Οι οικογενειακές επιχειρήσεις των Καχριμάνη και Μιχελάκη…

on .

 ΜΕ τη σημερινή ιδιοκτησία και διεύθυνση της εφημερίδας, αλλά και νωρίτερα με εκείνη υπό τον Βασίλη Κουτσολιόντο, συνήφθη μιά άτυπη «συμφωνία κυρίων» για απολύτως ελεύθερη έκφραση των απόψεών μας, πάντοτε στα όρια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι.

Αχρείαστη ήταν, διότι αποτελεί κανόνα για τον «Πρωινό Λόγο» να μετουσιώνει σε πράξη τη φράση που αποδίδεται στο Βολταίρο «διαφωνώ μαζί σου, αλλά θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για να εκφράζεις ελεύθερα την άποψή σου», που ήταν και το σήμα κατατεθέν των δικών μας εφημερίδων στο παρελθόν. Αυτό είναι άλλωστε και η πεμπτουσία της δημοκρατίας, ο δημόσιος διάλογος...
ΣΤΑ πλαίσια αυτά είναι και η σημερινή γνώμη - ανάλυση για πολιτικά παρακμιακά φαινόμενα, που διαλύουν τα επιχειρήματα περί νομίμου και ηθικού, ακούγοντας και τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη την Τετάρτη να ορύεται από το βήμα τηλεοπτικής εκπομπής και να υπεραμύνεται των δραστηριοτήτων των παιδιών και εν γένει της οικογένειάς του.
ΠΡΙΝ από λίγο καιρό ηγέρθη μέγας θόρυβος, για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των παιδιών και ανηψιάς κλπ. συγγενών του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασιλείου Μιχελάκη. Αφορούσαν εταιρίες που συνέστησαν για την λεγόμενη «πράσινη ενέργεια», αιολικά πάρκα - φωτοβολταϊκά, ενώ επικρίθηκε ο κ. Μιχελάκης για τις σχέσεις των παιδιών του με επιχειρηματικούς ομίλους. Δικαίως ασκήθηκε κριτική τόσο από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (κι από εμάς) όσο και από Αθηναϊκά, με την επωδό ότι είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή του η ιδιότητα κάποιες φορές φαίνονταν να επηρέαζε περισσότερο ως προς την άσκηση αυστηρότερης κριτικής. Κυρίως δε στο πώς και γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση.
ΓΙΑ να νομιμοποιείται η ενασχόληση της κυβέρνησης με τις οικογενειακές επιχειρήσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πρέπει πρωτίστως να δει τι γίνεται με εκείνες του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Ότι ήταν προστατευόμενος του ΠΑΣΟΚ, χτες και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι στέλεχος του κόμματος της ΝΔ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της, δε θα πει πως έχει κιόλας το ακαταδίωκτο και ότι πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης, πολυποίκιλης προστασίας, ως να είναι ... είδος προς εξαφάνιση! Ούτε και το γεγονός ότι εκλέγεται με πολύ υψηλά ποσοστά, μπορεί να εκληφθεί ως άλλοθι για να μένει στο απυρόβλητο και ανεξέλεγκτος. Ίσα- ίσα που ως αιρετός (και αμειβόμενος επί δεκαετίες από τους πένοντες πολίτες της Ηπείρου) οφείλει να είναι αυτό που λέμε «τύπος και υπογραμμός» - μαζί και τα μέλη της οικογενείας του.
ΜΗΝ αποπειραθεί να μας πει εκείνος ή όποιος άλλος, ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το τι κάνουν τα μέλη της οικογένειάς του και δη σε γνώση του και με τη στήριξή του. Τα δημόσια πρόσωπα, οι πολιτικοί και οι οικογένειές τους, είναι ως να ζουν σε ένα γυάλινο σπίτι που όλοι οι πολίτες μπορούν να βλέπουν τα πάντα και να τους κρίνουν. Κάπως έτσι παλιότερα, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γεώργιος Ράλλης, οι εφημερίδες ερεύνησαν επιχειρηματικές δράσεις της συζύγου του, μετά ξετίναξαν κυριολεκτικώς τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κων. Μητσοτάκη, τον Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου, τη μητέρα του και τα αδέλφια του, τον Αλέξη Τσίπρα και το νεκρό πατέρα του, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις επιχειρήσεις της συζύγου του Μαρέβας, μέχρι και τους προγόνους του Αρειοπαγίτη και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.
ΜΟΛΙΣ πριν τέσσερις ημέρες, λοιπόν, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπουρνούς, με ερώτησή του στη Βουλή κατήγγειλε μέγα σκάνδαλο με τα συσσίτια στους αλλοδαπούς που φιλοξενούνται στο Καρά Τεπέ. Κατονόμασε (όπως και ΜΜΕ με δημοσιεύματά τους) ως υπεύθυνες τις εταιρίες «Ανοστρο» και «ΤροφόΛαρσού», με έδρα τη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων και αναφορά ότι σχετίζονται με παράγοντα της αυτοδιοίκησης, που τους στηρίζει. Δε γνώριζε όμως ότι η πρώτη ανήκει σε Μετσοβίτη επιχειρηματία, φίλο του κ. Καχριμάνη και συνεταίρο ενός εκ των γιών του, ενώ η δεύτερη στη σύζυγο του γιού του. Ο ίδιος γιός σύστησε και άλλη εταιρία (Τροφοδοτική Events Hall) πάλι για τα συσσίτια αλλοδαπών και ευπαθών ομάδων, αλλά και ο πεθερός του (συμπέθερος του Περιφερειάρχη) άλλη εταιρία με το ίδιο αντικείμενο, την «Τροφοδοτική Μυτιλήνης»!
ΔΕΝ είναι όμως μόνο αυτές οι επιχειρηματικές επιδόσεις της οικογένειας, που όλες αναπτύχθηκαν αφ’ ότου έγινε Νομάρχης και Περιφερειάρχης ο κ. Καχριμάνης. Η σύζυγός του με την κόρη τους (με συμμετοχή και του ιδίου στην ιδιοκτησία των κτιρίων) δημιούργησαν αλυσίδα ξενώνων Μέτσοβο - Γιάννινα, ο ίδιος γιός με τα συσσίτια και επιχείρηση εκτροφής προβάτων στο Λυκοτρίχι, αλλά και άλλες τεράστιες με αγελάδες στο Μέτσοβο, σε προστατευόμενη περιοχή, αμφισβητούμενης μάλιστα νομιμότητας. Έχουμε γράψει για αυτά στο site www.stotapsi.gr, όπως και για τις «Μπίζνες του Υιού» στον «Τύπο Ηπείρου» το Δεκέμβριο και στο σημερινό φύλλο πολύ περισσότερα, θέτοντας κι από εδώ υπό αμφισβήτηση τα περί «ηθικού και νομίμου», εμμένοντας στην περί της συζύγου του Καίσαρος ρήση.
ΘΑ κλείσουμε υπενθυμίζοντας για αντιδιαστολή, ότι σε αλλοτινούς καιρούς όσοι αναμιγνύονταν με την πολιτική, έβγαιναν από αυτή φτωχότεροι κι όχι πλουσιότεροι. Τρανταχτό παράδειγμα ο συντοπίτης μας ο Ευάγγελος Αβέρωφ -Τοσίτσας, που όταν εξελέγη Πρόεδρος της Ν.Δ. πούλησε ακίνητα και διέθεσε ένα ιλιγγιώδες για την εποχή ποσό για να πληρώσει τα χρέη του κόμματος, αρνούμενος χορηγίες επιχειρηματιών! Άλλες όμως εποχές, άλλοι Άνθρωποι…