«Με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις»...

on .

 ΔΕΝ είχαμε σκοπό να επανέλθουμε στο σκάνδαλο που ταλανίζει το κέντρο ψυχοθεραπευτικής στήριξης Ιωαννίνων «Σχεδία» και που διερευνάται από την Εισαγγελική Αρχή.

Πιστεύαμε πως ό,τι είχαμε να πούμε τώρα, εξαντλήθηκε με το ρεπορτάζ της 23ης Μαρτίου, το άρθρο μας στις 27 Μαρτίου και την απάντηση στο παραληρηματικό και χυδαίο εξώδικο του κ. Βασιλείου Κούτρα στις 31 Μαρτίου στον «Πρωινό Λόγο». Διαβάσαμε όμως την Πέμπτη ένα άρθρο - τρίτη άποψη, λέει, στον «Ηπειρωτικό Αγώνα», με την υπογραφή της άγνωστης στους Γιαννιώτες ομότιμης καθηγήτριας της

Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής κ. Βίκυς Καλφακάκου, σχετικώς με το θέμα.
ΑΝ αρκούνταν στους ύμνους που ανέπεμψε στον επιστημονικά υπεύθυνο του κέντρου κ. Βασίλειο Κούτρα, δε θα μας ενδιέφερε. Δικαίωμα καθενός είναι να έχει την άποψή του και να στηρίζει ακόμη και κάποιον που συνταγογραφεί παρανόμως σε χρήστες ναρκωτικών, όπως ο κ. Κούτρας. Η κ. Καλφακάκου όμως στην όντως ηρωική της προσπάθεια να περιβάλλει με το υποτιθέμενο ακαδημαϊκό της κύρος τον άνθρωπο που έβαλε μπουρλότο στα θεμέλια του κέντρου «Σχεδία», εξετράπη σε ύβρεις κατά του «Πρωινού Λόγου» και εναντίον μας. Το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Κούτρας στο εξώδικό του, για να επιβεβαιώνεται η παροιμία «με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», δεδομένου ότι ήταν φοιτητής της όπως γράφει.
ΕΚΑΝΕ λόγο η κ. Καλφακάκου για «αήθη και κακεντρεχή προσπάθεια να του αποδοθεί ιδιοτέλεια και επιστημονική ανεπάρκεια» και πως τα σημεία στίξης που χρησιμοποιήσαμε την αυθεντικότητα ρηθέντων και συναισθήματα, «αποτελούν στίγματα για την ίδια την εφημερίδα και τον αρθρογράφο της»! Λυπούμαστε αλλά τα μόνα ΣΤΙΓΜΑΤΑ στην περίπτωση, είναι η συμπεριφορά του πρώην φοιτητή της και το δικό της κείμενο, που ξεχειλίζει από χολή για τον «Πρωινό Λόγο» και εμάς. Διότι η περιγραφή αναμφισβήτητων γεγονότων και η έκφραση της αγωνίας για την κατάντια, για κανένα λόγο δεν αποτελούν αήθεια, ουδέ κακεντρέχεια. Ούτε τη θέση του εποφθαλμιούμε, ούτε και γνωρίζουμε τον υμνούμενο από εκείνη περίπου ως ...Μεσσία! Άλλωστε, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του κέντρου «Σχεδία» προσέφυγαν στην Εισαγγελική Αρχή, όπως ο ΟΚΑΝΑ και η Αρχή Διαφάνειας. Άραγε κι αυτοί είναι αήθεις και κακεντρεχείς;
ΝΑ μας συγχωρέσει, αλλά της επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς. Να την ευχαριστήσουμε όμως που επιβεβαιώνει όσα γράφαμε, ότι δηλαδή ο κ. Κούτρας δεν έχει καμιά ειδικότητα και ιδιότητα, πλην εκείνης του πτυχιούχου της Ιατρικής Σχολής και ενός διδακτορικού για τα «Ναρκωτικά και μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης». Αυτό ασφαλώς δεν τον κάνει «γιατρό» (όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά), ούτε και του επιτρέπει να συνταγογραφεί φάρμακα για τους εξαρτημένους χρήστες, αφού απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας του κέντρου «Σχεδία, που πρέπει να παρέχει μόνο ψυχολογική υποστήριξη. Ούτε φυσικά και να χορηγεί αφειδώς βεβαιώσεις για δικαστική χρήση.
Ότι είναι και πανεπιστημιακός καθηγητής, πάλι δε θα πει ότι επιβάλλεται η καταξίωση και η αναγνώρισή του ή τουλάχιστον ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τον υμνούμε, όταν μάλιστα οι όποιες υπηρεσίες του παρέρχονται (και για τις δύο θέσεις) έναντι αδράς αμοιβής για τα δεδομένα της εποχής.
ΔΕ θα υποκύψουμε στον πειρασμό να αναλύσουμε με ποιό τρόπο μεταλαμπαδεύονται από εκείνον αξίες, ικανότητες και γνώση. Πάντως σίγουρα όχι υποδυόμενος τον ψυχίατρο ο κ. Κούτρας, όπως αναφέρεται σε εκδηλώσεις - διαλέξεις, ούτε με τη χορήγηση συνταγών για φάρμακα -καίτοι απαγορεύεται- ούτε με την επίκληση ισχυρών προστατών όπως οι Μητροπολίτης, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος -για λόγους που απομένει σε εκείνους να εξηγήσουν- που κι εκείνος είχε φοιτητή τον κ. Κούτρα. Μια πρόχειρη εξήγηση που δίνουμε, είναι ότι κάτι τους ενώνει και αυτό σίγουρα δεν είναι ο γενικώς παραδεκτός κώδικας αξιών, που επικαλείται η (επιστρατευμένη;) πρώην καθηγήτρια Φυσιολογίας. Ο κ. Κούτρας ούτε εμπνευστής, ούτε δημιουργός της «Σχεδίας» υπήρξε κι ούτε σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για τους Γιαννιώτες, όπως και τόσοι άλλοι επαγγελματίες, με τη διαφορά ότι αυτοί δε μοιράζουν συνταγές σε ναρκομανείς αλλά αγωνίζονται σκληρά για να βγάλουν το ψωμί τους.
ΛΕΜΕ λοιπόν στην κυρία καθηγήτρια, που επιστράτευσε έναν ψευτο - καθωσπρεπισμό στη γραφή της και μια κακότεχνη «πανεπιστημιακή» υπεροψία, να πάψει να ασχημονεί -όπως κι όσοι άλλοι- επί της νοημοσύνης και ανεκτικότητάς μας. Δε γνωρίζει τα γεγονότα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι την παρέσυραν τα συναισθήματά της για τον πρώην φοιτητή της και νυν ...γιατρό -άνευ ειδικότητας, «σύμβουλο γιατρό» όπως βαφτίζει τον κ. Κούτρα, για να γίνει ανέκδοτο ο νεολογισμός της, αυτή η νέα ειδικότητα που θα πρέπει να αρχίσει να διδάσκεται στην Ιατρική Σχολή! Όπως της λέμε ακόμη «να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» μαζί της και ο κ. Κούτρας. Θέλει να τον βοηθήσει να ξελασπώσει, ας το κάνει, δεν την εμποδίζει κανένας. Μακριά όμως από εμάς και να της λείπουν οι χαζοεξυπναδακισμοί.
ΘΑ επιμείνουμε, επιβάλλεται η άμεση Εισαγγελική παρέμβαση για να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο η δύσοσμη υπόθεση. Η «Σχεδία» πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, αλλά όχι με τις μεθόδους Κούτρα. Δε θέλουμε προς το παρόν να μπούμε σε λεπτομέρειες για τον τρόπο που απαιτείται η παραμονή του στη «Σχεδία», ούτε και να εξευτελίσουμε εντελώς τοπικούς ηγέτες. Διαφάνεια απαιτούν οι πολίτες και αυτό μεταφέραμε μέσω του «Πρωινού Λόγου», που ΠΟΤΕ δεν συμπεριφέρθηκε με αήθεια, όπως αναιδώς διατείνεται η κ. Καλφακάκου, ουδέ και ο υπογράφων που ασκεί σκληρή μεν κριτική, αλλά πάντοτε με ντοκουμέντα. Αυτό ενοχλεί, αλλά έτσι είναι η αλήθεια· πονά. Θα συνεχίσουμε να σκορπίζουμε πόνο στην οποιαδήποτε εξουσία, να περιγράφουμε τα κακώς κείμενα κι ας ωρύονται.