Στις φουρτούνες φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος!

on .

«Στις φουρτούνες φαίνονται οι καλοί καπεταναίοι» λέει ο λαός. Και έχει δίκαιο όπως πάντα, γιατί στις παροιμίες του έχει μαζέψει την πείρα και τη σοφία αιώνων.

Και την τελευταία χρονιά που μας… «άφησε χρόνους», ευτυχώς, είχαμε κι αν είχαμε …φουρτούνες, μεταφορικά και κυριολεκτικά, στη Xώρα μας αλλά και παγκόσμια!
Και για να μην αναφέρουμε τις άλλες, που ‘ναι κι αυτές και γνωστές και μεγάλες κι έχουμε ξανά σ’ αυτές αναφερθεί, ας επικεντρωθούμε σήμερα μονάχα στη μια και την παγκόσμια, τον κορωνοϊό!
Κι εδώ να αναγνωρίσουμε και να αποδώσουμε τα εύσημα σε κείνους που δούλεψαν σκληρά και με άριστους σχεδιασμούς, ώστε να έχουμε τα λιγότερα, κατά το δυνατόν, κρούσματα και θανάτους, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά να αναγνωρίσουμε και τους υπεύθυνους και να τους …βροντοφωνάξουμε την ευθύνη τους για κρούσματα και για θανάτους συνανθρώπων και συμπατριωτών μας. Γιατί δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν και αυτοί, ανάμεσά μας, που κρύβουν την πνευματική, την ηθική και τη λογική τους ανεπάρκεια παριστάνοντας τους δήθεν έξυπνους και… ασυμβίβαστους προοδευτικούς, τρομάρα τους, με την απιστία τους στον κορωνοϊό και στους θανάτους των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μην τηρούν τους κανόνες προφύλαξης και μετάδοσης του ιού. Έτσι γίνονται οι κινούμενοι εχθροί και οι σίγουροι φορείς της πανδημίας.
Και αυτοί μεν, είναι οι συνειδητοί εχθροί του κόσμου σήμερα. Αλλά δεν είναι και οι μόνοι που φέρουν την ευθύνη της μετάδοσης και της εξάπλωσης της νόσου. Πρέπει να αναγνωρίσουμε εδώ και την ευθύνη εκείνων των ανθρώπων που, χωρίς την ανόητη και ανήθικη ευθύνη της μικρής, σίγουρα, παραπάνω τάξης, δεν τήρησαν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, για να διασφαλίσουν και τη δική τους υγεία και των συγγενών και φίλων τους, από ελαφρότητα ή μια ασυγχώρητη …αφοβία, με αποτέλεσμα την αύξηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και να μην την αποδίδουμε μονάχα στο καλοκαίρι και τον τουρισμό. Έχουμε μεγάλο μέρος της ευθύνης γι’ αυτό και όσοι από μας δεν τηρήσαμε τους κανόνες και τους νόμους που θέσπισαν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση.
Αυτή είναι η αλήθεια και ας μην μας απέδωσε κανένας την ευθύνη, παρ’ ότι σίγουρα κανέναν δεν οφελεί να …χαϊδεύει το λαό και όταν φταίει. Και για να έρθουμε τώρα στα …καθ’ ημάς, στην άλλοτε «μικρή μας πόλη» τα Γιάννενά μας, και στην Περιφέρειά μας.
Πρέπει εδώ να αναγνωρίσουμε ότι: Στις εξετάσεις που δώσαμε, στο προκείμενο σπουδαίο θέμα, τον κορωνοϊό, σαν τοπική Ηγεσία και λαός, πρωτεύσαμε, σα νομοταγείς πολίτες και σε αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων, πλην μιας μικρής περιόδου κι ας μην μας έδωσε ακόμα κανένας το βραβείο. Ίσως η Πολιτεία να επιφυλάσσει αυτή τη διάκριση και την αναγνώριση, στο τέλος αυτής της Παγκόσμιας και της Εθνικής μας περιπέτειας.
Το ότι τα Γιάννενά μας αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος ανήκουμε στους λιγότερο προσβεβλημένους και με τα λιγότερα θύματα περιοχές, αποδεικνύει περίτρανα δύο πράγματα: Ότι ο λαός μας, πειθάρχησε στους Νόμους του Κράτους και ότι συνειδητοποιήσαμε απολύτως, τις προτροπές και τις κατευθύνσεις της Τοπικής μας Ηγεσίας, Περιφερειάρχη και Δημάρχου, για την αναγκαιότητα, την υποχρέωση και την ευθύνη όλων μας, στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού, ενώ συγχρόνως εκείνοι μας παρείχαν όλα τα μέσα της ιατρικής, νοσηλευτικής και νοσοκομειακής αρτιότητας, για την περίθαλψη κάθε σταδίου και μορφής της πανδημίας.
Οι τοπικές ηγεσίες είναι οι φορείς του Κράτους στην περιφέρεια και φέρουν τη φωνή, τις εντολές και την πειθώ του Κράτους, στην αποκεντρωμένη ενδοχώρα. Και όσο ικανότερες, εντιμότερες, σωστότερες και οι πλέον ενδεδειγμένες είναι αυτές οι τοπικές ηγεσίες, τόσο καλύτερα διοικείται ο Τόπος.
Να γιατί πιστεύουμε προσωπικά, ότι ο λαός υπακούοντας γιατροί και νοσηλευτές εργαζόμενοι με ψυχή και με αυταπάρνηση παροιμιώδη και οι τοπικοί μας Ηγέτες οδηγώντας, κράτησαν ψηλά το επίπεδο υγείας της πόλης και της περιφέρειάς μας και γιατί όλοι μαζί σα μια γροθιά, θα ανεβούμε και τούτη την… ανηφοριά, του 2021.
Αυτό αποτελεί και πίστη μας και ευχή μας.