Η μεγάλη ευκαιρία για τα κτίρια του Δήμου Ιωαννιτών…

on .

 Όταν ο Αντώνης Τρίτσης συνάντησε την Ηλέκτρα. Ακόμη και οι πιο ευφάνταστοι πολιτικοί αναλυτές και ιστορικοί, θα δυσκολεύονταν να συσχετίσουν τον πρώην υπουργό Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος - δήμαρχο Αθηναίων και την κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας (που αποτέλεσε σύμβολο ανά τους αιώνες της αγάπης προς τον πατέρα και αντιζηλίας προς τη μητέρα της), με το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακού εκσυγχρονισμού δημόσιων κτιρίων και αστικών αναπλάσεων που δρομολογείται να υλοποιηθεί στη χώρα μας.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε συμφωνία χρηματοδότησης (μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ, που προβλέπει έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» αξίας 500 εκατ. από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν 375 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μέσα από ένα 25ετές δάνειο θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις στον τομέα των βιώσιμων αστικών επενδύσεων.
Με τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, δίκτυα έξυπνων πόλεων που θα μειώσουν κατά 30% τους ρύπους ως το 2030.
Οι νέες επενδύσεις θα βελτιώσουν τη μόνωση, θα αντικαταστήσουν τον ξεπερασμένο εξοπλισμό θέρμανσης και ψύξης και θα αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα δημόσια κτίρια και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σήμερα, ο τομέας των κτιρίων αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και θεωρείται λόγω παλαιότητας των κατασκευών ένας από τους πιο ενεργοβόρους τομείς. Μέσω της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, θα στηριχθεί η εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων την επόμενη δεκαετία.
Πέρσι η τράπεζα κατέγραψε ρεκόρ χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας, που υπολογίζονται σε πάνω από 2,8 δισ. ευρώ, το 44% των οποίων κατευθύνονται σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ δήλωσε ότι η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 875 εκατ. ευρώ, θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε τοπικά έργα με υψηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος ενεργειακής απόδοσης Ηλέκτρα και του προγράμματος βιώσιμων αστικών επενδύσεων Αντώνης Τρίτσης και οι νέες συμφωνίες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης και αστικές επενδύσεις, στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα.

Η ευκαιρία του Δήμου Ιωαννιτών
Γεννιέται έτσι η μεγάλη ευκαιρία για το Δήμο Ιωαννιτών να εντάξει στα προγράμματα Ηλέκτρα και Αντώνης Τρίτσης την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, νοσοκομείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κτηρίων που στεγάζονται φορείς και υπηρεσίες του Δήμου. Αλλά και τη βελτίωση των παροχών ύδατος και επεξεργασίας λυμάτων, τη διαχείριση των αποβλήτων, την οδική ασφάλεια, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, προγράμματα έξυπνης πόλης, την προστασία από πλημμύρες και σεισμούς στα σχολεία και τη βελτίωση των μέτρων δημόσιας υγείας κατά της COVID-19.
Το σημαντικό είναι να υπάρξει πολύ άμεσα μια αξιολόγηση - καταγραφή των υποδομών και κυρίως των κτιρίων που χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης. Επίσης να ληφθούν υπόψη προμελέτες και μελέτες πουν έχουν γίνει στο παρελθόν (όπως για παράδειγμα για το ΚΕΠΑΒΙ) στα πλαίσια υποβολής προτάσεων για την ένταξη τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Προφανώς για τα κτίρια που υπάρχουν ώριμες μελέτες απαιτείται να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες από το Δήμο Ιωαννιτών για την ένταξη τους, ενώ για τα υπόλοιπα είναι αναγκαία η διαβούλευση για να αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα η εκπόνηση νέων μελετών.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζών Κέννεντυ έλεγε: “Η καλύτερη στιγμή να επιδιορθώσεις τη στέγη είναι όταν ο ήλιος λάμπει”. Το επόμενο διάστημα λοιπόν, που ο ήλιος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων αναμένεται λαμπερότερος από ποτέ άλλοτε, καλό είναι να επιδιορθώσουμε και τη στέγη και το κέλυφος και τα κουφώματα και ότι άλλο απαιτείται για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα κτίρια του Δήμου Ιωαννιτών. Εύχομαι με ετοιμότητα, σοβαρότητα, συνεννόηση και συνεργασία να τα καταφέρουμε και να μην μείνουμε στη σκοτεινή πλευρά, των αυτοδιοικητικών φορέων που δεν θα καταφέρουν να υποβάλλουν πλήρεις και άρτια στοιχειοθετημένες και κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να εγκριθούν για την χρηματοδότηση έργων. Πιο απλά αυτή τη φορά που αναμένεται να “ξαναβρέξει λεφτά” ας μην κρατάμε την ομπρέλα της προχειρότητας και της ανετοιμότητας που θα στερήσει σημαντικά έργα υποδομών για το παρόν και κυρίως το μέλλον του Δήμου Ιωαννιτών…

* Ο Πέτρος Ι. Μπούγιας, είναι Μsc Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός / CEO 2Bengineers