«Click away» Θεοφάνεια από τον Μητροπολίτη των Ιωαννίνων!..

on .

ΔΕΝ άρχισε καθόλου καλά η νέα χρονιά που με το ξεκίνημά της επιβλήθηκε νέο, πιό αυστηρό lockdown, δήθεν για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τη Δευτέρα, μεσολαβούντος ενός ανασχηματισμού της κακιάς ώρας, με την ορκωμοσία και gay υπουργών.

Αλλά αυτά θα τα δούμε σε άλλο άρθρο. Τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο εορτασμός των Θεοφανείων, με το «αντάρτικο» της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Ηττημένη η κυβέρνηση που υποχώρησε στις πιέσεις και επετράπη η λειτουργία των ναών, καθιστώντας, υποτίθεται, υπεύθυνους τους Ιεράρχες για ό,τι συμβεί! Δηλαδή, τι θα τους κάνει αν υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού; Με ποιό τρόπο θα τους τιμωρήσει; Γιατί οι νόμοι να έχουν επιλεκτική εφαρμογή;
ΦΥΣΙΚΑ και θέλουμε ανοιχτές τις εκκλησίες, και διότι είναι εξοργιστικό να καταργούνται Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος, Χριστούγεννα κλπ. Όμως με την ίδια λογική της ανάληψης της ευθύνης, θα πρέπει να λειτουργήσει πλέον και η αγορά -όσο μπορέσει βεβαίως μετά την ισοπέδωση που υπέστη. Αυτή την εκδοχή όμως δεν την ακούσαμε από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ούτε και από τους Ιεράρχες που τάχα νοιάζονται για το λαό. Ούτε καν από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, που λαύρος από τηλεοπτικό σταθμό των Αθηνών επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση, επειδή περιορίζει το δικαίωμα των πολιτών να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Καλά έκανε, αλλά περιμέναμε να πει και μια κουβέντα για το «θάνατο του εμποράκου»!
ΤΟ λέμε, διότι ως έμπορος, πολυεπιχειρηματίας και μάλιστα δεινός εκείνος, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει αυτό το (δεύτερο ή μήπως τρίτο;) οριζόντιο και ...κάθετο lockdown για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που επιπροσθέτως έχουν να αντιμετωπίσουν τις κατασχέσεις από τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Φάνηκε όμως ότι δεν τον ενδιέφερε τίποτε από αυτά, ούτε (έτσι εκτιμούμε) τόσο ο εκκλησιασμός των πιστών, όσο η «εμπορευματοποίησή» του! Μην εκπλήσσεστε από τον όρο. Οι εκκλησίες για τις δοξολογίες της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης λειτούργησαν με όρους ...click away, όσο κι αν ενοχληθούν οι ευσεβείς.
ΕΥΦΥΕΣΤΑΤΗ η επινόηση του Μητροπολίτη. Λειτουργίες σε πολλές εκκλησίες, σε διαφορετικές ώρες, πολλές φορές την ημέρα. Πολλοί πιστοί ειδοποιούσαν ότι θα πάνε και ποιά ώρα, «έκλειναν θέσεις» δηλαδή και φεύγοντας έπαιρναν το αντίδωρο κι ένα μπουκαλάκι με νερό που είχαν ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα (!) οι «επίτροποι», με τους πιστούς να αφήνουν στο παγκάρι τον οβολόν τους. Ακριβώς όπως στα καταστήματα που λειτουργούσαν με τους όρους τους click away! Αν το φιαλίδιο με το νεράκι ήταν αγιασμένο, ελάχιστα έως καθόλου απασχόλησε όσους συνέρευσαν για να προσευχηθούν. Έτσι και η Μητρόπολη δεν έχασε εισοδήματα (περί αυτών πρόκειται) και απείθεια - πυγμή έδειξε προς την σε σύγχυση ευρισκόμενη κυβέρνηση και το λαϊκό θρησκευτικό συναίσθημα ικανοποίησε.
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ την τακτική που ακολουθήθηκε, για να πούμε ότι περιμένουμε από τον κ. Μάξιμο να βγει και να υπεραμυνθεί της λειτουργίας της αγοράς με τους ίδιους κανόνες, με ευθύνη των επαγγελματιών και των πολιτών - πελατών και να είναι το ίδιο επιθετικός προς την κυβέρνηση. Αλλά δε θα το κάνει, ενώ κι αυτή τη φορά που άσκησε κριτική μάλλον για την «τιμή των όπλων» ήταν! Διότι τρόφιμος της εξουσίας είναι (υπερεξουσία ο ίδιος ελέω του Σχήματός του και του θεσμικού του ρόλου), όχι λόγω της μισθοδοσίας του από το κράτος (εμάς δηλαδή), αλλά των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ως ...Βασίλειος Παπαγιάννης, που είναι το όνομά του, πρόεδρος της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας «Αναπτυξιακή Μητρόπολης Ιωαννίνων»! Αυτής που χρηματοδοτείται - επιδοτείται αφειδώς από προγράμματα του ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Ηπείρου, με την πανδημία του κορωνοϊού να μην αποτελεί πρόβλημα!
ΠΡΟΣ εκεί ρέει άφθονο το χρήμα για να κάνει δουλειές (γίδια, τυροκομική μονάδα, αμπελουργία, ΙΕΚ κλπ.) με την περιουσία της Σχολής Βελλάς! Εκατομμύρια ευρώ και προς την Μητρόπολη με την υπογραφή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη, για να λαμβάνει κι εκείνος απλόχερη την στήριξη του κ. Μαξίμου ποικιλοτρόπως. Μια σχέση που ολοκληρώνεται με τον εναγκαλισμό τους μετά του δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ, για να νέμονται την τοπική εξουσία και τα ...πλούσια ελέη της. Για να συνεχίζει ανενόχλητη η Μητρόπολη να διαχειρίζεται παρανόμως τις περιουσίες των Ευεργετών. Παρανομία που στήριξαν ως δήμαρχοι και οι κκ. Φίλιος και Μπέγκας, με μόνο τον κ. Γκόντα να συγκρούεται μετωπικά με το Μητροπολιτικό -και όχι μόνο- κατεστημένο και βεβαίως τον κ. Σπύρο Εργολάβο.
**
ΑΝ σας πούμε ότι λυπούμαστε που γιορτινές ημέρες επικρίνουμε την τακτική του Μητροπολίτη και των συνοδοιπόρων του, θα είναι ψέμα. Όσο άσχημα αισθάνεται εκείνος με όσα πράττει, άλλο τόσο κι εμείς με όσα γράφουμε. Οι θρησκευτικές γιορτές αν δεν μπορούν να τιμηθούν κανονικά, ας μείνουν στη θύμησή μας όπως τους πρέπει κι όχι ως μοχλός πίεσης και αποδοτική εργαλειοποίηση - εμπορευματοποίησή τους. Αυτό όμως γίνεται τώρα και ρωτάμε: Πότε ο Μητροπολίτης ξεσπάθωσε δημοσίως υπέρ των δεινοπαθούντων πολιτών; Πόσες φορές ύψωσε τη φωνή του για να απαιτήσει στήριξη των καταρρευσάντων επαγγελματιών; Καμία! Απαιτεί όμως τη συμπαράσταση όλων στο «έργο» του, που μόνο ποιμαντικό δεν είναι.
ΑΣ σιωπήσει λοιπόν! Αυτό θα είναι η σημαντικότερη συνεισφορά του στην κοινωνία των Ιωαννίνων, την οποία δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει. Ας συνεχίσει να επιδίδεται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και εμπορικές πράξεις, προς τις οποίες άλλωστε ρέπει επιτυχώς. Αν όμως υπήρχε περίπτωση ο Ιησούς να ξανάρχονταν στη γη, σίγουρα θα έπαιρνε το φραγγέλιο και θα μαστίγωνε -γενικότερα το λέμε- αλύπητα τους εμπορευματοποιούς και θα ανέκραξε οργισμένος ...«μη χρησιμοποιείτε τον Οίκον του Πατρός μου ως οίκον εμπορίου... πρέπει να είναι οίκος προσευχής, εσείς όμως τον κάνατε σπήλαιο ληστών». Και θα τους εκδίωκε κακήν - κακώς άπαξ διά παντός, προς συνετισμόν όσων μεταβάλλουν και τις Μητροπόλεις σε επικερδείς επιχειρήσεις...