«Υιοθέτησε την πόλη σου»!

on .

Τι είναι για σένα η πόλη σου; Ο τόπος που κατοικείς, που εργάζεσαι, που συναναστρέφεσαι κοινωνικά; Μια περιοχή με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια που έχει τη δική της ιστορία και πολιτισμό στο πέρασμα των χρόνων; Κι όμως η πόλη και ο ευρύτερα ο Δήμος μας, είναι πολύ περισσότερα από όλα αυτά: είναι κάθε σπιθαμή γης, κτίσματος, υποδομών και κληρονομιάς υλικής και άυλης. Η πόλη “μεγαλώνει” μαζί μας. Η πόλη “είναι παιδί μας”. Η συμπεριφορά μας καθορίζει την εξέλιξή της. Συνεπώς αν φερόμαστε ως δημότες με ευγένεια, σεβασμό, προσοχή, αγάπη και γενναιοδωρία στην πόλη μας, αυτήν θα μας ανταμείψει, μεγαλώνοντας όμορφα. Αντίθετα όταν ενεργούμε αδιάφορα, ανεύθυνα, χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χώρο, βίαια, καταστρέφοντας, βανδαλίζοντας, απαξιώνοντας και θεωρώντας το ξένο ότι είναι εκτός της οικίας μας, τότε η πόλη παρακμάζει.
Κάθε σημείο της πόλης είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ζωής μας, αλλά και της συμπεριφοράς μας σε αυτή. Η ξηλωμένη γεμάτη λακκούβες άσφαλτος, τα σπασμένα πεζοδρόμια, το κατεστραμμένο δάπεδο μιας πλατείας, τα σπασμένα παγκάκια, τα ξεριζωμένα δέντρα σε ένα πάρκο, οι εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρείς, τα βαμμένα με συνθήματα κτίρια είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις, πού εκτός από την αναπόφευκτη φθορά του χρόνου, η συμπεριφορά μας καθορίζει την πόλη που έχουμε.
Βέβαια η εικόνα μιας πόλης δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της υπευθυνότητας των δημοτών, άλλα σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από τα αντανακλαστικά και τις ικανότητες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή, οπού για τις λύσεις των προβλημάτων της χώρας οι βουλευτές δεν δέχονται τόσο αυστηρή κριτική σε καθημερινή βάση, στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια, αφού η “καθημερινή λάντζα” είναι δεδομένη και τα προβλήματα που ανακύπτουν, ζητούν επιτακτικά και άμεσα λύσεις. Μια διακοπή νερού, τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από κάδους απορριμάτων, η διακοπή κυκλοφορίας σε ένα δρόμο, δεν είναι προβλήματα που μπορεί να παραπεμφθούν στις καλένδες για να βρεθεί μια λύση στο μέλλον. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, είναι ότι τα κονδύλια που έχει να διαθέσει κάθε Δήμος δεν είναι πεπερασμένα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό, που προκύπτει από τα ταμειακά διαθέσιμα των προηγούμενων ετών, τους φόρους και τα δημοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος και από τις ενισχύσεις του κράτους από τα διάφορα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την υλοποίηση έργων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Φιλόδημος κλπ). Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι ούτε “λεφτόδεντρα” υπάρχουν, ούτε απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες για να καλυφθούν οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν σε ένα Δήμο (όπως για παράδειγμα στην εποχή της πανδημίας που ζούμε).
Για να δοθεί λοιπόν μια οικονομική ανάσα στον Δήμο και να γίνουν μικρά ή μεγαλύτερα έργα χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, απλά να θυμηθούμε το παρελθόν μας και να χαράξουμε το μέλλον μας, με πρακτικές που εφαρμόζονται πετυχημένα σε άλλους Δήμους.
Οι Ηπειρώτες ευεργέτες και η εταιρική υπευθυνότητα
Το παρελθόν της πόλης σε επίπεδο προσφοράς έχει ένδοξη ιστορία και παράδοση, την οποία έχουν γράψει με χρυσά γράμματα οι Ηπειρώτες ευεργέτες. Αν ανατρέξουμε λοιπόν στο παρελθόν θα δούμε για παράδειγμα, ότι η αδελφότητα των Ζωσιμάδων έστελνε χιλιάδες ρωσικά ρούβλια στα Γιάννενα και κάλυπταν όλες τις ανάγκες: προικίζονταν ορφανά ή φτωχά κορίτσια, περιμαζεύονταν εγκαταλελειμμένα παιδιά, μοιράζονταν τρόφιμα και ρούχα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, πληρώνονταν οι γιατροί της πόλης να επισκέπτονται δωρεάν τους άρρωστους φτωχούς. Ανέλαβαν να συντηρήσουν τα δύο σχολεία των Ιωαννίνων (Σχολή Γκούμα και Μαρουτσαία Σχολή) και Ίδρυσαν τη Ζωσιμαία Σχολή. Άλλα και άλλοι ευεργέτες προίκισαν τα Γιάννενα και άλλες πόλεις με σπουδαία κληροδοτήματα. Ιδρύθηκαν νοσοκομεία, πτωχοκομεία, ναοί, γηροκομεία.
Προφανώς το πλάνο διακυβέρνησης μιας Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά τη διαχείριση οικονομικών πόρων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και υποδομών, δεν μπορεί να στηρίζεται στην μεγαλοψυχία των δωρητών, αλλά σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Η ευεργεσία του παρελθόντος σήμερα ονομάζεται εταιρική υπευθυνότητα. Βέβαια σήμερα οι εταιρίες όσον αφορά τη διάθεσή τους για προσφορά δεν λειτουργούν με την αγνή αγάπη και ανιδιοτέλεια που διέκρινε τους σπουδαίους ευεργέτες του παρελθόντος. Τα κίνητρά τους μπορεί να είναι περισσότερο οι φοροαπαλλαγές, η διαφήμιση και η καλλιέργεια ενός προφίλ φιλολαϊκού, που θα προσελκύσει δυνητικά περισσότερους πολίτες-καταναλωτές και λιγότερο η διάθεση φιλανθρωπίας. Αυτό όμως δεν αφορά καθόλου το Δήμο και κατ’ επέκταση τους δημότες. Είναι μια win-win κατάσταση, δηλαδή οι συμπράξεις μεταξύ του Δήμου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορούν να δημιουργήσουν μια υπεραξία που θα καρπώνονται όλοι οι πολίτες του Δήμου. Επειδή λοιπόν δεν χρειάζεται πάντα να ανακαλύπτουμε και να εφευρίσκουμε κάτι καινοτόμο για να εξελιχθούμε, μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα υπάρχων πρόγραμμα που τρέχει από το Δήμο Αθηναίων (όπως αντίστοιχα πρόσφατα υιοθετήθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών και η εφαρμογή-πλατφόρμα Novovile για την επισήμανση προβλημάτων σε σημεία του Δήμου.)
Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου»
Το πρόγραμμα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να «υιοθετήσει» έναν δρόμο, ένα δέντρο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, μια γειτονιά για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Το πρόγραμμα βασίζεται στην πεποίθηση ότι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και η ποιοτική αναβάθμιση και η βιώσιμη ανάπτυξη συνιστούν επιλογή όλων των υγιών και παραγωγικών δυνάμεων της πόλης. Το πρόγραμμα αφορά παρεμβάσεις κάθε κλίμακας σε όλη την έκταση του Δήμου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συνδράμουν στο έργο του Δήμου με ιδέες, με υλικοτεχνική υποδομή και με χρήματα. Κάθε επιχείρηση και εμπορικό κατάστημα στην πόλη μπορεί να ξεκινήσει από το δρόμο και το πεζοδρόμιό της, το δικό της ζωτικό χώρο. Τα έργα του προγράμματος έχουν στόχο να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα σε τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κάλυψη των αστέγων, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και οι νέες τεχνολογίες.
Πρόγραμμα anti-graffiti
Ο σταδιακός καθαρισμός επιφανειών σε όλη την πόλη από μουτζούρες, συνθήματα, γκράφιτι, παράνομες αφίσες, αυτοκόλλητα μπορεί να αλλάξει την όψη της πόλης. Μετά τον καθαρισμό, ακολουθεί βάψιμο με ειδικό υλικό που προστατεύει τις επιφάνειες από αντίστοιχες δράσεις μελλοντικά προκειμένου να διατηρηθεί η πόλη καθαρή. Στην Αθήνα λοιπόν, με τη βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθαρίστηκαν 2000 τ.μ συνολικής επιφάνειας στους δρόμους περιμετρικά της Ομόνοιας με τη χρήση ειδικού υλικού αφαίρεσης μπογιάς και προστατευτικής επίστρωσης anti-graffiti. Με την υποστήριξη εταιρείας υλοποιήθηκε παρέμβαση καθαρισμού από την οπτική ρύπανση της εμβληματικής περιοχής των Αναφιώτικων στην Πλάκα. Με δωρεά εταιρείας πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός σε έναν από τους ιστορικότερους δρόμους της πόλης, της Λ. Πατησίων, από την Ομόνοια μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας, σε συνολική επιφάνεια μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και ύψους 3,5 μέτρων.
Πάρκα-τσέπης
Τα πάρκα αυτά είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται και την επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς. Η αρχή έγινε στην Άνω Κυψέλη, όπου με τη δωρεά ενός οργανισμού, δημιουργήθηκε ένας “πνεύμονας” πρασίνου, που θα προσφέρει μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους και τους περαστικούς της περιοχής.

ΑΥΡΙΟ: Παρεμβάσεις στην πόλη…

ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ