Η ηγεσία σε σύγχυση και οι πολίτες σε απόγνωση...

on .

 ΝΑ είμαστε προετοιμασμένοι. Έτσι θα πορευτούμε για αρκετό διάστημα και κατά το νέο έτος, με συνεχή περιοριστικά μέτρα και περιοδικά lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με όλους μας σε απόλυτη σύγχυση εξ αιτίας και των παλινωδιών, αντιφατικών και υπερφίαλων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών. Δε μας φτάνει δηλαδή ο όγκος των προβλημάτων που συσσωρεύονται, η παράλυση της οικονομίας με τις συνεπακόλουθες συνέπειες, γινόμαστε δέκτες μέχρι και βλακωδών απόψεων από «υπεύθυνους», υποτίθεται, παράγοντες, στους οποίους θα

πρέπει να απαγορευθεί δια ροπάλου να κάνουν δημόσια δηλώσεις.
ΑΝΟΙΓΕΙ η αγορά - δεν ανοίγει, πρώτα τα κομμωτήρια και τα «νυχάδικα» κι όχι το λιανεμπόριο και η εστίαση. Ούτε οι εκκλησίες, ούτε οικογενειακό γιορτινό τραπέζι με πάνω από εννιά άτομα, αλλά και πάλι ...καλύτερα με ...κανέναν εκ της οικογενείας, προσοχή στα μέτρα, αλλά στα μέσα μεταφοράς εξακολουθεί να γίνεται χαμός! Προέχει όμως πάντοτε η λειτουργία των κομμωτηρίων για να επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση... «εδώ ο κόσμος καίγεται και τα κορίτσια χτενίζονται», με όλο το σεβασμό μας στις γυναίκες και όσο κι αν διαμαρτυρηθούν οι φεμινίστριες ότι η αναφορά μας ενέχει στοιχεία ...σεξισμού -ξέρετε αυτές τις γνωστές ηλιθιότητες.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ μέχρι προχτές για το εμβόλιο που θα έρχονταν και στη χώρα μας και που από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς θα άρχιζαν μαζικοί εμβολιασμοί. Αμ δε! Διότι τώρα μας λένε ότι τα εμβόλια θα έρχονται με δόσεις και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες! Φταίει, λένε, η εταιρία, αλλά δε μπορεί να μην το γνώριζαν ή τουλάχιστον έπρεπε να είχαν συνεννοηθεί. Αλλά, θα μας πείτε, εδώ δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους κι άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος. Διαφορετική άποψη πχ έχει ο ΕΟΔΥ και εντελώς άλλη η Πολιτική Προστασία, ακόμη και για το πόσα κρούσματα υπάρχουν στη χώρα, για να έχουμε χάσει τον μπούσουλα και στην Ήπειρο!
ΕΝ τω μεταξύ, οι Έλληνες έχουν μεταβληθεί σε εισπράκτορες επιδομάτων, χωρίς να γνωρίζουν πότε και πώς θα ξαναβρούν το «βηματισμό» τους στην παραγωγική διαδικασία, πώς θα ζήσουν! Φως στο τούνελ, όμως που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, δε βλέπουν, αλλά οι ασκούντες εξουσία μας ομιλούν συνεχώς για την περίφημη ατομική ευθύνη, με ανύπαρκτη όμως τη δική τους ευθύνη! Βαδίζουν κι εκείνοι κι εμείς στα τυφλά, με τις παρωδίες των πάσης φύσης ...away, click away, take away κι άλλα τέτοια (που ισοπεδώνουν τα μικρά καταστήματα), πρήζοντάς μας από το πρωί ως το βράδυ πώς να κάνουμε ηλεκτρονικά τις αγορές και πληρωμές των υποχρεώσεών μας, ως να είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε το πώς. Βλέπετε, ακόμη και οι υπηρεσίες του Δημοσίου, τραπεζών και διαφόρων Οργανισμών, αποτελούν προστατευόμενο είδος, μην τυχόν τους πλησιάσει πολίτης, τόσο, που δεν απαντούν ούτε στα τηλέφωνα!
ΑΝ αυτά και πολλά άλλα είναι χαρακτηριστικά της κεντρικής εξουσίας, στην Ήπειρο διαδραματίζονται τραγελαφικές καταστάσεις. Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης ασχολείται με την αντιπαράθεσή του με τον ΕΟΔΥ, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε πλειστηριασμούς κτιρίων, από τους οποίους τελικώς αποσύρεται! Η Υπηρεσία Τουρισμού της Περιφέρειας επιδίδεται στην προβολή της... «Χειμερινής Ηπείρου», με την Ήπειρο σε καραντίνα και σε κωματώδη κατάσταση, ενώ οι περισσότερες δράσεις έχουν μικροπολιτική, ψηφοθηρική στόχευση και σίγουρα όχι μέσα από μελετημένες ανάγκες κάθε περιοχής. Έτσι, μην τυχόν και ξεκολλήσουμε από τις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, φτωχοί στο διηνεκές!
ΣΕ επίπεδο Δήμων, καλά κρατεί η κόντρα για τον έλεγχο του ΦΟΔΣΑ (φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων - απορριμμάτων), όπου τα χρήματα είναι πολλά και σχεδόν ανεξέλεγκτα, αλλά και η αίσθηση της εξουσίας ισχυρή. Στο Δήμο Ιωαννιτών συνεχίζεται η αντιπαράθεση του δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ με ...άγνωστους αντιπάλους. Τόσο, που θυμίζει τον Δον Κιχώτη, που ξιφομαχούσε - σκιαμαχούσε με τους ανεμόμυλους! Όπως έκανε για μια ακόμη φορά με συνέντευξή του στα «Νέα» το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, όπου (πάλι) μίλησε για τον «πρώτο Εβραίο δήμαρχο», τονίζοντας (για πολλοστή φορά) ότι υπάρχει έντονο αντισημιτικό κλίμα στη χώρα και στα Γιάννινα, στα οποία όμως... «αυτός ο αντισημιτισμός είναι συνωμοσιολογικός αλλά όχι βίαιος», ξεφουρνίζοντας κι άλλα τέτοια χιλιοειπωμένα, τετριμμένα και ξεπερασμένα, μη έχοντας να επιδείξει έστω ένα έργο.
ΓΙΑ την θλιβερή εικόνα της αγοράς λέξη, ούτε για την απόγνωση των πολιτών! Επιμένει να λέει ότι «ονειρεύεται τα Γιάννινα πολυπολιτισμικό κέντρο των Βαλκανίων». Αλλά το ότι η προοπτική της πόλης συνθλίβεται από την παράλυση που επιφέρει η πανδημία και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, δε φαίνεται να προβληματίζουν. Ούτε και τον Περιφερειάρχη που δεν έχει κάποιο ρεαλιστικό σχεδιασμό για την ανάταξή της, φυσικά ούτε και το Επιμελητήριο που έχει βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση. Όλοι τους -κι όχι μόνο οι προαναφερθέντες- συμπεριφέρονται ως έχοντες ύφος και ήθος… ευτυχών ανοήτων (κατά τον Αριστοτέλη), χωρίς να είναι σε θέση να ορίσουν στόχους και να εμπνεύσουν αισιοδοξία στους πελαγωμένους πολίτες!
ΚΑΝΑΜΕ αυτή τη γενική αναφορά για να καταδείξουμε την αδυναμία ή την αδιαφορία όσων διοικούν, να συνειδητοποιήσουν την οδυνηρή πραγματικότητα και να χαράξουν δρόμους για την άρση των αδιεξόδων. Θα μπορούσαν να αρχίσουν από το πιο απλό, αλλά τόσο βασικό, την ειλικρινή ενημέρωση! Διαπιστώνουμε όμως ότι τους ενδιαφέρει κυρίως να παραπλανούν τους πολίτες για να δείξουν ότι τάχα νοιάζονται και αγωνίζονται για το καλό τους. Αυτό βεβαίως δεν είναι ενημέρωση, αλλά χονδροειδής προπαγάνδα! Η οποία φυσικά και δε συνεισφέρει το ελάχιστο στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων και όσων δυσάρεστων ακολουθούν...