Ανοίγουν δρόμοι εξαγωγής για τα Ηπειρωτικά προϊόντα!..

on .

Την ευκαιρία να αναζητήσουν νέες διεθνείς αγορές για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και της Ηπείρου, η ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία «Access2Markets», στοχεύοντας στην ενίσχυση του εμπορίου και εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μέσω αυτού του χρήσιμου «εργαλείου», όσοι επιθυμούν να διευρύνουν ή να δημιουργήσουν εξαγωγική δραστηριότητα, έχουν πρόσβαση σε χρηστικές πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του δικτύου των εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε., με τον τρόπο που τα προϊόντα τους θα παραμείνουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, με τους ισχύοντες όρους εξαγωγής, δασμούς, φόρους κ.α., όχι μόνο για τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και για 120 ακόμη αγορές ανά τον κόσμο.

Η περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στην 9η θέση, πανελλαδικά, σε εξαγωγές. Κατέχει σημαντικό μερίδιο σε παραγωγή και εξαγωγές πέστροφας και τσιπούρας, που προέρχονται κυρίως από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Οι ντομάτες της Πρέβεζας έχουν «φτάσει» μέχρι το Ντουμπάι, μέρος της παραγωγής αγγουριών της διοχετεύεται στην αγορά της Βουλγαρίας, ενώ το εξαιρετικό της ελαιόλαδο είναι χαρακτηρισμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Όλα αυτά, όπως και διάφορα οπωροκηπευτικά, πορτοκάλια, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας από κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες κ.α., από ολόκληρη την Ήπειρο, μπορούν να βρουν ακόμη περισσότερους διεθνείς δρόμους και να φτάσουν σε ακόμη περισσότερες αγορές, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή δραστηριοποίησής τους.
Με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου της Ε.Ε., έχω ασχοληθεί ενεργά με την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική, συμβάλλοντας στην πρόσφατη αναθεωρημένη πολιτική της, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και των ΜμΕ, στη μετά covid εποχή. Βασικός γνώμονας είναι η στήριξη του εμπορίου και των ΜμΕ, και της χώρας μου φυσικά, οι οποίες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά της κύτταρα. Στόχος μου είναι να ενημερώσω τον επιχειρηματικό κόσμο, σε κάθε γωνιά της χώρας μου, για τα χρήσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία που θα βελτιώσουν ή θα αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όπως και το εξαγωγικό τους προφίλ.
Σε πρόσφατη σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πρέβεζας, με τη συμμετοχή του συνόλου των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, καθώς και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καρχιμάνη, είχα την ευκαιρία, ως κεντρική ομιλήτρια, να ακούσω χρήσιμες τοποθετήσεις και να ενημερώσω για τις δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα «Access2Markets» στα Ηπειρώτικα προϊόντα.
Εκτιμώ και πιστεύω ότι η Ήπειρος έχει δυνατότητες να διευρύνει την εξαγωγική της δραστηριότητα και να «φτάσει» τα ποιοτικά της προϊόντα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.
**
Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ανατρέξουν στους παρακάτω συνδέσμους:
- Τη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/el/content ή
- Στο σχετικό ενημερωτικό βίντεο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου
που δίνει χρηστικές πληροφορίες: https://youtu.be/SdUfXwhjg4M.

* Η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).