Οι πολίτες θα πληρώσουν τη… νύφη για τα σκουπίδια!

on .

 Ο κόσμος «καίγεται» και η …λούζεται λέει ο λαός…

Ο Φορέας Διχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου και οι δήμαρχοι αδυνατούν να αντιληφθούν την φτωχοποίηση του κόσμου, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και οι δήμαρχοι διαφωνούν, δεν μιλάνε καθαρά, δεν αναφέρουν λέξη για την πολύ μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη που θα έρθει, υπολογίζοντας το πολιτικό τους κόστος! Πόσα δολάρια ή ευρώ ανά τόνο

θα κοστίσουν τα σκουπίδια στους δημότες με το εργοστάσιο διαχείρισης, με τους ΣΜΑ και λοιπές υπηρεσίες που κατασκευάστηκε στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης μέσω ΣΔΙΤ μετά πολλών επαίνων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;
Με πολλά άρθρα μας στον «Πρωϊνό Λόγο», αναλύσεις στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και λοιπά κοινωνικά δίκτυα είχαμε προβλέψει ότι το κόστος με το ένα μεγάλο εργοστάσιο για όλη την Περιφέρεια θα ήταν διπλάσιο περίπου (100 δολάρια/τόνο) από το κόστος που θα επιβάρυνε τους δημότες αν ο κάθε μεγάλος δήμος ή δύο – τρεις μικροί γειτονικοί δήμοι μαζί κατασκεύαζαν και λειτουργούσαν το δικό τους εργοστάσιο, έκαναν τη δική τους διαλογή στην πηγή, την δική τους κομποστοποίηση και ανακύκλωση (50 δολάρια/τόνο περίπου)! Εξάλλου, τα σκουπίδια ανήκουν στον κάθε δήμο και όχι στην Περιφέρεια!
Όσον αφορά τις ενστάσεις που υπέβαλαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο μεγαλύτερος δήμος στην Περιφέρειά μας, δίκιο έχουν, δεν μπορεί να πληρώνουν οι Γιαννιώτες το ίδιο με τους κατοίκους των απομακρυσμένων ΟΤΑ. Γιατί; Ποιόν και ποιους συμφέρει; Γιατί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ δεν ανακοινώνουν το κόστος και μετά να συζητήσουν, να ενημερώσουν τους δημότες και να βρεθεί η βέλτιστη λύση;
Απάντηση, δεν μπορούν ή δεν θέλουν ή δεν τους συμφέρει να δώσουν υπολογίζοντας το πολιτικό τους κόστος; Τον μόνο που συμφέρει είναι η εταιρεία που κατασκεύασε μέσω ΣΔΙΤ το εργοστάσιο που ήδη λειτουργεί!
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων καλό θα είναι να μην υποκύψει και να μη συναινέσει σε κάτι που αυξάνει το κόστος, ιδίως τώρα που ο κόσμος υποφέρει, φτωχοποιήθηκε από την 10ετή οικονομική κρίση - μνημόνια και εφέτος από την πανδημία του κορωνοϊού covid19, γιατί θα βρει απέναντί του τους Γιαννιώτες.
Χρόνια τώρα, μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση, που σχεδόν όλες οι τοπικές εξουσίες ή Α-Τοπική Αυτοδιοίκηση -όπως την ονομάζω- αλλά και η κεντρική εξουσία μιλάνε για δημοκρατία και δημοκρατικές αποφάσεις τις οποίες παίρνουν μόνοι τους χωρίς το λαό, για τον λαό! Βλέποντας όλα αυτά που γίνονται, πώς να μην απογοητεύονται οι πολίτες για την Α-Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία; Τυχαία είναι τα πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής; Ασφαλώς και όχι! Όλοι το «βόλεμά» τους θέλουν, λέει η πλειοψηφία του κόσμου!
Έστω και την ύστατη ώρα, ας αναλογιστούν όλοι οι εκλεγέντες δημοτικοί άρχοντες της πλειοψηφίας και μειοψηφίας τις τεράστιες ευθύνες των απέναντι στους δημότες που με την ψήφο τους τους εμπιστεύτηκαν.
Ας επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης από όλους για το συμφέρον του σχεδόν «πάντα» προδομένου λαού, αν και οι ελπίδες είναι ελάχιστες!