Αν μιλούσαν τα δέντρα…

on .

 Λέγεται ότι σε παλιότερες εποχές πολιτικοί μέτρησαν και την ψήφο των δέντρων για να κερδίσουν την πλειοψηφία και να κυβερνήσουν.

Και δυστυχώς, ακόμη και στις μέρες μας τα δέντρα διαμορφώνουν συνθήκες σύγκρουσης των κομμάτων, αφού αυτά εμπλέκονται από όλους στα προβλήματα που προέκυψαν σε χιλιάδες νοικοκυριά από την κακοκαιρία.
Τα κόμματα προσπάθησαν να ερμηνεύουν την βαρυχειμωνιά, προσδίδοντας διαστάσεις κατά πως μικροκομματικά

ωφελούσε το καθένα. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι για τα προβλήματα ευθύνονται κυρίως τα δέντρα, ενώ η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή δεν φρόντισε νωρίτερα να προστατέψει τα δίκτυα από πιθανό σπάσιμο των δέντρων.
Πρόκειται ειλικρινά για μια πολιτική στάση όλων των κομμάτων, που θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά και να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι πολιτικοί μας αντιπρόσωποι ερμηνεύουν τα φυσικά, αλλά και κοινωνικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Αναμφισβήτητα τα δέντρα ήταν ο βασικότερος λόγος που δημιουργήθηκε το πρόβλημα στην Αττική με την διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου. Εμείς πρέπει να καταδικάσουμε τα δώρα της φύσης και να ζητήσουμε την πλήρη καταστροφή τους ή να βρούμε τις ευθύνες που έχουν οι πολιτικοί μας για το πρόβλημα που ταλαιπώρησε τον κόσμο;
Η κοινή λογική μας λέει ότι όλα αυτά τα δέντρα έχουν φυτευτεί από το κράτος, από τους δήμους, από συλλόγους και από ιδιώτες εδώ και πολλά χρόνια. Και όλο αυτό το πράσινο ομορφαίνει τη ζωή των ανθρώπων και προσφέρει τόσες υπηρεσίες χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Άρα σε τι φταίνε «τα κακομοίρικα τα δέντρα και όλοι οι πολιτικοί μας σήμερα τα αναθεματίζουν και τους καταλογίζουν όλη την ευθύνη για τα προβλήματα»;
Εκτιμώ πως η ευθύνη βαραίνει όλα τα κόμματα και ιδιαιτέρως όσα εδώ και χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο μας. Ποτέ δε φρόντισαν για την προστασία αυτών των δέντρων και έτσι κάποια στιγμή έγιναν επικίνδυνα, αφού είτε κλείνει ο κύκλος της ζωής τους είτε δεν αντέχουν στις αναταραχές της φύσης. Επομένως ευθύνεται το κράτος, ο δήμος ή και ο ιδιοκτήτης του δέντρου, καθώς δεν ενδιαφέρθηκε να το κλαδέψει, να το κόψει και γενικά να το αποσυνδέσει από κάθε επικίνδυνη σχέση με τα ηλεκτροφόρα σύρματα. Γι’ αυτό αντί οι πολιτικοί μας να αλληλοκατηγορούνται για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα δέντρα, θα ήταν πιο φρόνιμο να ζητήσουν από τους ταλαιπωρημένους πολίτες «συγγνώμη» για τη μακρόχρονη αδιαφορία που έδειξαν σχετικά με την προστασία των δικτύων και με την παραμέληση όλων των δέντρων. Και εύκολα γεννιούνται σε όλους μας συνειρμοί για τις μεγάλες φωτιές που έκαψαν ανθρώπους χωρίς να λογοδοτήσουν κάποιοι πολιτικοί για την ευθύνη τους.
Προσωπικά θεωρώ χρήσιμο να σκεφτούμε και τις ευθύνες δημοσίων φορέων που διαχειρίζονται όλα τα δίκτυα, όπως για παράδειγμα είναι η ΔΕΗ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, για δεκαετίες πήραν τόσα πολλά και τώρα αποδεικνύεται ότι οι υπηρεσίες τους δεν είναι ανάλογες με τα κέρδη τους. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα πολλοί από τους συμπολίτες αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα πολλών οργανισμών και υποστηρίζουν την αναγκαιότητα να μεταφερθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Γι’ αυτό εκτιμώ ότι τα δέντρα, αν και πεσμένα μπορούν να μας ξυπνήσουν και να μας προβληματίσουν όλους, πολιτικούς και πολίτες, ότι οφείλουμε να αλλάξουμε συμπεριφορές και πρακτικές στα δικαιώματα του κόσμου. Να έχουμε το θάρρος να αναλαμβάνουμε τις διαχρονικές ευθύνες και με περισσότερη σύνεση να προσαρμοζόμαστε στα κάθε φορά δεδομένα είτε αυτά προέρχονται από τις κοινωνικές εξελίξεις είτε από τις μεταβολές της φύσης.
Γιατί όσο οι πολιτικοί μας λειτουργούν με παλιές συνταγές τόσο η δημαγωγία και ο λαϊκισμός ριζώνουν στη σκέψη των πολιτών και εμποδίζουν την πρόοδο και την ωρίμανση του πολιτεύματός μας.
Όσο για τα δέντρα, ας πάρουμε και από την τελευταία τους περιπέτεια ερέθισμα να τα φροντίζουμε με μεγαλύτερη επιμέλεια, γιατί η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου μακριά από το πράσινο θα χάσει κάθε ομορφιά και αίσθηση ζωής.