Μαύρο σύννεφο…

on .

● «Έξω πάμε καλά», ήταν η ιστορική φράση του αείμνηστου Κ. Καραμανλή την εποχή που έβαζε τη «λαβωμένη» απ’ τη δικτατορία Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Μία φράση που δυστυχώς, μετά από 40 και πλέον χρόνια, δεν μπορούν να την επαναλάβουν οι Έλληνες! Γιατί σήμερα ούτε «έξω», αλλά ούτε και «μέσα» πάμε καλά!
«Έξω» έχουμε τον κακό μας γείτονα, με τον οποίο παλεύουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά, κάνοντας συνεχώς «γύρους» συνομιλιών, ατελέσφορους, με… τουρκική υπαιτιότητα! Πρόσφατα έληξε ο 62ος γύρος και βαδίζουμε ολοταχώς προς τον 63ο!

Ο Μήτσος και ο Θύμιος, μη γνωρίζοντας από… εξωτερική πολιτική και ακούγοντας συνεχώς για «γύρους», είδαν το θέμα από… γαστρονομικής πλευράς!
- Αυτοί οι γείτονες, είπε ο Μήτσος, είναι αχόρταγοι! Πόσους γύρους πρέπει να φάνε; Ο Έλληνας, με έναν και… βαρυστομαχιάζει!
- Και ο Τούρκος, λέει ο Θύμιος, θέλει ο γύρος να έχει «απ’ όλα»! Να είναι σουβλάκι με πατάτες, τζατζίκι, ντομάτα, κρεμμύδι!
- Και ενδιάμεσα, συμπλήρωσε ο Μήτσος, να έχει λίγη… Κύπρο, μπόλικο Αιγαίο και κάποια νησάκια!
Δε σφάξανε, γείτονα!
Έξω λοιπόν η συμπεριφορά της Τουρκίας μας δημιουργεί πολλά προβλήματα!
Αλλά και «μέσα» το κλίμα είναι στραβό! Προβλήματα με την πανδημία, την οικονομία, την ανεργία, με το εμβόλιο και τα σχολεία!
Τη ζωή μας την… κατευθύνουν και την επηρεάζουν κάποια ονόματα στη δημόσια ζωή που έχουν βέβαια «αξία» αλλά και… ομοιοκαταληξία! Σύμπτωση;
Στην τηλεόραση, έχουμε την κυρία Κοσιώνη!
Στον πολιτισμό, την κυρία Μενδώνη!
Στην ενημέρωση, την κυρία Πελώνη!
Και στην υγεία, την κυρία Παγώνη!
Και απ’ την άλλη, ο Αλέξης να λέει συνεχώς: Ο Κυριάκος, όλα… τα ισοπεδώνει!
Το τελικό συμπέρασμα; Την Ελλάδα, μέσα και έξω, μαύρο σύννεφο… την πλακώνει!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.