Η Ήπειρος και η οικονομία μπροστά στο «απόσπασμα»!

on .

ΑΠΟ το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία και αναπόφευκτα την πορεία της οικονομίας.

Ούτε με το γενικό lockdown, σύμφωνα με τους ειδικούς, επήλθε μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που με απλά λόγια θα πει ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα, τα αναμενόμενα τουλάχιστον! Δεν έχει καμιά σημασία να προβούμε σε ανάλυση των αιτίων που είναι πολλά και σοβαρά. Προέχει να μη διαρραγεί ο ιστός της συνοχής της κοινωνίας και οι αντοχές της που φαίνεται ότι εξαντλούνται.

ΜΑΖΙ τους εξανεμίζονται και οι αντοχές της οικονομίας, τα αποθέματα και αυτό συνομολογείται από κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες. Διότι, όταν από τον Μάρτιο η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι οικονομικά επιδοτούμενη, αναπόφευκτο είναι να στερέψουν τα κρατικά ταμεία, δεδομένης της αναστολής πληρωμών και της αντικειμενικής αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πολύ δε περισσότερο όταν για αυτό ευθύνεται το κράτος που διατάσσει το «λουκέτο», που σε πολλές επιχειρήσεις θα είναι μόνιμο όπως φαίνεται.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ κρίκος σε αυτή τη συγκυρία είναι η Ήπειρος, η οποία ήταν που ήταν η πιο φτωχή και υπανάπτυκτη περιφέρεια, τώρα βυθίζεται ακόμη πιο πολύ στην κρίση, όχι μόνο την υγειονομική αλλά και -κυρίως- την οικονομική. Δίνουμε έμφαση στη δεύτερη, διότι η πρώτη θα περάσει με όποιες -δυστυχώς- απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά η οικονομική θα έχει απροσδιόριστη διάρκεια που θα «σφραγίσει» για πολλά χρόνια τη ζωή μας, κυρίως των νέων που προώρισται να βιώσουν εφιάλτες! Θα μας πείτε ότι υπερβάλλουμε, αλλά πιστεύουμε πως όχι και μακάρι να διαψευστούμε.
ΠΡΙΝ προχωρήσουμε στις σκέψεις μας, δείτε κάποιους αριθμούς, διαπιστώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για την Ήπειρο, που αναφέρονται στο πρώτο δίμηνο lockdown. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Στον κλάδο των καταλυμάτων η πτώση του κύκλου εργασιών ήταν κατά 94,3% έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2019 και στην εστίαση 59%. Επιμέρους δε: Άρτα 68% και 47% αντιστοίχως, Θεσπρωτία 83% και 63%, Ιωάννινα 89,3% και 54%, Πρέβεζα 88% και 73,5%. Για δε τον κλάδο του λεγόμενου «λιανεμπορίου» η πτώση έφτασε στο 100%, που θα πει ότι ...ετελεύτησε, με ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης για τους περισσότερους.
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ λοιπόν ότι αντιλαμβάνεστε τι βρίσκεται σε εξέλιξη με το δεύτερο lockdown, που κανένας μας δε γνωρίζει πότε θα λήξει. Όποτε όμως κι αν συμβεί η Ήπειρος (μαζί και η Ελλάδα φυσικά) θα περιέλθει σε δεινή θέση, με όλους τους κατοίκους της σε φοβερά αδιέξοδα. Με πρωτογενή παραγωγή υποτυπώδη, παραγωγικές μονάδες μετρημένες στα δάκτυλα, χωρίς υποδομές που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη δημιουργικών δραστηριοτήτων. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η απουσία πρωτοβουλιών από την τοπική ηγεσία, που θα συνέβαλλαν στην άμβλυνση των προβλημάτων.
ΟΥΤΩΣ εχόντων των πραγμάτων, δε διαφαίνεται η προοπτική που περιέργως περιχαρής επαγγέλλεται η κυβέρνηση. Ακούγοντας δε τους λοιμωξιολόγους να λένε -και αρχίζουν να διαρρέουν οι της κυβέρνησης- ότι ενδέχεται η «καραντίνα» να τραβήξει μέχρι τον Απρίλιο για τους περισσότερους κλάδους, τότε δικαιούμαστε να πούμε το ...«ζήσε μαύρε μου ως τον Μάη να φας τριφύλλι»! Μέχρι τότε θα έχει επέλθει η ισοπέδωση της οικονομίας και η απόλυτη φτωχοποίηση των Ελλήνων. Ό,τι δηλαδή δεν συνέβη με την δεκαετή οικονομική κρίση -όπως θα εύχονταν οι δανειστές- θα το δούμε να διαδραματίζεται τώρα εξαιτίας του κορωνοϊού!
ΘΑ μας πείτε ότι προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών. Θα συμφωνήσουμε, αλλά ούτε αυτή προστατεύεται με τα lockdown αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύεται, ούτε όμως και χωρίς επαγγελματική - εμπορική - επιχειρηματική εν γένει δραστηριότητα θα έχουμε υγεία! Το έχουμε γράψει κι άλλη φορά, ότι υπήρξαν παλινωδίες και κακές εκτιμήσεις για την επέλαση της πανδημίας (και τοπικά), που οδήγησαν σε αυτό που ζούμε αυτόν τον καιρό. Γνώριζαν όλοι οι έχοντες την αρμοδιότητα και ευθύνη τι αναμένονταν το Φθινόπωρο, αλλά ήθελαν να φανούν και αρεστοί ότι δήθεν τα κατάφεραν!
ΔΕΝ είμαστε ειδικοί για να έχουμε γνώση των λεπτομερειών. Δε μας αρέσει όμως αυτό το είπα - ξείπα της κυβέρνησης και το από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πέραν του ότι εκτίθεται -κάτι που δεν ενδιαφέρει- οδηγεί τους πολίτες σε συμπεριφορές ...«παράκρουσης», οι οποίες κάποια στιγμή θα εκδηλωθούν κατά σαρωτικό τρόπο. Διότι κανείς δεν τους λέει πώς θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, τη δυνατότητα επιβίωσης δηλαδή αν διαρκέσει η καραντίνα πέντε με έξι μήνες! Τι θα γίνει με τις οφειλές τους στο Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Θα χάσουν τα σπίτια τους; Τι θα κάνουν με τις δουλειές τους, που τις βλέπουν να σβήνουν και να βάζουν λουκέτα! Τι θα γίνει, θα μπορούν να ζήσουν με ένα ...επίδομα; Σε αυτά και πολλά άλλα ζητούνται απαντήσεις...