«Υιοθέτησε την πόλη σου»!

on .

• (Μέρος β’ - τελευταίο)
Οι παρεμβάσεις στην πόλη, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, την δημιουργία νέων υποδομών ή την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, τον καθαρισμό, την ανανέωση και ενίσχυση του πρασίνου, την ενίσχυση του φωτισμού, τη συντήρηση και βιώσιμη διαχείριση δημόσιων χώρων σε όλη την πόλη.
Η αρχή στην Αθήνα έγινε με την Πλατεία Ανοίξεως στο Γκάζι, η οποία απέκτησε περισσότερη ζωντάνια, αφού καθαρίστηκε και ανανεώθηκε το πράσινο και τα παγκάκια με τη στήριξη εταιρίας. Άλλη εταιρία συνέχισε με νέα παρέμβαση και “υιοθέτησε” (το γειτονικό στο κατάστημα της Βασ. Σοφίας) πάρκο, κάνοντάς το πιο φιλικό για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους που το επισκέπτονται. Παραδόθηκε στο κοινό η νέα Πλατεία Ομονοίας, ένα εμβληματικό τοπόσημο της πρωτεύουσας, το οποίο πέρα από κόμβο διέλευσης αποτελεί και σημείο συνάντησης, αναφοράς και προορισμού για χιλιάδες κατοίκους της πόλης. Μεγάλοι δωρητές του έργου ήταν γνωστά κοινωφελή ιδρύματα και εταιρίες. Με την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ΚΑΦΑΟ επί του πεζοδρόμου της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη, καθαρίστηκαν και μετατράπηκαν σε έργα τέχνης γεμίζοντας με χρώμα και αισιοδοξία μια γειτονιά στην καρδιά της πόλης. Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων ενισχύθηκε από δωρήτριες εταιρίες με 12 ηλεκτρικές αυτοκινούμενες σκούπες πεζού χειριστή, οι οποίες αναβαθμίζουν σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των οδοκαθαριστών και συμβάλλουν στον αποτελεσματικότερο καθαρισμό των δημόσιων χώρων.
Υιοθέτησε ένα σχολείο
Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των σχολικών μονάδων πρέπει να αποτελούν βασική ανάγκη του κάθε Δήμου. Μέσω του προγράμματος, πραγματοποιούνται δράσεις που βελτιώνουν την εικόνα των σχολείων και δίνουν νέες ευκαιρίες στους μαθητές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δημιουργίας της πρώτης βιβλιοθήκης STEM στο 52ο Γενικό Λύκειο στον Κολωνό, με αποκλειστική δωρεά εταιρίας και την επιστημονική επιμέλεια του εργαστηρίου «TUC TIE Lab» του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ένας σύγχρονος χώρος διερευνητικής μάθησης και πειραματισμού εξοπλισμένος με εργαλεία 3D σχεδίασης και εκτύπωσης, εκπαιδευτικής ρομποτικής, μηχανικής και κατασκευών, εικονικής πραγματικότητας που θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών.
Υιοθέτησε τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα του 2019 ο φωτισμός της Αθήνας πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου να φτάσει το χριστουγεννιάτικο κλίμα σε όλες τις γειτονιές του Δήμου. Κάτοικοι, σύλλογοι, επιχειρήσεις, φορείς, ανέλαβαν το φωτισμό της περιοχής που θέλουν για την περίοδο των εορτών, δίνοντας το σύνθημα για μία Αθήνα πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη, πιο φιλόξενη.
Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να “υιοθετήσουν” ένα νεόφυτο δέντρο και να το βοηθήσουν να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, ποτίζοντάς το. Μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville, οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν με εύκολο τρόπο στη διατήρηση του πρασίνου στους δρόμους της πόλης και να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινότητας της γειτονιάς τους.
Κοινωνική αλληλεγγύη
Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» γίνεται η πλατφόρμα μέσω της οποίας ενισχύονται ουσιαστικά οι κοινωφελείς δομές και τα κοινωνικά προγράμματα του Δήμου. Ειδικά κατά την περίοδο εμφάνισης του κορωνοϊού, ενισχύθηκαν σημαντικά οι πρωτοβουλίες του Δήμου για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από επιχειρήσεις που με προθυμία και ζεστασιά «υιοθέτησαν την πόλη» σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, μέσα από το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων δυναμικότητας 400 ανθρώπων, αλλά και των άλλων δομών αστέγων της πόλης, ενώ στηρίχθηκε το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι Plus» για παροχή αγαθών πρώτης ανάγκης, ψυχολογικής και ιατρικής στήριξης κατ’ οίκον.
Η ευκαιρία για  το Δήμο Ιωαννιτών
Ο Αυστριακός γκουρού του management Peter Drucker έλεγε: “Η συνεχής πυροσβεστική αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων δεν μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό να μεγαλώσει. Μόνο η αναγνώριση και η εκμετάλλευση των ευκαιριών προκαλεί την ανάπτυξη ενός οργανισμού.” Το ίδιο ισχύει και για τις πόλεις. Ένας Δήμος δεν μπορεί να εξελιχθεί αν με ιδίους πόρους προσπαθεί να “μπαλώσει” και να καλύψει τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν. Οφείλει να αναζητήσει ευκαιρίες και να τις εκμεταλλευτεί.
Στα Ιωάννινα μέχρι σήμερα η εταιρική υπευθυνότητα έχει εξαντληθεί στη δωρεά απινιδωτών (που παρά το γεγονός ότι είναι σπουδαίο να σωθεί κάποια ζωή που θα βρεθεί σε κίνδυνο σε εκείνο το σημείο, δεν έχουν χρειαστεί σχεδόν ποτέ) αλλά και σε μεμονωμένες χορηγίες εταιριών (για υγειονομικούς σκοπούς κυρίως την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε). Απαιτείται όμως ένας συνολικός σχεδιασμός και μια στρατηγική εξωστρέφειας του Δήμου για την προσέλκυση επιχειρηματιών και εταιριών που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν. Δεν είναι υποτιμητικό να αντιγράψουμε τα πετυχημένα παραδείγματα άλλων Δήμων, ντροπή είναι να είμαστε ουραγοί των εξελίξεων. Μην χάσουμε και άλλες ευκαιρίες, για να κάνομε την πόλη μας λίγο πιο ανθρώπινη. Μην ξεχνάμε άλλωστε τα λόγια ενός από τους σπουδαιότερους πολιτικούς όλων των εποχών, του Ουίνστον Τσώρτσιλ που έλεγε: “Οι δυσκολίες τις οποίες υπερνικούμε είναι οι ευκαιρίες τις οποίες αξιοποιούμε”…