Λόγια και έργα για το Δημογραφικό!

on .

Το Δημογραφικό πρόβλημα άρχισε να απασχολεί φορείς - ιδρύματα και τις αρχές της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήδη την περίοδο εκείνη το φαινόμενο της επιδείνωσης των δημογραφικών δεικτών είχε αρχίσει να εμφανίζει πλέον ενδείξεις μόνιμης εγκατάστασης· η πατρίδα μας μαστίζεται αλύπητα από τη δημογραφική γήρανση και τη συνεχώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
Η Ακαδημία Αθηνών και διάφορα άλλα ιδρύματα που

ασχολούνται με το Δημογραφικό κατά καιρούς έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πάρα πολλές φορές αναφέρθηκαν στις δυσμενείς επιπτώσεις από την πληθυσμιακή κατάρρευση.
``Αργοπεθαίνει η Ελλάδα``- ``Εξαφανιζόμαστε πληθυσμιακά`` - ``Γεννάτε γιατί χανόμαστε`` - `` Η Ελλάδα γηράσκει επικίνδυνα`` - ``Αν δεν ληφθούν μέτρα, η Ελλάδα σβήνει με τη ``γόμα` `της υπογεννητικότητας``, είναι οι βασικότεροι τίτλοι του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος κ. Ν. Πολύζος έγραφε σε Αθηναϊκή Εφημερίδα τον Οκτώβριο του 1988. ``Και οι πέτρες πια το ξέρουν ότι το Δημογραφικό Πρόβλημα έχει εξελιχθεί στη χώρα μας σε μείζον εθνικό πρόβλημα με πολύπλοκες και αφανείς επιπτώσεις.``
Στις 25 Νοεμβρίου του 1991 συνεστήθη κοινοβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη από 23 βουλευτές όλων των κομμάτων, το επαναλαμβάνω, όλων των κομμάτων για το Δημογραφικό Πρόβλημα. Μετά από πολλές συνεδριάσεις και αφού κάλεσε σε ακρόαση και διάλογο ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους ειδικών – ερευνητικών Κέντρων Δημογραφικών μελετών, της Εκκλησίας, των πολυτέκνων κ.τ.λ. συνέταξε το πόρισμά της, το οποίο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διαγράφει τη δημογραφική κατάσταση της χώρας μας.
Στην εισαγωγή του πορίσματος αναφέρει `` τα προβλήματα του πληθυσμού κατά τον Γάλλο δημογράφο Alfred Sauvy, είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν και καμιά χώρα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν πιστεύει στη ζωή`` και συνεχίζει `` στη χώρα μας, στην οποία η γεννητικότητα είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης, το Δημογραφικό Πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσουν την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα. ΟΛΟΙ πλέον δέχονται ότι το δημογραφικό είναι μείζον εθνικό πρόβλημα με πολλές και ολέθριες επιπτώσεις.
Από τα πρακτικά της Βουλής 23 Φεβρουαρίου 1995 στη συζήτηση στην πρόταση Νόμου ``Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος της χώρας``, παραθέτω μερικά αποσπάσματα (λόγια):
4 ``Είναι βέβαιο πως αν σήμερα σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση δε συμφωνήσουμε σ’ ένα μίνιμουμ πρόγραμμα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, ύστερα από 10, το πολύ ύστερα από 20 χρόνια κάποιοι άλλοι συνάδελφοι σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα θα κλαίνε – ή θα κλαίμε – πάνω στα ερείπια του έθνους. Αν δεν πάρομε τώρα μέτρα, είναι πολύ πιθανόν να πετύχουμε μόνοι μας ότι δεν πέτυχαν όλοι οι εχθροί που έχουν περάσει από την αρχαιότητα απ’ αυτήν τη γωνιά της γης, να πετύχουμε, δηλαδή, να εξαφανίσουμε το Ελληνικό Έθνος! Δυστυχώς, δεν υπήρξαμε Προμηθείς τουλάχιστον ας μην υπάρξουμε θλιβεροί Επιμηθείς!`` (Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας).
4 ``Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών και προπάντων εθνικών. Σχετίζεται το πρόβλημα αυτό με την ύπαρξη αυτής ταύτης της κοινωνίας μας, την ύπαρξη του λαού μας στη διαχρονική του εξέλιξη και πορεία. Συνδέεται με την ανανέωση του πληθυσμού και της κοινωνίας, με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την εθνική μας άμυνα. Συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία, με την πρόοδο και τον πολιτισμό. Η μη ύπαρξη πληθυσμιακής πολιτικής μέχρι σήμερα και η αποσπασματική αντιμετώπιση, η έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού επιδείνωσαν το πρόβλημα και είμαστε πλέον σε κατάσταση εθνικού S.O.S.Παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του πληθυσμού μιας χώρας είναι οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι, η μετανάστευση, ο επαναπατρισμός, η έλευση ξένων.`` (Βασίλειος Γερανίδης, εισηγητής της πλειοψηφίας (ΠΑ.ΣΟ.Κ.))
- `` Στη χώρα μας, στην οποία σήμερα η γεννητικότητα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, το δημογραφικό πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις που μπορούν να απειλήσουν την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή αν πει κανείς ότι το δημογραφικό μαζί με το ΕΙΤΖ, μαζί με τη μάστιγα των ναρκωτικών και τα τροχαία ατυχήματα και τις επιπτώσεις τους αποτελούν τους πραγματικούς κινδύνους αφανισμού της φυλής μας.`` (Εμμανουήλ Σκουλάκης, Υφυπ. Υγείας, Πρόνοιας και κοινωνικών Ασφαλίσεων.)
- ``Το δημογραφικό πρόβλημα για τη χώρα μας έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, που πιστεύω ότι γίνονται εκρηκτικότερες, λαμβανομένων υπόψη και των γεωπολιτικών συγκυριών, αλλά και των δημογραφικών εξελίξεων που διαμορφώνονται στην περιοχή μας. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό, αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Και σαν τέτοιο έχουμε χρέος να το δούμε κατ ‘ αρχή και να το αντιμετωπίσουμε όλοι με αφορμή τη συζήτηση της παρούσης πρότασης νόμου.``( Αναστάσιος Σπηλιόπουλος).
Τα χρόνια περνάνε και ερχόμαστε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ασχολήθηκε και αυτή με το Δημογραφικό. Συγκροτήθηκε μια νέα διακομματική επιτροπή, η οποία κατέληξε μετά από αρκετές συνεδριάσεις σε μια έκθεση αποτελούμενη από 250 σελίδες περίπου.

Λόγια – λόγια – λόγια.
Προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία των πολυτέκνων είπε: `` Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Και στη στήριξη της οικογένειας, προφανώς σημαντικό ρόλο παίζει η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες καλούνται να σηκώσουν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την επιλογή τους να κάνουν μια ωραία και μεγάλη οικογένεια.``
Πρόσφατα στον «Πρωϊνό Λόγο» ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έγραφε για το Δημογραφικό: `` Έχουμε μπροστά μας ένα θηριώδες πρόβλημα που αν δεν το λύσουμε τώρα η Ελλάδα στο μέλλον θα είναι ένα ιστορικό κειμήλιο.`` Ο παρακάτω πίνακας σηματοδοτεί το ζοφερό μέλλον της πατρίδας μας· σηματοδοτεί ερείπια και ιστορικό κειμήλιο:
Θα μπορούσα να γράψω πολλά λόγια που ειπώθηκαν για το Δημογραφικό και την πολύτεκνη οικογένεια, η οποία αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό για τη λύση του Δημογραφικού προβλήματος και η οποία στις γιορτές μας εισπράττει ``καλά λόγια, πολλά βραβεία και επαίνους``. Χορτάσαμε λόγια. Ας πάμε στα έργα.
Αν και έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις σύγχρονες – προοδευτικές και αποτελεσματικές δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να καθιερωθεί στην πατρίδα μας μια δημογραφική πολιτική συνεχής – ολοκληρωμένη και αποτελεσματική.
Η μέχρι σήμερα δημογραφική πολιτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόχειρη, αποσπασματική και κυρίως ανεπαρκής αφού προωθεί μέτρα που ελήφθησαν χωρίς ιδιαίτερη μελέτη και προβληματισμό και χωρίς να ληφθεί υπόψη η πλούσια διεθνής και εγχώρια επιστημονική εμπειρία, η πρακτική άλλων χωρών που κατάφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη κατάσταση και τα προβλήματα της χώρας μας και τέλος χωρίς να υπάρξει κάποια αξιολόγηση / εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα τους.
Για τους πολυτέκνους ενδεικτικά αναφέρουμε: μετεγγραφές (από το εξωτερικό – εσωτερικού) – πολυτεκνικό επίδομα – ισόβια σύνταξη – φορολογικές ελαφρύνσεις – καλό ποσοστό στις προσλήψεις του Δημοσίου – διορισμός πολύτεκνων εκπαιδευτικών εκτός Α.Σ.Ε.Π.. κ.α.. Οι κυβερνήσεις της κρίσης και των μνημονίων ( Παπανδρέου – Σαμαρά, Βενιζέλου – ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) δεν άφησαν τίποτε όρθιο· ``πήραν μια μπουλντόζα και κατεδάφισαν κάθε στοιχείο δημογραφικής πολιτικής και πληθυσμιακής ανάκαμψης``. Ακολούθησαν πέρα για πέρα μια πολιτική αντιοικογενειακή και αντιπολυτεκνική. Η δημογραφική πολιτική βρίσκεται στο σημείο μηδέν Για την παρούσα κυβέρνηση το πολυτεκνικό κίνημα βρίσκεται σε στάση αναμονής· κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Στο διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία (περίπου δέκα εφτά μήνες) της έτυχαν πολλά. Ανατολικά ένας αδίστακτος και φιλόδοξος Ερντογάν – πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες – πανδημία – ακραία καιρικά φαινόμενα (Καρδίτσα – Ηράκλειο – Σάμος κ.α.). Έχουμε όμως σοβαρές ενδείξεις πως και η παρούσα κυβέρνηση θα είναι μια από τα ίδια. Πορεύεται στα μονοπάτια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακολουθώντας δηλαδή αντιοικογενειακή και αντιπολυτεκνική πολιτική.
Έχουμε χρέος να πούμε για μια ακόμη φορά και στην παρούσα κυβέρνηση αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους πως `` τα προβλήματα του πληθυσμού είναι τόσο θεμελιώδη που εκδικούνται τρομερά εκείνους που τα αγνοούν.`` Η εκδίκηση είναι μπροστά μας· τη βλέπουμε. Μπορούμε όμως να την αποφύγουμε. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας· τη γνώση μας· τις προτάσεις μας. ΓΕΝΟΙΤΟ