Το κτίριο της Δομπόλη και οι συμφωνίες ερήμην όλων!

on .

«ΔΕΝ αντέχω άλλο τη μιζέρια αυτής της πόλης», είπε εκνευρισμένος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, απαντώντας σε ερώτηση του Βλάσση Ντόκα στο δελτίο ειδήσεων του ITV πριν από λίγες ημέρες, σε συζήτηση για το κτίριο όπου στεγάζονταν το πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη!

Ήταν την ημέρα που έκανε κοινή εμφάνιση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, κατά την οποία ανήγγειλαν πομπωδώς ότι συμφώνησαν να δοθεί στο Δήμο το κτίριο για να γίνει δημαρχείο. Είναι η απόδειξη των προσωπικών πολιτικών, όπως γράφαμε και στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας.
ΛΕΜΕ, λοιπόν, στον Δήμαρχο πως ούτε εμείς αντέχουμε εκείνους που εμφανίζονται ως παντογνώστες και «αυθεντίες», που παρασυρμένοι από την αλαζονεία τους πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι μίζεροι και στενόμυαλοι, τόσο που δεν καταλαβαίνουν το μεγαλείο της προσφοράς τους. Όπως δεν αντέχουμε και τις συμφωνίες που συνάπτονται ερήμην των πολιτών, κυρίως δε των κυρίαρχων οργάνων, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, που αγνοούνται συστηματικά και προκλητικά και μάλιστα από εκείνους που διατείνονται ότι υπερασπίζονται τη συλλογικότητα της λήψης των αποφάσεων.
ΕΙΜΑΣΤΕ από εκείνους που εδώ και χρόνια γράφουν και λένε ότι το κτίριο της οδού Δομπόλη πρέπει να αξιοποιηθεί, όταν ακόμη οι κ.κ. Ελισάφ και Καχριμάνης δεν είχαν καν σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία πια. Στεκόμαστε στο σήμερα και στον τρόπο αντιμετώπισης ενός σοβαρού ζητήματος, όχι τόσο καίριου για τη ζωή των πολιτών, αλλά μόνο από πλευράς διάσωσης μιας «μνήμης», συνυφασμένης με την εξέλιξη των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Καθοριστικής ή όχι είναι άλλη υπόθεση που τίθεται στην κρίση των πολιτών.
ΤΙ συνέβη όμως στην περίπτωση που σχολιάζουμε; Ο κ. Ελισάφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη θεσμική του ιδιότητα του έθεσε μεταξύ των άλλων και το θέμα της αξιοποίησης ως δημαρχείο του κτιρίου, που χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό». Το έκανε χωρίς καμιά απόφαση και εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διότι δεν είδε τον πρωθυπουργό ως ιδιώτης, γιατρός -που δεν επρόκειτο ποτέ να τον συναντήσει- αλλά ως Δήμαρχος των Ιωαννίνων και για όλα τα θέματα απαιτείται η έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΑΥΤΟ απαιτεί η δημοκρατική διαδικασία, η οποία μάλλον προκαλεί... αλλεργία στον κ. Ελισάφ, αν κρίνουμε κι από αποφάσεις που παίρνει αγνοώντας το κορυφαίο όργανο του Δήμου. Στη συνέχεια, εκδηλώθηκε αντίδραση από τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη επειδή κι εκείνος ενδιαφέρονταν να παραχωρηθεί το κτίριο στην Περιφέρεια. Συζήτησαν και ο Περιφερειάρχης, πάλι χωρίς απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, συγκατατέθηκε στο να δοθεί (από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου) στο Δήμο. Τα είπαν, λοιπόν, τα συμφώνησαν οι δυο τους κι ας πάνε να πνιγούν όλοι!
ΓΙΑ να στηρίξουν δε την απόφασή τους, επικαλέστηκαν ένα ΦΕΚ του 2001, με μία απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη, που έλεγε ότι η περιοχή προορίζεται για διοικητήριο, αλλά μετά από είκοσι χρόνια και τα δεδομένα άλλαξαν και το κτίριο αχρηστεύτηκε, τόσο που είναι για κατεδάφιση, χώρια που μια απόφαση αλλάζει εύκολα με μία άλλη! Όμως, νέο δημαρχείο μέσα στο κέντρο (πάλι) της πόλης και μάλιστα σε μία περιοχή με μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο, δεν ενδείκνυται. Άλλωστε, υπάρχει και το σχεδόν έτοιμο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ και με άνετο περιβάλλοντα χώρο, που πολλές φορές συζητήθηκε για να στεγάσει τις δημοτικές υπηρεσίες.
ΑΛΛΑ, ποιός και με ποιό δικαίωμα αποφασίζει τι και πού θα γίνει; Πού είναι το περίφημο Χωροταξικό, Ρυθμιστικό Σχέδιο, όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων; Ποιός σχεδιασμός υπάρχει για την εξέλιξη, την προοπτική; Ο κ. Ελισάφ και ο κ. Καχριμάνης, πράττουν αναλόγως με το τι ικανοποιεί τη φιλοδοξία τους ή και τη ματαιοδοξία τους. Τι νόμισαν πως είναι τα Γιάννινα ή και η Ήπειρος, τσιφλίκι τους και άρα όλα προσωπική τους υπόθεση; Και τι ενδιαφέρει καθένα από εμάς το τι καλύπτει την «υστεροφημία» τους, αν θα λένε π.χ. ότι εκείνοι ...«έσωσαν» το τάδε ή τάδε κτίριο, όταν μάλιστα για το συγκεκριμένο εκφράζονται αμφιβολίες για την επάρκεια της στατικότητάς του;
ΞΕΡΟΥΜΕ, ο Δήμαρχος ίσως θα μας πει ότι είμαστε εκφραστές μίζερων αντιλήψεων και ο Περιφερειάρχης, όπως συνηθίζει, ότι είμαστε κακοπροαίρετοι. Δε μας ενοχλεί. Διότι θα προέρχονται αυτά από εκείνους που δεν αντέχουν την αμφισβήτηση, τη διαφορετική άποψη, την κριτική. Ας μας βρίζουν, αλλά ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους έναντι του τόπου. Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι τα προσωπικά τους παιχνίδια δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, που ζουν ένα μαρτύριο εδώ και δώδεκα χρόνια και σε καραντίνα σχεδόν επί ένα χρόνο.