθεγμα της σοφίας των αρχαίων προγόνων μας: «Ούτος ήρξατο χειρών αδίκων». Και ταιριάζει ‘γάντι’ για την περίπτωση.
Ως φαίνεται το λεξιλόγιο του Σπ. Ριζόπουλου- που δεν ήταν η πρώτη φορά που προσβάλλει πρόσωπα και τοπικούς φορείς- αξιολογείται από τον συντάκτη του σχολίου ως δείγμα πολιτικού πολιτισμού και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν το εκθειάζει κιόλας, αλλά απλώς το αποσιωπά στο κείμενό του.
Η ελευθερία του τύπου είναι ‘πολύ μεγάλο πράγμα’, αρκεί ο τύπος να μην φοράει γυαλιά και μάλιστα συγκεκριμένων ‘προδιαγραφών’.
Όσον αφορά τις εξώδικες διαμαρτυρίες, ο κάθε πολίτης που θίγεται έχει δικαίωμα να ασκήσει τα συνταγματικά ατομικά του δικαιώματα για προστασία από συκοφαντίες, ύβρεις, προσβολές κ.α. Η περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν απαντητική επιστολή της νομικού που διαχειρίζεται ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου στο ΣτΕ κ.α. σε δημοσιεύματα που έκρινε ότι τη θίγουν επαγγελματικά και προσωπικά.
Τέλος για τη «Σχεδία», ας επιτρέψει τουλάχιστον, ο τιμητής των πάντων συντάκτης, σε όσους έχουν συναρμοδιότητα στη διοίκησή της και συμβάλλουν και οικονομικά μέσω των φορέων που εκπροσωπούν να έχουν τη δική τους άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».