Να μην χαθεί το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος!..

on .

Σε μια περίοδο όπου η παραγωγή ποιοτικού πολιτιστικού προϊόντος θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, η συνέχιση αρχικά και η αναβάθμιση στη συνέχεια του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που θεσμοθέτησε και πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», επιβάλλεται να είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτιστικών δρώμενων του δήμου Ιωαννιτών. Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, υπήρχε η δυνατότητα διεξαγωγής του τηρώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα (όπως έγινε με το Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Φιλίππων, Ηρώδειο κ.λπ.).
Το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος αποτέλεσε ένα θεσμό που κατάφερε στα τρία χρόνια παρουσίας του να λάβει όχι μόνο τοπικές αλλά και διεθνείς διαστάσεις, αποσπώντας θετικές κριτικές και προκαλώντας το ενδιαφέρον συμμετοχής κορυφαίων καλλιτεχνών, ελλήνων και ξένων, του θεάτρου κι όχι μόνο.
Ανακαλώντας τη μνήμη μας, το ερέθισμα για τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος δόθηκε από την ιδέα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και τον αείμνηστο πρόεδρό της, Κώστα Φρόντζο, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε το φεστιβάλ «Τα Δωδωναία» στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα, βασικός πυλώνας του Φεστιβάλ ήταν ο χώρος διεξαγωγής του. Ένα σπουδαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Πιστεύουμε ότι μέσω του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αναπτύσσεται μια αμφίδρομη σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο. Τον αναδεικνύουμε και μας αναδεικνύει. Για τη δημοτική μας αρχή άλλωστε η επένδυση στον Πολιτισμό ήταν από την αρχή της θητείας μας κορυφαίος στόχος.
Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελούσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια που κάναμε να υπερβούμε τα στενά όρια του τόπου μας και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα Γιάννενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή και προαγωγή του πολιτισμού. Η προσπάθεια ξεκίνησε με στόχο να δημιουργηθεί ένας θεσμός (εξειδικευμένο Φεστιβάλ) με βάση τα διεθνή πρότυπα, που θα φέρει το όνομα «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος».
Πέραν όμως του πολιτιστικού αποτυπώματος, η καθιέρωση του Φεστιβάλ θα μπορούσε να ενισχύσει και την εξωστρέφεια του δήμου μας, ενισχύοντας τον σχεδιασμό της τουριστικής του προβολής.
Άλλωστε ένα ισχυρός τουριστικός προορισμός ξεχωρίζει και για το πολιτιστικό του κεφάλαιο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική άνθιση που γνωρίζει ο φεστιβαλικός τουρισμός. Παράλληλα, η διεξαγωγή του Φεστιβάλ μόνο θετικές επιδράσεις θα είχε στην τοπική κοινωνία. Όχι μόνο σε οικονομικό και πολιτιστικό, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο.
Η αίσθηση ότι το Φεστιβάλ αποτελεί ένα κοινό αγαθό για όλους τους πολίτες είναι μια κατάκτηση τόσο σημαντική αρχικά για το ίδιο το Φεστιβάλ, αλλά ακόμα και για την ίδια την τοπική κοινωνία, η οποία μπορεί μέσα απ’ αυτό να ενισχύσει την ταυτότητα και να καθορίσει τη φυσιογνωμία της.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος δεν ήταν απλά οι παραστάσεις που φιλοξενούνταν στο θέατρο της Δωδώνης, αλλά και οι συμπαραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ μας, με σπουδαίους οργανισμούς (Θέατρο Τέχνης, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Θέατρο του Νέου Κόσμου). Ήταν μια πολιτιστική εμπειρία πολύ διαφορετική και σύνθετη.
Σε αυτό συνέβαλε η παράλληλη δράση, το Θερινό Μαντείο, η επιτυχία του οποίου επιβραβεύτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού που το ενέταξε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος. Το αρχαίο δράμα έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Είναι ένας ανεξάντλητος τόπος διερεύνησης. Ένα εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας όπως το «Θερινό Μαντείο» που έρχονταν ακριβώς να ιχνηλατήσει τις όποιες νέες διαδρομές.
Κάθε εποχή έχει σαφώς τις δικές της προκλήσεις, με τους δημιουργούς να αναζητούν τον δικό τους τρόπο προσέγγισης του αρχαίου δράματος. Το «Θερινό Μαντείο», ως μια συλλογική προσπάθεια, επιδίωκε πάνω απ’ όλα να αποτελέσει για τους συμμετέχοντες μια εμπειρία αρχαίου δράματος αλλά και μια εμπειρία του τόπου. Γιατί πάντα ο τόπος έχει τη σημασία του…
Τα Ιωάννινα και η Δωδώνη μπορούν να αποτελέσουν ένα κέντρο διερεύνησης του αρχαίου δράματος και μάλιστα -γιατί όχι;- με διεθνές βλέμμα. Έχουμε όλα τα εχέγγυα. Αν η πόλη πιστέψει σε αυτό, μπορεί να κάνει θαύματα.
Τέτοιου είδους πολιτιστικά γεγονότα θα πρέπει να στηρίζονται και να συνεχίζονται ανεξάρτητα από την εναλλαγή των δημοτικών αρχών. Ο ίδιος ο τόπος μας και η κληρονομία του μας προστάζει να πετάξουμε ψηλά.

* Η Αλέκα Βακαλοπούλου είναι πρ. Πρόεδρος στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – πρ. δημοτική σύμβουλος.