Για την επιβίωσή μας...

on .

 Η χώρα ασθμαίνοντας, από την προσπάθεια να βγει από την επιτήρηση των δανειστών, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του γείτονα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τη μετανάστευση και τον καταστρεπτικό ιό.
Έχουμε κατανοήσει άραγε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε;
Αν παρακολουθήσει κανείς τις συζητήσεις στο εθνικό κοινοβούλιο, τις προτεραιότητες των ΜΜΕ και την αδιαφορία βασικών θεσμών θα κυριευθεί από έντονη ανησυχία και μελαγχολία. Στην πατρίδα μας, κάθε φορά που πυκνώνουν τα σύννεφα της συμφοράς, αντί να επιζητούμε ενότητα, προκαλούμε τη μοίρα μας, εκθέτουμε τις πληγές μας, αδιαφορώντας για τη θεραπεία τους...
Η αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, που εμφανίζει συνθήκες πολέμου, απαιτεί την ενεργοποίηση των χαρακτηριστικών μιας ζωντανής Πολιτείας, που ενώ τρεκλίζει αναζητά δυνάμεις ανόρθωσής της.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιολογούμε συνεχώς τα νέα δεδομένα και να καθορίζουμε με σοβαρότητα τη στάση μας, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε σε περιπέτειες. Είναι καιρός να θυμηθούν οι πολιτικοί μας ότι το χρέος τους είναι να υπηρετήσουν την ίδια χώρα! Από την ιστορία ξέρουμε ότι «εκεί που αυξάνει ο κίνδυνος, αυξάνει και η δύναμη του σωστικού μέσου». Το γεγονός αυτό μας διδάσκει ότι δεν έχουμε περιθώρια επιλογής, παρά να ριχτούμε στον αγώνα χωρίς αναμόχλευση παθών και με έξυπνες κινήσεις προς αυτούς που επηρεάζουν την επιβίωσή μας.
Το παρελθόν που τροφοδότησε τη σημερινή κρίση δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διδαχτούμε απ’ αυτό και να προσαρμόσουμε τη σημερινή μας στάση, με στόχο ένα υποφερτό μέλλον. Για κάποιους υποτιθέμενους συμμάχους μας οι εχθροί μας είναι πιο εκμεταλλεύσιμοι από εμάς, πράγμα που οδηγεί στη δική μας εγκατάλειψη. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Η σωτηρία της πατρίδας έχει θέση πάνω από τις μικροπολιτικές επιδιώξεις.
Η κατάσταση της χώρας απαιτεί...
Οι πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις της χώρας να εργαστούν για τον κοινό τόπο, που δεν είναι άλλος από τη σωτηρία της χώρας, δίνοντας έμφαση σ’ αυτά που μας ενώνουν, δηλαδή το μέλλον των παιδιών μας.

* Ο Καθ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.