Χρέος μας να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον!

on .

Θεμέλιο της δημοκρατίας είναι η λαϊκή κυριαρχία και όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους. Αυτό τουλάχιστον ορίζει το Σύνταγμά μας. Αληθεύει, όμως, αυτό; Μόνο από εξέταση της λειτουργίας του πολιτεύματος θα φανεί, αν αληθεύει ή όχι στη χώρα μας.

Οι εθνικές εκλογές είναι η μόνη χειροπιαστή περίπτωση άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας. Οι πολίτες με τη ψήφο τους αναδεικνύουν το κόμμα που επιθυμούν να κυβερνήσει. Και εδώ, όμως, υπάρχουν προβλήματα αναφορικά με τη διαφάνεια των χρημάτων που διατίθενται για την προεκλογική εκστρατεία, καθώς και για τον χρόνο που διατίθεται στα ΜΜΕ για προβολή των θέσεων των πολιτικών κομμάτων, μικρών και μεγάλων.
Από τη στιγμή, ωστόσο, που θα σχηματιστεί κυβέρνηση, η λαϊκή κυριαρχία τίθεται στο περιθώριο. Οι βουλευτές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος θέτουν στις πλείστες των περιπτώσεων την κομματική υποτέλεια και πειθαρχία πάνω από το συμφέρον του έθνους και πάνω από τη συνείδησή τους. Ότι θελήσει και ότι αποφασίσει ο πρωθυπουργός γίνεται και γι’ αυτούς και για τους υπουργούς του νόμος! Έτσι το σύστημα γίνεται πρωθυπουργοκεντρικό και, ουσιαστικά, απολυταρχικό, ενός ανδρός αρχή.
Πολλά αποφασίζονται και γίνονται αντίθετα από το τυχόν πρόγραμμα του κόμματος και για τα πιο σοβαρά υπάρχοντα ή προκύπτοντα στην πορεία θέματα, ο λαός ουδέποτε ερωτάται. Ερήμην του λαού αποφάσεις σημαίνει περιφρόνηση της λαϊκής κυριαρχίας. Και έτσι δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής και της βουλήσεως του λαού. Δηλαδή, δυσπιστία στους κυβερνώντες.
Παραδείγματα πάμπολλα που τα γνωρίζουν οι περισσότεροι. Ρωτήθηκε, λόγου χάριν, ο κυρίαρχος λαός, αν ήθελε να γίνει υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία; Όχι, βέβαια. Ρωτήθηκε αναφορικά με την περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία δόθηκε στους ψευτομακεδόνες η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα; Όχι μόνο δεν ρωτήθηκε, αλλά όσοι διαδήλωναν, και ήσαν πολλοί, εναντίον της παραχώρησης της μακεδονικής ταυτότητας στους σφετεριστές της ιστορίας μας, χαρακτηρίζονταν σαν ακροδεξιοί και γραφικοί και διαλύονταν με τη βία από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.
Σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία θα σήμαινε ότι οι κυβερνώντες λαμβάνουν υπόψη τη θέληση του λαού. Με ποιον τρόπο εκδηλώνεται αυτή; Είτε με μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις είτε, το καλύτερο, με δημοψήφισμα. Σήμερα, στην ψηφιακή εποχή, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα. Φαίνεται, όμως, ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός, φερόμενος αλαζονικά, περιφρονεί τον λαό που τον ανέδειξε, και προτιμά να κυβερνά ως μονάρχης, αφού έχει δεδομένη τη στήριξη των βουλευτών του, ότι και να πράξει.
Δεν θα συνεχίζω με την παράθεση άλλων παραδειγμάτων. Θα αρκεστώ σε ένα ακόμα που προέκυψε με την προηγούμενη ή με την τωρινή κυβέρνηση, το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες. Τις απόψεις μας τις είχαμε εκφράσει και σε προηγούμενο άρθρο μας στον «Πρωινό Λόγο». Έτυχε, ωστόσο, πριν λίγες μέρες να παρακολουθήσω στην τηλεόραση μια ενημερωτική εκπομπή γι’ αυτό το θέμα. Εύχομαι να την είχαν παρακολουθήσει και οι αρμόδιοι για το περιβάλλον υπουργοί και όχι μόνο. Μεταξύ όλων των άλλων επιστημονικών επιχειρημάτων ήταν και μια φωτογραφία από ένα ακατοίκητο νησί στα νότια του Σουνίου. Δεν θυμάμαι το όνομά του. Σε αυτό έγιναν εργασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Τραγική εικόνα. Καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ισοπέδωση των λόφων. Πλήρης καταστροφή της παραθαλάσσιας ακτής. Αλλοίωση 100% του φυσικού τοπίου. Και αυτό, όπως πληροφορούμαστε, έχει προγραμματιστεί να γίνει σε πολλές βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο. Ήδη προγραμματίζεται και για τα Ζαγόρια και άλλες περιοχές της Ηπείρου, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος.
Επειδή είναι πασίδηλο και επίσημα καταγεγραμμένο ότι η μεγαλύτερη διαφθορά είναι στους δήμους, δεν προξενεί μεγάλη εντύπωση ότι αρκετοί δήμοι παραχωρούν στη σχετική εταιρεία άδειες για εγκατάσταση, χωρίς να λάβουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Υπάρχει υπουργός περιβάλλοντος; Βλέπει τις καταστροφές που γίνονται; Αν τις βλέπει και σιωπά, για να κρατήσει τη θέση του, τότε είναι υπόλογος γι’ αυτό που συμβαίνει. Ο πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης, έχει ενημερωθεί για την καταστροφή αυτή; Αν ναι, τότε είναι ο κύριος υπεύθυνος και υπόλογος.
Σε μια πραγματική δημοκρατία, τα σοβαρά θέματα, όπως αυτό, τίθενται στην κρίση του κυρίαρχου λαού ή μάλλον στην κρίση της ιστορίας αυτού του τόπου, ιστορίας που δεν αφορά μόνο την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και τον φυσικό πλούτο που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία αυτού του τόπου, τους μύθους και τους θρύλους.
Στην Ελβετία ακόμα και για θέματα μικρότερης σημασίας ερωτάται ο λαός με δημοψήφισμα. Διερωτάται κανείς, θα ήταν δυνατό ποτέ οι άρχοντες αυτής της χώρας να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες π.χ. στις Άλπεις; Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος είναι ο αμύθητος πλούτος της. Διατηρήθηκε σχεδόν παρθένος και αναλλοίωτος για χιλιετηρίδες. Η αισθητική του είναι αυτή που προκαλεί τέρψη και γαλήνη στις ψυχές των κατοίκων και των επισκεπτών.
Πώς η κυβέρνηση βλέπει να συντελείται αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα και μένει αδιάφορη; Πώς και γιατί το υπουργείο περιβάλλοντος δεν αντιδρά; Πώς ο πρωθυπουργός το ανέχεται αυτό; Ποια συμφέρονται εξυπηρετούνται με αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα;
Θα ανεχτούμε ως λαός το έγκλημα αυτό που συντελείται στο πλαίσιο υποτίθεται των επενδύσεων στην ενέργεια; Το φυσικό μας περιβάλλον δεν ανήκει σε εμάς. Ανήκει στις μελλοντικές γενιές. Θα επιτρέψουμε στους κερδοσκόπους να αλλοιώσουν μια για πάντα την αισθητική αυτού του περιβάλλοντος; Και πού είναι οι δημοσιογράφοι για να αναδείξουν αυτό το σοβαρό θέμα; Μήπως οι περισσότεροι από αυτούς, ιδιαίτερα οι πιο γνωστοί πανελληνίως, επιτελούν διατεταγμένη υπηρεσία;
Έλληνες αφυπνισθείτε! Μην επιτρέψετε να συντελεσθεί αυτό το ανοσιούργημα σε βάρος της πατρίδας μας. Μια χώρα σαν τη δική μας, με τόση μεγάλη όλο το χρόνο ηλιοφάνεια, δεν έχει ανάγκη τις ανεμογεννήτριες της Γερμανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Ας τις τοποθετήσουν στα βουνά και στα λαγκάδια τους. ΌΧΙ ΕΔΩ.
Προτού συντελεσθεί η ανεπανόρθωτη αυτή καταστροφή, οφείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης να ακυρώσει αυτό το πρόγραμμα άμεσα. Αρκετή ζημιά έχουν κάνει οι κερδοσκόποι στον πλανήτη μας, όπως είναι η εκχέρσωση τροπικών δασών στη Βραζιλία και αλλού. Ας πάρουμε μαθήματα από τους ιθαγενείς ερυθρόδερμους και άλλους πρωτόγονους λαούς, οι οποίοι δείχνουν απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Εμείς, οι δήθεν «πολιτισμένοι», αρκετά μεγάλη ζημιά έχουμε ήδη κάνει στο περιβάλλον και στη Γη μας, με την εξαφάνιση εκατοντάδων ειδών πανίδας και χλωρίδας, ας μη συνεχίσουμε την καταστροφή.
Είναι και αυτή μια περίπτωση περιφρόνησης της λαϊκής κυριαρχίας και του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι όλες οι εξουσίες ασκούνται υπέρ του λαού και του Έθνους. Είναι αυτή η ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού μας πλούτου υπέρ του λαού και του Έθνους; ΌΧΙ, βέβαια.
Ας προκηρύξει δημοψήφισμα, αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τολμά να αναλάβει την ευθύνη για την ακύρωση αυτούς του καταστροφικού «επενδυτικού» δήθεν προγράμματος. Ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει. Όχι να αποφασίζει αυθαίρετα η κυβέρνηση και μάλιστα σε προστατευμένες περιβαλλοντικά περιοχές NATURA.
Αν αυτό δεν γίνει και συνεχιστεί αυτό το εγκληματικό πρόγραμμα με τις ανεμογεννήτριες, είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των Ελλήνων πολιτών να προστατεύσουν με κάθε νόμιμο μέσο το φυσικό μας περιβάλλον. Περιβάλλον που μας κληρονόμησαν οι προηγούμενες γενιές και έχουμε ιερή υποχρέωση να το παραδώσουμε ακέραιο, όπως το παραλάβαμε, και στις επόμενες γενιές. Ένας πολίτης που δεν συμμετέχει ενεργά στα όσα γίνονται είτε για να αποτρέψει έργα και αποφάσεις καταστροφικές για τον τόπο μας είναι άχρηστος. Δεν πρέπει ο κομματισμός και η ιδιοτέλεια να υπερισχύει του γενικότερου καλού για τον τόπο και τη χώρα μας.
Απλά φανταστείτε να πηγαίνετε στα Ζαγόρια ή σε άλλο μέρος της πατρίδας μας και αντί της τέρψης, της αγαλλίασης και της ψυχικής γαλήνης που προκαλεί στις ψυχές μας η αισθητική του φυσικού περιβάλλοντος, να νοιώθετε θλίψη βλέποντας την αλλοίωση με τις ανεμογεννήτριες των κερδοσκόπων και καιροσκόπων, και μάλιστα με την ευθύνη, ή μάλλον ανευθυνότητα, των τοπικών αρχόντων και της κυβερνήσεως!
Και να έχουμε όλοι υπόψη σας ότι η καταστροφή που θα συντελεσθεί, θα είναι ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ. Απόδειξη, το νησάκι στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως. Όποιος έχει έστω και λίγη ευαισθησία για αυτά τα θέματα, μόλις το δει, θα ραγίσει η καρδιά του. Αν μου επιτρέπεται να μιλήσω για τον εαυτό μου, τόσο συγκλονίστηκα που δεν με έπαιρνε ο ύπνος.
Χρέος των τοπικών αρχόντων, δήμων και περιφέρειας, αλλά και των πολιτών είναι να ακυρώσουν με κάθε τρόπο και μέσο αυτό το καταστροφικό πρόγραμμα και να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον, αντιδρώντας και πιέζοντας την κεντρική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν το πράξουμε, θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Θα μας καταριούνται για τα έργα και τις ημέρες μας!