Το ξεκαθάρισμα…

on .

● Πλάκωσαν οι… πρωτευουσιάνοι συγγενείς του Μήτσου, στο χωριό, για τα Χριστούγεννα! Ήρθαν νωρίς, φοβούμενοι το «απαγορευτικό» από Νομό σε Νομό και για να είναι… σίγουροι ήρθαν απ’ τις πρώτες μέρες του μήνα, για να μείνουν μέχρι τα Θεοφάνεια!
Τέσσερα άτομα στο αυτοκίνητο και μια… ψησταριά φορτωμένη στη σχάρα!
Ο μπατζανάκης του Μήτσου, η γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά. Το δικό τους σπίτι στο χωριό είναι ερειπωμένο και έτσι θα… βολευτούν στο σπίτι των τριών δωματίων του Μήτσου!
Η γυναίκα του Μήτσου τους καλοδέχτηκε… Ο Μήτσος, που ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με το μπατζανάκη του, κατσούφιασε…
- Πού πάτε βρε… Αθηναίοι, τους είπε. Όλοι οι επιστήμονες και ο Κυριάκος μίλησαν για μοναχικά Χριστούγεννα! Να μη σμίξουν συγγενείς και φίλοι τις γιορτές, γιατί ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται!
- Μη φοβάσαι μπατζανάκη, του είπε. Εμείς θα είμαστε 6 άτομα, 2 εσείς και 4 εμείς! Ενώ στο πάρτι του Βερβεσού ήταν 12, δηλαδή διπλάσιοι από εμάς και δεν κόλλησε κανείς! Καλά θα περάσουμε, με χαρά και υγεία!
- Και από κουμάντο, κρεατικά και κρασιά, έφερες τίποτε απ’ την πρωτεύουσα;
- Ε όχι Μήτσο μου, εγώ ποτέ δεν θα σε… προσβάλω! Εσύ εδώ έχεις το κοπάδι σου, τα κρασιά σου, εγώ τι να φέρω απ’ την Αθήνα; Σου έφερα τα ανίψια σου, την κουνιάδα σου και… την αφεντιά μου! Τι καλύτερο δώρο! Θα χαρείς τα ανίψια σου, αφού τα δικά σου παιδιά είναι στο εξωτερικό από την εποχή της κρίσης!
Συγκινήθηκε ο Μήτσος, στη συνέχεια αγρίεψε, αλλά δεν ήθελε να το δείξει… Έβαλε μπροστά το σχέδιο… καταπόντισης του μπατζανάκη! (Δεν θα τον ταΐσω ένα μήνα τζάμπα είπε… από μέσα του!).
Σκοπίμως… τον φόρτωσε με αγροτικές δουλειές! Τον ανέβασε στο βουνό με το κοπάδι, τον κατέβασε στον κάμπο στο χωράφι να σκάψει, για να δει την.. καλοπέραση του αγρότη!
Κουράστηκε… ο Αθηναίος, λερώθηκε, νύχτωσε στο χωράφι, νηστικός!
Την άλλη μέρα τον έβαλε να σφάξει μία γαλοπούλα και δυο κοκόρια! Και είχε ακόμη 10 μέρες δουλειάς, μέχρι τα Χριστούγεννα! Σκέφτηκε ακόμη και την… επιστροφή στην Αθήνα! Τελικά συμβιβάστηκε… Θερμομετρήθηκαν… οικογενειακώς, έκαναν και το γρήγορο τεστ και ευτυχώς βρέθηκαν όλοι αρνητικοί! Και ο μπάρμπα Μήτσος, φοβούμενος τον συνωστισμό, τους ξεκαθάρισε πως τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων θα τρώνε, θα πίνουν και θα κοιμούνται δίπλα, στο δικό τους ερειπωμένο σπίτι! (Μαύρα Χριστούγεννα…).
Γιατί, για το μπάρμπα Μήτσο, μπορεί να έπαιξε ένα ρόλο η… αντιπάθεια προς τον μπατζανάκη, αλλά κυρίως φοβήθηκε τυχόν Χριστουγεννιάτικη… έφοδο του Νίκου Χαρδαλιά! Και το πρόστιμο για 6 άτομα, 1.800 ευρώ! Και μήπως θα έβαζε το χέρι στη τσέπη ο μπατζανάκης;
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.