Τα φαινόμενα...

on .

● Η ζωή μας συνεχώς δυσκολεύει… Είναι μία διαπίστωση, που μπορεί να την κάνει ο καθένας! Λιμοί, σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί! Λίγα παραμένουν όρθια! Μας ήρθε και ο κορωνοϊός, σαν κερασάκι στην τούρτα!
Η υγεία του ανθρώπου κλονίζεται, η οικογενειακή συνοχή «θρυμματίζεται», μόνο η… υποκουλτούρα αναβαθμίζεται και ο νοήμων άνθρωπος προβληματίζεται! Η καθημερινότητά του, δεν είναι καθόλου εύκολη…
Ξέχωρα από τις αυξήσεις των τιμών, που δημιουργούν πρόβλημα στον καταναλωτή, υπάρχει θέμα και με την ποιότητα των αγαθών, που παράγονται στη γη! Το αποτέλεσμα «καθρεφτίζεται στην υγεία του κοσμάκη!
Όμως η αύξηση των τιμών είναι… μηδαμινή, μπροστά στην αύξηση της θερμοκρασίας, που ανεβαίνει συνεχώς στη Γη! Ο πλανήτης ολοένα και θερμαίνεται… (και μολύνεται!). Η θερμοκρασία της Γης έφτασε στο 1,2, όταν το όριο ασφαλείας είναι 1,5! Η κλιματική αλλαγή, έφτασε στην πόρτα μας! Για αυτό εμφανίζονται συχνά, οι σεισμοί, οι τυφώνες, οι πλημμύρες και τόσα άλλα δεινά! Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο προσκήνιο! Οι «άγριες παρεμβάσεις» του ανθρώπου, στο περιβάλλον, μας οδήγησαν εδώ! Και ο άνθρωπος, ανήμπορος, απλά δίνει στα φαινόμενα… αρχαιοελληνικές ονομασίες και… τα περιμένει!
Στη χώρα μας, ο Έλληνας, πέρα από τα «φυσικά φαινόμενα» έχει να αντιμετωπίσει και άλλα φαινόμενα… «τεχνητά»! Έρχεται αντιμέτωπος με το …φαινόμενο της κερδοσκοπίας, το φαινόμενο της άγριας φορολογίας, της κρατικής γραφειοκρατίας, της απλήρωτης εργασίας , αλλά και με την αύξηση της ανεργίας! ( και με το μεγάλο κακό της πανδημίας!).
Και ενώ τα φυσικά φαινόμενα, εμφανίζονται στην Ελλάδα σε αραιά χρονικά διαστήματα, τα …. άλλα, βρίσκονται μονίμως, στο σβέρκο του νεοέλληνα! Με αποτέλεσμα να παρακαλάει να έρθει μία μεγάλη πλημμυρίδα, να τα εξαφανίσει όλα!
Δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

*Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής