Τι χρειάζεται;

on .

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Το 2021 είναι έτος επισήμου εορτασμού και εκδηλώσεων για τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.
Ένας τέτοιος εορτασμός επιβάλλεται να εξεταστεί από όλες τις πλευρές και κυρίως το διπλωματικό πλαίσιο της εποχής. Ο Αγώνας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους κατά την επανάσταση του 1821 θα κρινόταν σε δύο επίπεδα. Το ένα ήταν το στρατιωτικό και το άλλο το διπλωματικό.

Αλλά μου φαίνεται πως ο «άλλος κόσμος», ο πολιτισμένος, έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται!
Η στρατηγική του «πολιτισμένου κόσμου» έπρεπε να εστιάζεται στην προσπάθεια ώστε όλοι αυτοί οι μετανάστες να βελτιώνουν τη ζωή τους στον τόπο τους!
Ο… πρώτος και ο δεύτερος κόσμος να βοηθάει τον τρίτο κόσμο ώστε να ζουν ανθρώπινα και οι φτωχότεροι… Υποδομές, σχολεία, σπίτια, νοσοκομεία, να γίνονται στις φτωχές χώρες του κόσμου, με τη συμβολή των πλουσίων κρατών!
Είναι γνωστό πως ο Αμερικάνος και ο Ευρωπαίος, απ’ το ένα ταψί φαγητού την ημέρα τρώνε το μισό και το άλλο… το πετάνε! Και ο μικρός μπόμπιρας σε κάποια χώρα της Αφρικής, είναι βρώμικος, ασθενής και νηστικός!
Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι…
Τι χρειάζονται στις… προηγμένες χώρες οι βίλες να έχουν… από 8 καμπινέδες; (Η… δουλειά γίνεται και με λιγότερους!)… Ας είχαν από 6 και τους άλλους δύο να τους έφτιαχναν στα σπίτια των παιδιών του τρίτου κόσμου!
Τι χρειάζεται αυτή η υπερκατανάλωση της Δύσης, με την παχυσαρκία και από την άλλη να έχουμε «σκελετωμένα» παιδιά από την ασιτία;
Γιατί να πίνει το ποτό του… ο ζάπλουτος, δίπλα στην πισίνα και να μη συμβάλλει να λιγοστέψει στο φτωχό παιδί η πείνα; Τελικά η μετανάστευση θα διογκώνεται, οι ανισότητες θα μεγαλώνουν και οι «δύο κόσμοι»… θα μαλώνουν!
Και όλα αυτά τα προβλήματα δεν θα βρούνε λύση όσο ο πολιτισμένος κόσμος και οι ηγεσίες του… «ζούνε στον κόσμο τους»!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.