Συμφέρον και δίκαιο!

on .

 Μένουν έκπληκτοι κάποιοι συμπατριώτες μας από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλλει συνεχώς μέτρα κατά της Τουρκίας, αν και ο Ερντογάν κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.
Προφανώς οι συμπατριώτες μας συγχέουν το δίκαιο με το συμφέρον. Και το τραγικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι εμείς όχι μόνο είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες, αλλά είμαστε και οι πρώτοι που εφαρμόσαμε αυτό που εφαρμόζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι και αυτό δε γίνεται μόνο στην περίπτωση με την Τουρκία. Η Ιστορία, στο σημείο αυτό, είναι αρκούντως διδακτική.

Σε Πανελλήνιο Συνέδριο, στην αρχαιότητα, αμέσως μετά τους Περσικούς Πολέμους που έληξαν, όπως θυμάστε, με τη μάχη των Πλαταιών, παρουσιάστηκαν οι αντιπρόσωποι των Πλαταιών και διαμαρτυρήθηκαν διότι πιέζονταν από τους γείτονες Θηβαίους. Επικαλέστηκαν μάλιστα και το γεγονός ότι στην πόλη τους συντρίφτηκαν οι δυνάμεις των Περσών και σώθηκε η Ελλάδα, και πρόσθεσαν ότι έχουν απόλυτο δίκαιο. Ζήτησαν δε από τους αντιπροσώπους των πόλεων, εν ονόματι του δικαίου, να καταδικάσουν τους Θηβαίους που τους αδικούν.
Σηκώθηκε τότε ο αντιπρόσωπος της Κορίνθου, αν θυμάμαι καλά, που ήταν μια από τις πιο ισχυρές πόλεις - κράτη και χωρίς καμιά περιστολή απευθύνθηκε προς τους Πλαταιείς και τους είπε: Κάθε πόλη - κράτος έχει τα συμφέροντά της και αυτά προασπίζει. Όταν τα συμφέροντα μιας πόλης συμπίπτουν με τα συμφέροντα μιας άλλης πόλης, τότε αυτή τη σύμπτωση την ονομάζουμε δίκαιο, το οποίο και εφαρμόζουμε. Όποιος έχει διαβάσει στο Θουκυδίδη το διάλογο των Αθηναίων και των Μηλίων καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται.
Το ίδιο ακριβώς κάνουν σήμερα οι Ευρωπαίοι. Υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους. Οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί -για να αναφέρουμε τους πιο θερμούς υποστηριχτές του Ερντογάν- έχουν δεκάδες δισεκατομμυρίων τραπεζικές και επιχειρησιακές επενδύσεις -εκτός από τις καρποφόρες πωλήσεις των όπλων- και δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους. Τα άλλα που λέγονται από τους πολιτικούς μας ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- ή ότι κάναμε πολλά βήματα πίσω -όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση (ευτυχώς φοράνε μάσκες και δεν αποκαλύπτεται όλο το πρόσωπο, αλλά μόνο το προσωπείο τους) δεν είναι τίποτε άλλο παρά το γνωστό πολιτικό χορτάρι, το οποίο τρώγοντας, ικανοποιεί τους κομματικούς οπαδούς. Κάνουμε απλώς βήματα μπρος –πίσω ανάλογα με τα παραγγέλματα που μας δίνουν οι χρηματοδότες.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε τρία βασικά πράγματα: Πρώτα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε και εξακολουθεί να παραμένει Οικονομική Ένωση και στην Οικονομία μοναδικό κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση του καλώς εννοούμενου (για τον εξυπηρετούμενο) συμφέροντος. Στα πρώτα βήματά της η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε και κάποιες προσωπικότητες -θα θυμάστε ασφαλώς τον Ντελόρ, τον Τρισέ και τον Γιούγκερ- στη συνέχεια όμως ξέπεσε στον Βαν Ρομπάι και στη βαρώνης Άστον -αυτούς δεν τους θυμάστε- και σήμερα έχει παραδοθεί στα χέρια της ανατολικόγερμανίδας Μέρκελ, με αποτέλεσμα να συμβαίνει η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι η Ευρωπαϊκή Γερμανία. Υπάρχει βέβαια και το συμπληρωματικό της στοιχείο η Γαλλία που παλιότερα το εκπροσωπούσε ο Σαρκοζί και σήμερα ο Μακρόν. Οι υπόλοιποι είναι απλώς για να επικυρώνουν τις αποφάσεις τους.
Έπειτα χώρες όπως η Ελλάδα, βουτηγμένες στο χρέος ούτε που μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Αυτό το ξέρει η Γερμανία. Πριν από ένα περίπου χρόνο η Μέρκελ είχε δώσει συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα και ο δημοσιογράφος τη ρώτησε για τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Και αυτή, με το ύφος και το ήθος του ισχυρού, απάντησε: Γνώρισα μέχρι τώρα τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας, ήταν «και οι τρεις καλά παιδιά» Τι εννοούσε με τη φράση «καλά παιδιά», αυτό το αφήνω να το κρίνετε εσείς.

ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ