Τα ευχολόγια…

on .

Αυτές οι ευχές των εορταστικών ημερών, ειδικά φέτος, κατάντησαν μονότονες… (φοβισμένες φωνές… για καλές γιορτές!) Πανικόβλητος ο κόσμος απ’ την πανδημία, αντάλλασσε ευχές, μόνο για καλή υγεία! (Τα… «καλά κέρδη» ξεχάστηκαν,μιας και το κρατικό λαχείο… εξαφανίστηκε!)

Και μια ευχή και για δημοκρατία, καλοδεχούμενη θα ήταν, καθώς όλοι μας βλέπουμε… τον Τράμπ και τα κατορθώματά του, στο Καπιτώλιο!
Ο μπάρμπα Γιάννης, λοιπόν, σαν πρόεδρος του χωριού, δέχτηκε τις ευχές όλων των κατοίκων, για την ονομαστική του εορτή! Σύσσωμη, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με μάσκες και αποστάσεις, κατέκλυσαν το γραφείο του και την ημέρα εκείνη «έφαγε και έριξε» τις αγκωνιές της χρονιάς! (Κάποιος πήγε να τον φιλήσει, αλλά ακούστηκε ένα… δυνατό ΜΗ!!)
Ο παπάς της ενορίας, πήγαινε στο σπίτι του εορτάζοντα, να του «σηκώσει το ύψωμα», αλλά μόλις είδε στη γωνία ένα αστυνομικό, έστριψε και είπε πως πηγαίνει να κοινωνήσει… έναν ετοιμοθάνατο!
Με τον τρόπο αυτόν, απέφυγε το πρόστιμο των 1500 ευρώ και 300 ευρώ… ο ψάλτης, που τον ακολουθούσε!
Αν όλα αυτά τα πρόστιμα των 10 μηνών της πανδημίας, πληρωθούν, τότε το Δημόσιο, θα έχει… την άνεση, να …διπλασιάσει τις συντάξεις!
Αλλά φαίνεται, κάποιοι, αγνοούν τη ρήση: ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!
Διότι, αν ο μέσος Έλληνας πληρώσει 2-3 πρόστιμα άσκοπης μετακίνησης, το… συνωστισμό στα βαφτίσια του εγγονού του και το πρόστιμο στο γάμο του παιδιού… του μπατζανάκη, δεν βγαίνει… ο λογαριασμός!
Γιατί έχουμε και τις… πάγιες πληρωμές!
Δόσεις εφορίας, ΕΝΦΙΑ, στεγαστικού, το καταναλωτικό δάνειο που πήρε… για να πάει στο Ντουμπάϊ, τότε η τσέπη άδειασε, πάει!
Αυτή την περίοδο, λοιπόν, ο Έλληνας, χρειάζεται γενική «ανάταξη»! (Το βάρος σε υγεία, οικονομία!)
Διαφορετικά, θα περνάει τη ζωή του… στα υπόγεια κι ας υπάρχουν εκατοντάδες ευχολόγια…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.