Ας γίνουμε καινούριοι εμείς!

on .

 Όλοι κατά την πρώτη του έτους, αλλά και ημέρες μετά, δίνουμε και παίρνουμε ευχές για μια ευτυχισμένη χρονιά, στην οποία είναι άγνωστο τι έχουμε να συναντήσουμε. Mας φαίνεται νέα η χρονιά και έτσι την ονομάζουμε…
Ο κάθε χρόνος, που έρχεται είναι νέος, όχι λόγω της αλλαγής του αριθμού, του 0 με το 1 και το 2020 γίνεται 2021! Γιατί έτσι όλα παλαιά, παμπάλαια παραμένουν. Με την ίδια μορφή, με την ίδια τάξη, με την ίδια κίνηση, με την ίδια κατάληξη. Κάθε χρόνος έχει 365 ημέρες και τέσσερις εποχές. Ανατολή και Δύση. Άνθηση και μαρασμό. Νεότητα και γηρατειά.

Ασθένειες και υγεία. Ζωή και θάνατο.
Αλλά είναι νέος ο κάθε χρόνος, αν φέρει κάτι άλλο σε σχέση με τον προηγούμενο. Αν το 2021 το περάσουμε διαφορετικά και καλύτερα από το 2020, τότε θα έχουμε λόγο να πούμε ότι πράγματι νέο είναι το 2021.
Η ζωή, φυσικά, συνεχίζεται και το έτος, που ανέτειλε, αλλά είναι ανάγκη να καταλάβουμε το νόημά της, καταλαβαίνοντας και επαναπροσδιορίζοντας τον εαυτό μας. «Είχα βαρεθεί τη ζωή», έλεγε ένας μεσήλικας, στο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα κορωνοϊού, μιλώντας για τον εαυτό του. Και πρόσθεσε: «Τώρα κατάλαβα την αξία της». Και το πρόσωπό του φωτίστηκε σαν να έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη.
Πρέπει να φθάσουμε στην οδυνηρή εμπειρία της αρρώστιας για να αναζητήσουμε το «ρήμα» και το νήμα της ζωής; Έτσι, το να είναι νέος ο κάθε χρόνος, εξαρτάται από εμάς. Το νέο του χρόνου βρίσκεται στα χέρια, στη διάθεση και την προθυμία μας. Αν είναι νέες οι σκέψεις μας, νέες οι αποφάσεις μας, αποκομμένες από το κακό. Αν αλλάξουμε, με την αλλαγή του χρόνου, και από παλιοί άνθρωποι γίνουμε καινούργιοι και στραφούμε σταθερά, γενναία και αποφασιστικά προς το Θεό. Αν μεταμορφώσουμε και εξευγενίσουμε και εξαγνίσουμε το μέσα μας.
Τότε, ναι, μαζί με τη νεοποίηση και ανακαίνιση και αναγέννηση μας, το έτος, που ήρθε, γίνεται και αυτό νέο και, επιπλέον, σωτήριο. Από το πώς θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο θα εξαρτηθεί αν θα είναι νέο το έτος. Κακή χρήση, σημαίνει κακός χρόνος. Καλή χρήση, σημαίνει καλός χρόνος.
Τίποτε άλλο δεν πρέπει να λυπόμαστε τόσο, όσο το χάσιμο του χρόνου. Το παρελθόν πέρασε… Το μέλλον δεν το ξέρουμε. Και το παρόν, κυλάει τόσο γρήγορα, που δεν το αισθανόμαστε. Ας διαλέξουμε πως θα ζήσουμε το 2021. Αν ζήσουμε ως ξένοι στο Θεό και φίλοι του κόσμου, χλιαροί, δυσκίνητοι, απρόθυμοι και αμελείς στον πνευματικό μας δρόμο, τότε παλαιός είναι ο χρόνος. Αν ζήσουμε ως πιστοί στο Θεό, αξιοποιώντας τις ημέρες, τις ώρες και τα λεπτά, για να σκεφτόμαστε, να εργαζόμαστε και να αισθανόμαστε τα έργα του Θεού, τότε νέος είναι ο χρόνος.
Μας συμφέρει για άπειρους λόγους να ξεφύγουμε από την παλαιότητα, να προχωρήσουμε μπροστά. Και τότε νέοι εμείς στην ψυχή και στη ζωή θα κάνουμε και το χρόνο νέο. Ας ξεκινήσουμε τη φωτεινή και ανοδική πορεία χωρίς καθυστέρηση.