Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία…

on .

 Από την μία έχουμε έναν αόρατο εχθρό και από την άλλη δεν έχουμε τον ακριβή χρονικό ορίζοντα που θα σημάνει την λήξη της πανδημίας.

Όμως οφείλουμε να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα, μία μέρα που μετρώντας τις πληγές μας να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Οριοθετώντας και βάζοντας σε ένα πλαίσιο αυτό που πρόκειται να συμβεί την επόμενη μέρα μετά την λήξη της πανδημίας, θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε πρώτα από όλα ποια είναι τα σχέδια και βάσει ποιού θα κινηθεί η πολιτεία.
Η «έκθεση Πισσαρίδη» από την μία, που θεωρεί τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 1.500.000,00 τζίρο) ως μη παραγωγικές και θέλει την μείωση αυτών και από την άλλη «το δόγμα Μέρκελ» που αφορά τα κριτήρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, ενισχύοντας και στηρίζοντας μόνο τις βιώσιμες επιχειρήσεις, μας δείχνει μία πραγματικότητα ζοφερή και πολύ δύσκολη για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας εικάζεται ότι θα ξεκινήσει από το Β΄ εξάμηνο του 2021. Προϋπόθεση όμως είναι η πολύ καλή προετοιμασία από κοινού Πολιτεία-Παραγωγικό Σύστημα και τον Επιχειρηματικό Κόσμο. Αυτά που πρέπει να συζητηθούν ως πρώτη προτεραιότητα είναι: α)Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η διαχείριση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που υπερδιογκώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και των αναγκαίων παρεμβάσεων της κυβέρνησης, β) Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μόλις σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν και γ) Η έγκαιρη, η σωστή και η πλήρης αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενός σπουδαίου ευρωπαϊκού πακέτου, που δημιουργεί μία μοναδική ευκαιρία για την Ελληνική Οικονομία.
Τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και όσα θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, είναι πάρα πολλά:
-Νέα γενιά κόκκινων δανείων 
- Αύξηση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους
- Η μετατόπιση ρυθμίσεων και δόσεων σημαίνει μετατόπιση του προβλήματος
- Αποφυγή εξώσεων επαγγελματικών χώρων λόγω λήξης μισθωτηρίου
-Κύμα πτωχεύσεων 
- Εκτίναξη του δημόσιου χρέους πάνω από 200%!-
 Δημιουργία νέων αγορών και στην θέση τους κλείσιμο καταστημάτων (e-shops)
- Δημιουργία ξεπερασμένων και παρωχημένων επιχειρήσεων, που πολλές από αυτές δεν θα ανοίξουν ή δεν θα μπορέσουν να σταθούν, μπροστά στις νέες μορφές αγοράς που θα δημιουργηθούν.
- Δημιουργία κουλτούρας κακοπληρωτών 
Τα προβλήματα είναι πολλά και οι λύσεις ποικίλουν, όμως μπορούν να καταγραφούν κάποιες από αυτές:
- Ρευστότητα στην αγορά από τράπεζες με χαμηλά επιτόκια
- Ρυθμίσεις δόσεων πολλών ταχυτήτων με μηδενικό τόκο
- Νόμοι και αποφάσεις κατανοητοί, χωρίς αποστροφές
- Έτοιμο σχέδιο της Πολιτείας για το πακέτο ανάκαμψης των 32 δισ.
- Έτοιμος ο επιχειρηματικός κόσμος για την υλοποίηση αυτού
- Έτοιμη η αγορά να υποδεχθεί το σχέδιο ανάκαμψης της πολιτείας και των φορέων
- Μείωση εργοδοτικών εισφορών 
- Φορολογικό σύστημα σταθερό
- Επιδότηση θέσεων εργασίας μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων (το ταμείο ανεργίας είναι περισσότερο από τις εισφορές μιας θέσεως εργασίας).
**
Το μεγαλύτερο πρόβλημα την επόμενη μέρα είναι το πώς θα πληρωθούν οι υπέρογκες οφειλές από φόρους – εισφορές και δάνεια που συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και το μεγάλο στοίχημα είναι η έγκαιρη, σωστή και πλήρης αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης. Για το πρώτο πρέπει η πολιτεία να πάρει γενναίες αποφάσεις και για το δεύτερο θα πρέπει πολιτεία, φορείς επιχειρηματικού κόσμου και πραγματική οικονομία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν από κοινού για το καλό όλων.
 
* Ο κ. Σπύρος Μπέκας, Λογιστής - Φοροτεχνικός είναι Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.