Μην τύχει και ασθενήσει ο λογιστής σου!..

on .

Όσο πιο μακρύ είναι το αδιέξοδο, τόσο πιο πολύ μοιάζει με δρόμο (Mikhail Turovsky). Ο ρόλος του λογιστή μέσα στην πανδημία ήταν παραπάνω από καταλυτικός. Χωρίς ωράρια και αργίες, στάθηκε δίπλα στον επαγγελματία και εργαζόμενο, αποστερώντας από τον εαυτό του και την οικογένειά του λίγες στιγμές χαλάρωσης.

Μέσω των λογιστικών γραφείων υλοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι ότι αποφασίστηκε από την κυβέρνηση. Βρισκόμαστε ένα ολόκληρο χρόνο μέσα στην πανδημία, χωρίς ακόμα ωστόσο να έχουμε λύσει σημαντικά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εξωτερικό λογιστή και όχι λογιστήριο στις επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες φορολογούμενοι που απευθύνονται στον λογιστή τους, για την εξυπηρέτησή τους, ακόμα και για μια απλή αίτηση. Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζετε ότι, αν νοσήσει ο λογιστής σας, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό (εκτός αν νοσηλευτεί από κορωνοϊό και μόνο για τον συγκεκριμένο μήνα νοσηλείας), δεν υπάρχει καμία κάλυψη, καμία παράταση φορολογικών υποχρεώσεων, καμία μέριμνα σχετικά με την ασθένεια του λογιστή-φοροτεχνικού; Πόσοι από εσάς το είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα και πόσοι το έχετε ζήσει κιόλας; Γιατί ο covid-19 υπάρχει στη ζωή μας μόλις 12 μήνες, ενώ η κάθε μορφής ασθένεια ή το κάθε είδους ατύχημα υπάρχουν χρόνια, όπως επίσης και το ευχάριστο γεγονός μια γυναίκα συνάδελφος να πρέπει να λείψει για λόγους εγκυμοσύνης.
Όλα αυτά μπορούν να συμβούν στον καθένα, αν όμως συμβούν σ’ έναν λογιστή-φοροτεχνικό, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, διότι υπάρχουν αρκετές φορολογικές υποχρεώσεις που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, κάτι που αυτόματα συνεπάγεται πρόστιμα και αδυναμία αξιοποίησης πολλών ευνοϊκών αποφάσεων και ρυθμίσεων, ειδικά στην εποχή που ζούμε.
Όλοι βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, ένας λογιστής-φοροτεχνικός όμως βιώνει και τις δύσκολες καταστάσεις των πελατών του. Το φορτίο είναι ακόμα μεγαλύτερο και περνώντας ο καιρός γίνεται πλέον δυσβάσταχτο. Οι πολλές ώρες που απαιτούνται να ενημερωθούν οι δεκάδες πλατφόρμες και οι εκατοντάδες αποφάσεις - εγκύκλιοι να ερμηνευτούν, δυσκολεύουν περισσότερο την ήδη επιβαρημένη κατάσταση των λογιστών.
Όπως καταλαβαίνετε για να λειτουργήσει ότι νομοθετείται από την Πολιτεία και να έχει ο κάθε φορολογούμενος (νομικό πρόσωπο, ελ. επαγγελματίας, εργαζόμενος, εκμισθωτής, άνεργος, συνταξιούχος, αλλοδαπός, μαθητής) τις όποιες ευνοϊκές αποφάσεις και ρυθμίσεις θα πρέπει, να μην του τύχει και ασθενήσει ο λογιστής του!..

* Ο κ. Σπ. Μπέκας Λογιστής-Φοροτεχνικός είναι Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων