Και το αυτονόητο πρέπει να ειπωθεί!

on .

Η βαθιά πίστη για το δίκαιο των θέσεων της χώρας, που βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα, στις ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο σε συνδυασμό με την άριστη προετοιμασία της ελληνικής αποστολής έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι παρακολουθήσαμε χθες.

Η στάση του Υπουργού Εξωτερικών κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι επιζητούμε το διάλογο και τη συνεννόηση, προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση σε αυτόν, αλλά υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας μέχρι κεραίας. Κάθε πρόκληση απαντάται αναλόγως και αυτό έγινε πράξη. Ο αιφνιδιασμός της τουρκικής πλευράς από την υπεύθυνη, σθεναρή και μη αναμενόμενη, για αυτούς, απάντηση του Νίκου Δένδια στις προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου ήταν εμφανής. Όλα όσα συνέβησαν χθες λαμβάνουν χώρα σε ένα διεθνές περιβάλλον, σε μια διπλωματική σκακιέρα με κινήσεις που ξεδιπλώνουν το στρατηγικό μας σχεδιασμό. Η εξωτερική μας πολιτική είναι ιδιαίτερα ενεργητική την τελευταία περίοδο. Αναβαθμίζουμε την αποτρεπτική μας ισχύ και θωρακίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η περιφερειακή μας επιρροή αυξάνεται μέσα από τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Η ανάδειξη της τουρκικής συμπεριφοράς σε ένα διεθνές ακροατήριο πραγματώνει την προσπάθεια της χώρας μας να μετατρέψει τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά καθώς οι διαφορές μας έχουν και διεθνή διάσταση. Η ακρίβεια, η καθαρότητα στο λόγο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και η γλώσσα που χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στην τουρκική συμπεριφορά, όχι μόνο έδωσε αυτή τη διάσταση αλλά εκπέμπει και αξιοπιστία προς τους συμμάχους μας καθώς τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται με τον ίδιο τρόπο τόσο χωρίς την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων αλλά και ενώπιον τους, ακόμη και μέσα στην Άγκυρα. Αυτά που είπε ήταν τα αυτονόητα αλλά, όπως λένε οι διπλωμάτες, είναι στιγμές που και το αυτονόητο πρέπει να ειπωθεί. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα έχει αναβαθμισμένη θέση στη διεθνή πραγματικότητα το πρόβλημα «Τουρκία» είναι εδώ. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ένας υπερμαραθώνιος που ξεπερνά τα στενά όρια μιας κυβέρνησης ή μιας γενιάς. Είναι εθνική υπόθεση με παρελθόν παρόν και μέλλον.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δεν είμαστε φοβικοί και υψώνουμε το ανάστημά μας.

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας με την Τουρκία.