Η πανδημία, η Ελλάδα και οι Βορειοηπειρώτες...

on .

Ο «Πρωϊνός Λόγος» στη μακρόχρονη ιστορία του ήταν και είναι σύμμαχος, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Κι αυτό συνέβαινε όχι μόνο κατά την περίοδο του στυγνού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, αλλά και συνεχώς, μετά την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού, μέχρι σήμερα. 
Ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με δήθεν «προοδευτικές» δυνάμεις εντός Ελλάδος -ορισμένοι απόγονοι των οποίων σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη διαχείριση του κορωνοϊού εκ μέρους φορέων της Ελληνικής Πολιτείας- αλλά και εντός Αλβανίας!
Τα γραπτά μένουν, η ιστορία ούτε διαγράφεται, ούτε βεβαίως και παραγράφεται!
Ο «Π.Λ.» έχοντας δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του επί 60 και πλέον χρόνια για τους Βορειοηπειρώτες, πιστεύει ότι δικαιούται σήμερα να κάνει ορισμένες επισημάνσεις, για τον τρόπο που κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν την Ελληνική Πολιτεία, τους Αυτοδιοικητικούς φορείς της Ηπείρου, τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων - μη εξαιρουμένων και των Μέσων Ενημέρωσης - καταφεύγοντας σε μεθόδους προσομοιάζουσες σε ρατσισμό, κάτι που ουδόλως αρμόζει στους Έλληνες.
Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η ακατανόητη εμμονή ορισμένων Βορειοηπειρωτών να απαιτούν από φορείς της Ηπείρου, και της Ελλάδος  γενικά, να ακολουθούν και μάλιστα επιτακτικά τις υποδείξεις τους. Ουσιαστικά να μην τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ούτε καν να έχουν άποψη και θέση για το πώς θα οργανώσουν τους τομείς ευθύνης τους.  
* * *
Τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο:  Άρχισαν από τον Περιφερειάρχη, επειδή «τόλμησε» να ζητήσει να μη χρεώνονται στα στατιστικά των Ιωαννίνων οι νοσηλευόμενοι Βορειοηπειρώτες, μόνιμοι κάτοικοι της Αλβανίας, ώστε να μη τεθεί ο νομός σε καθεστώς lockdown.
Συνέχισαν με επιθέσεις κατά Μέσων  Ενημέρωσης, ανάμεσά στα οποία και ο «Π.Λ.», που επεσήμαναν κατ΄ επανάληψη τα προβλήματα που υπάρχουν από τις παράνομες εισόδους από τα σύνορα.  
Στοχοποιήθηκε η Αστυνομία Θεσπρωτίας, επειδή επέβαλε πρόστιμο σε  ζεύγος Βορειοηπειρωτών για διέλευση από μη λειτουργούσα διάβαση (όπως προβλέπει η νομοθεσία για κάθε πολίτη) και χθες επιτέθηκαν στον Διοικητή του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», επειδή δεν άρεσε στους εκ Βορείου Ηπείρου... ελεγκτές η έγγραφη απάντησή του, ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς για νοσηλεία, λόγω πληρότητας των μονάδων του!  
Αυτοί που ξιφουλκούν κατά της Ελλάδος και των τοπικών φορέων της, όλως περιέργως δεν προκύπτει ότι έχουν συμπεριφερθεί με τον ίδιο επίμονο και πιεστικό τρόπο προς την Αλβανική Πολιτεία για βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας. Αλλά ούτε και διαπιστώνεται  κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση για αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να προφυλάσσεται η τοπική τους κοινωνία.   
* * *
Η Υγεία είναι αγαθό για κάθε άνθρωπο.  Και αυτή θα πρέπει να προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αλβανία. 
Ο «Π.Λ.» διακηρύσσει και το έχει αναδείξει πολλές φορές, ότι όλοι οι  άνθρωποι, είτε είναι Ελλαδίτες, είτε Βορειοηπειρώτες, είτε Αλβανοί, είτε Σύριοι και Αφγανοί, πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για όσους κατοικούν μόνιμα στη Βόρειο Ήπειρο και φυλάττουν Θερμοπύλες. Η αγωνία τους είναι μεγάλη. Νοιώθουν απροστάτευτοι από την Αλβανία, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης και προς την Ελλάδα. Όλοι το καταλαβαίνουμε…
Όμως από την ίδια αγωνία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καταλαμβάνονται και όσοι κατοικούν στην Ήπειρο ή στις άλλες Περιφέρειες της  Ελλάδος. Το ίδιο και οι ομογενείς μας που διαμένουν σε άλλες προηγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου επίσης καταγράφονται θύματα ανάμεσά τους. 
* * *
Στον καιρό της παγκόσμιας πανδημίας που ζούμε, ακόμη και τα πλέον προηγμένα συστήματα Υγείας κατέρρευσαν! Άρα ό,τι σήμερα θεωρείται δεδομένο, αύριο μπορεί να μην υπάρχει! Αυτό ισχύει και για τα νοσοκομεία της Ηπείρου.   
Για την προστασία τους, υπεύθυνοι είναι το Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί και  οι Διοικητές τους. Αυτοί κρίνουν, αυτοί αποφασίζουν και δεν μπορούν να τους υποκαταστήσουν ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων, ούτε οι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να... ελέγχουν τη διαθεσιμότητα των κλινών covid-19 είτε στο Πανεπιστημιακό, είτε στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»! 
Ο χειρισμός των ζητημάτων που αφορούν τους ομογενείς της Βορείου Ηπείρου, προβλέπεται από διακρατικές συμφωνίες. Υπάρχουν οι διπλωματικές αρχές που πρέπει να παρεμβαίνουν και βεβαίως η Κεντρική Κυβέρνηση, που λαμβάνει τις κατά περίπτωση αποφάσεις.  
Υπερβολές, αναθέματα, καταγγελίες και άλλες... επαναστατικές κορώνες δεν χρειάζονται. Ο θόρυβος που έχει προκληθεί δεν κάνει καλό σε κανέναν! Φθείρει τον κόσμο, καλλιεργεί διχαστικό κλίμα, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. 
Όσο πιο νωρίς το αντιληφθούν αυτό οι συμπατριώτες της Βορείου Ηπείρου, τόσο το καλύτερο. Ας σταματήσουν κάποιοι να κουνάνε προς μια κατεύθυνση - την Ελληνική - το «δάχτυλο»…