Η αλαζονεία της πλειοψηφίας στο Δήμο και την Περιφέρεια!

on .

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χωρίς τους δύο θεσμικούς πόλους, της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, δεν υπάρχει. Διακριτοί οι ρόλοι τους και καθοριστικοί για την ποιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών και την έκβασή τους. Μόνο που παρατηρείται το άηθες φαινόμενο της υποτίμησης και πλήρους απαξίωσης της μειοψηφίας στα διάφορα εκλεγμένα όργανα, από την πλειοψηφία με όποιον τρόπο κι αν αυτή έχει διαμορφωθεί. Ασφαλώς και πρόκειται για ανενδοίαστη προσβολή της δημοκρατίας, που ελάχιστα όμως απασχολεί τη λεγόμενη «πλειοψηφία», που φυσικά και δεν έχει πάντοτε δίκιο.
ΠΑΡΤΕ για παράδειγμα το Δήμο Ιωαννιτών, όπου επί της ουσίας η Δημοτική Αρχή είναι μειοψηφία, παρ’ ότι συνέπραξαν τρεις παρατάξεις. Ενεργεί όμως ως πλειοψηφία, της οποίας της φταίει διαρκώς η αντιπολίτευση και για να ξεπεράσει το σκόπελο στη λήψη διαφόρων αποφάσεων, χρησιμοποιεί την Οικονομική Επιτροπή την οποία ελέγχει! Έτσι, παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει προτάσεις της, προστρέχει σε εκείνη και αποφασίζει ερήμην του κυρίαρχου οργάνου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο! Στην προκειμένη περίπτωση μία πλειοψηφία Επιτροπής, αχρηστεύει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που υποτίθεται είναι δεσμευτικές!
ΕΙΝΑΙ γνωστή πια η αλαζονεία του δημάρχου κ. Ελισάφ και η αντιδημοκρατική του συμπεριφορά, τόσο που, αν ήταν στο χέρι του, δε θα προσέρχονταν καν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δε προσβλητική του συμπεριφορά προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι παροιμιώδης! Άλλωστε, δεν παύει να τις κατηγορεί συνεχώς που συχνά δε συναινούν σε αποφάσεις του, απορρίπτοντας σχεδόν με απέχθεια οτιδήποτε εισηγούνται! Αλλά, είναι δυνατόν να μην έχουν ούτε μία φορά δίκιο και μόνο εκείνος γνωρίζει τι είναι καλό για την πόλη των Ιωαννίνων; Από που αντλεί άραγε αυτή την ...αναμφισβήτητη γνώση, η αυθεντία της οποίας καταρρίπτεται από τις εξελίξεις;
ΔΕΙΤΕ επί παραδείγματι το θέμα του φωτισμού της πόλης με τους λαμπτήρες τύπου led. Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την πρότασή του για την ένταξη του έργου στο ενεργειακό πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο κ. Ελισάφ πήγε στην Οικονομική Επιτροπή η οποία ενέκρινε την ένταξη του έργου, που κοστίζει 8,6 εκατ. ευρώ, θα τελειώσει σε τρία χρόνια αλλά θα πληρώσουμε επί δέκα χρόνια 19,2 εκατ. Αυτό ήθελε πάση θυσία και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, ο οποίος αρέσκεται να κάνει κουμάντο σε όλα, έχοντας κι εκείνος ...αλλεργία σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση και τις απόψεις της, τις οποίες ουδέποτε λαμβάνει υπόψη του.
ΔΕ θα αναλύσουμε το θέμα των led, που έχει πολυσυζητηθεί και αναλυθεί εκτενώς- χωρίς να σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν ενδεχομένως εξελίξεις. Ως ενδεικτικό παράδειγμα το αναφέραμε, ενώ παρόμοια υπάρχουν πλείστα όσα, που ευλόγως εγείρουν πλείστα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται. Τα ίδια και χειρότερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο ο κ. Καχριμάνης συμπεριφέρεται ως «ιδιοκτήτης» και «αφεντικό», φτύνοντας κυριολεκτικώς περιφερειακούς συμβούλους και παρατάξεις! Αυτό δε σημαίνει ικανότητα, αλλά απόδειξη αδυναμίας να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις της διαδικασίας των συνεδριάσεων, που απαιτούν διάλογο, τον οποίο ευτελίζει ο Περιφερειάρχης, όπως αποδεικνύεται κι από τα πρακτικά.
Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ στην πράξη! Άλλωστε κι αν οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος αμφέβαλε, αρκεί για να πειστεί η άρνηση του Περιφερειάρχη να δώσει σε παράταξη της αντιπολίτευσης (Λαϊκή Συσπείρωση), τα πρακτικά των συνεδριάσεων για τους περίφημους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κι άλλα στοιχεία της υπόθεσης!
ΓΙΑ να καμφθεί η πείσμων άρνησή του, χρειάστηκε να ζητηθεί η συνδρομή της Εισαγγελικής Αρχής και η έκδοση παραγγελίας, χωρίς ωστόσο να δώσει όλα τα αιτηθέντα, είτε διότι δεν υπάρχουν είτε διότι δε θέλει! Έτσι! Διότι ο Περιφερειάρχης δεν αντέχει την αμφισβήτηση και την κριτική, ούτε του αρέσει να δίνει εξηγήσεις, διότι ως γνωστόν ό,τι σκέπτεται και αποφασίζει εκείνος είναι και το σωστό!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ κι αυτό το θέμα των ΣΜΑ μαζί με το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ), όπως και εκείνο των led, μοιάζει με σκάνδαλο. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, δηλ. σκοτεινά σημεία, απροσδιόριστα προς το παρόν συμφέροντα, πολλά χρήματα και χειρισμός του ως να πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Όμως, εδώ πρόκειται για δημόσιες υποθέσεις, διαχείριση χρημάτων των πολιτών και αυτά μαζί με πολλά άλλα επιβάλλουν διάλογο, ενδελεχή έρευνα και πάνω από όλα παροχή εξηγήσεων. Και σε όλα αυτά ο ρόλος της αντιπολίτευσης- μειοψηφίας, είναι ουσιαστικός και καταλυτικός. Οι «κορώνες» του τύπου... «δε ξέρετε εσείς, δεν καταλαβαίνετε, αυτό που λέω εγώ...», δείχνουν μία ιδιοκτησιακή αντίληψη στην άσκηση της εξουσίας.
ΣΙΓΟΥΡΑ κι εσείς θα σκέφτεστε, ότι είναι αδύνατο όσα εισηγούνται οι Δήμαρχος και Περιφερειάρχης (επειδή η στάση τους απασχολεί σήμερα τη στήλη), να είναι τα μόνα σωστά. Ασφαλώς και θα εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αλλά κάτι θετικό θα έχει να συνεισφέρει και η αντιπολίτευση, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους συμπεριφερόμενους ως εξουσιαστές. Τα φαινόμενα αλαζονείας, όπως εκφράζονται κατά τον τρόπο που περιγράψαμε, δεν έχουν θέση στην εποχή μας, που απαιτεί συγκλίσεις και συγκερασμό απόψεων. Όλα τα’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, που όμως επιτρέπουν στους πολίτες συνειρμούς, που καθόλου δεν τιμούν όσους αρνούνται αδιαλείπτως τις συναινετικές διαδικασίες.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ