Λορέντζο Μαβίλης ο Ήρωας του Δρίσκου

on .

 Συμπληρώνονται εφέτος 108 χρόνια από τον θάνατο του Κερκυραίου Ποιητή και ΄Ηρωα του Δρίσκου, Λορέντζο Μαβίλη.
Όπως είναι γνωστό, ο Λορέντζο Μαβίλης, γόνος αρχοντικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1860. Γιός του Ιθακιώτη γιατρού και Δικαστή, Παύλου Μαβίλη, και της Κερκυραίας, Ιωάννας Καποδίστρια, σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γερμανίας και αναδείχτηκε σε μεγάλο διανοητή και ποιητή της εποχής.
Μόλις ξέσπασε η Κρητική επανάσταση του 1896,

κατεβαίνει εθελοντής στην Κρήτη. Εκεί γνωρίζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1897 πολεμάει, εθελοντής, στην ΄Ηπειρο και, το 1897, πολεμώντας από την ΄Αρτα προς τα Γιάννινα, πληγώνεται στη μάχη των «Τριών Πηγαδιών». Μετά την αποτυχία αυτού του πολέμου, επιστρέφει στην Κέρκυρα και ασχολείται με τα γράμματα και με κοινωνικά ζητήματα.
Το 1910 εκλέγεται Βουλευτής στην Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και τον επόμενο χρόνο, 26.2.1911, υπερασπίζεται στη Βουλή τη δημοτική μας γλώσσα, ενάντια στη μερίδα του Σώματος, που υπερασπίζονταν την «καθαρεύουσα».
Ιστορική παραμένει η αγόρευση στη Βουλή του Λορέντζο Μαβίλη, όταν είπε το περίφημο: «Δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι»!
Το 1912, κατατάσσεται και πάλι εθελοντής στα σώματα των Γαριβαλδινών, ως Λοχαγός, φθάνει δε, πολεμώντας μέχρι το Δρίσκο. Παίρνει μέρος σε σκληρές μάχες, αναλαμβάνει δε, τη Διοίκηση του Σώματος, μετά τον τραυματισμό τού μέχρι τότε Διοικητή του, Ρώμα. Αγωνίζεται με θάρρος και αυταπάρνηση, πλάϊ σε Μακεδόνες και Κρητικούς εθελοντές.
«Τάχα θα ζήσω -έλεγε- να δω ελεύθερα τα Γιάννινα από το Δρίσκο;». Δυστυχώς, τα Γιάννινα τα είδε από το Δρίσκο, όχι, όμως, ελεύθερα, όπως ήθελε.
΄Επεσε στο πεδίο της μάχης, την 28 Νοεμβρίου 1912, τρεις μήνες, περίπου, πριν από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, 21 Φεβρουαρίου 1913.
Σε ανάμνηση αυτών των γεγονότων και τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου ποιητή και ήρωα, Λορέντζο Μαβίλη, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κερκυραίων, η Τοπική Κοινότητα Βασιλικής και η Κερκυραϊκή ΄Ενωση Ιωαννίνων οργανώνουν, κάθε χρόνο, την 28η Νοεμβρίου, διάφορες εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονται στα Γιάννινα, την Τοπική Κοινότητα Βασιλικής και το Νησί των Φαιάκων, περιλαμβάνουν δε, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του μεγάλου ποιητή (παραλίμνια περιοχή Ιωαννίνων), θρησκευτική τελετή (τρισάγιο) στον Τύμβο του Δρίσκου, όπου έπεσε ο ΄Ηρωας - Μαχητής, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις στην Κέρκυρα και τη Βασιλική Ιωαννίνων.
Σπουδαία καλλιτεχνικά και πολιτιστικά γεγονότα για την πόλη μας, αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα Γιάννινα, την 29η Νοεμβρίου 1997, όπως και την αντίστοιχη ημέρα, του έτους 1998, με παρελάσεις κ.λπ. στην πόλη, με παραστάσεις – συναυλίες στο Κινηματοθέατρο «Παλλάδιο», όπου εμφανίστηκαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών, η Πανελλήνια γνωστή Μπάντα και Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας, καθώς και η Μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αλβανίας.
Τις εκδηλώσεις αυτές παρακολούθησαν, στην κατάμεστη Αίθουσα του Κινηματοθεάτρου «Παλλάδιο» Ιωαννίνων, οι Αρχές των πόλεων Ιωαννίνων και Κερκύρας, Αντιπροσωπεία της γειτονικής Χώρας Αλβανίας και πλήθος κόσμου, που ξεπέρασε σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο.
Μια άλλη, κατά το παρελθόν, κορυφαία Εκδήλωση που έγινε στα Γιάννινα και την Κέρκυρα, ήταν το Επιστημονικό Συμπόσιο που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, με Δήμαρχο τον Λευτέρη Γκλίναβο, ο Δήμος Κερκυραίων, με Δήμαρχο τον Χρύσανθο Σαρλή και η Κοινότητα Βασιλικής, με Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου το Δικηγόρο Ιωαννίνων, Δημήτρη Στάθη, από 19 μέχρι 23 Ιουνίου 1997.
Το Συμπόσιο, που έγινε με επιστημονική ευθύνη και συμμετοχή των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κερκύρας, άρχισε στην Κοινότητα Βασιλικής (Μονή Αγίου Νικολάου Τζώρας), συνεχίστηκε στα Γιάννινα (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών) και ολοκληρώθηκε στην Κέρκυρα (Υπογεφύρεια Αίθουσα παλιού Φρουρίου).
Πήραν μέρος πενήντα, περίπου, Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως: Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αυστραλίας κ.λπ.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου ήταν ο Χρύσανθος Σαρλής, Δήμαρχος Κερκυραίων, Αντιπρόεδρος, ο υποφαινόμενος, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, Γραμματέας, ο Δημήτρης Στάθης, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικής Ιωαννίνων και Μέλη: Οι Γιώργος Καλούδης, Αντιδήμαρχος Κερκυραίων και οι Γιώργος Λαβράνος και ΄Αννα Δογορίτη, διοικητικά στελέχη των Δήμων Κερκυραίων και Ιωαννιτών.
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, που την συναποτελούσαν οι Καθηγητές: Σόνια Ιλίνσκαγια, Αντιπρόεδρος, Γεωργία Λαδογιάννη, Γραμματέας, Αθανάσιος Γκόντοβος, Γεώργιος Κεντρώτης, Γιάννης Μότσιος και Απόστολος Μπενάτσης, Μέλη, είπε, μεταξύ άλλων, για τον Λορέντζο Μαβίλη και τα εξής: «Χάρη στη δημιουργική πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων Ιωαννιτών, Κερκυραίων κ.λπ.), ξεπληρώνουμε ένα μεγάλο και πολλαπλό χρέος της ηπειρωτικής γης απέναντι στον ΄Ηρωα και Ποιητή, που ήρθε εθελοντής και της πρόσφερε γενναιόδωρα ό,τι πολυτιμότερο είχε: Την ίδια του τη ζωή!».
Το Συμπόσιο, που «μεταφέρθηκε», την 21 Ιουνίου 1997, στην Κέρκυρα, ήταν μια πνευματική σύναξη, θυμιτική για τον Κερκυραίο Διανοητή των λόγων και των έργων, Λορέντζο Μαβίλη, που λάμπρυνε με την προσφορά του στα Γράμματα και την Πατρίδα, όχι μόνο την Κέρκυρα, αλλά και την Ελλάδα, ο Δήμος Ιωαννιτών έκρινε ότι, και η πόλη των Γραμμάτων και Τεχνών, τα Γιάννινα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη θυσία και τη μνήμη του, να συμβάλει στην επιστημονική μελέτη τού έργου και της προσφοράς του.
΄Ετσι, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή, υιοθέτησε την ιδέα οργάνωσης του Συμποσίου, με τη λήξη των εργασιών του οποίου, 23 Ιουνίου 1997, ανακοινώθηκαν και τα πορίσματα των ερευνών και μελετών των Συνέδρων και φωτίστηκαν οι διάφορες πτυχές του μεγάλου έργου του Διανοητή και Ποιητή.
Και βέβαια, η πραγματοποίηση αυτού του Συμποσίου, θα ήταν αδύνατη, χωρίς την ευγενική διάθεση όλων των έγκυρων Μελετητών του έργου του Μαβίλη, η παρουσία των οποίων εγγυήθηκε την επιστημονική επιτυχία του Συμποσίου, που, κατά τη γνώμη όλων των παρισταμένων και των ΜΜΕ, αποτέλεσε πνευματικό γεγονός μεγάλης σημασίας, με πανελλήνιο ενδιαφέρον.

* Ο Κωνσταντίνος Ζάκκας είναι πρ. Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων.