Εκφράσεις με νόημα…

on .

● Μερικές εκφράσεις του πολιτικού μας βίου, έχουν «γράψει ιστορία»… Δεν θα πάμε πολύ πίσω, στην εποχή του Χαριλάου Τρικούπη, που είπε το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», αυτό το είπαν και άλλοι πιο… σύγχρονοι, με δικά τους λόγια!

Ούτε θα αναφερθούμε στη φράση του Μακρυγιάννη, που είπε: Όταν έχετε το δίκιο με το μέρος σας, τραβάτε μπροστά και ο Θεός βοηθάει περίσσια! (Και σήμερα μας πνίγει το δίκιο, αλλά…). Θα αρκεστούμε σε… μεταπολιτευτικές εκφράσεις, που ειπώθηκαν είτε στη Βουλή, είτε σε τηλεοπτικά

«στρογγυλά τραπέζια»! (Και εκεί… στρογγυλεύουν, προβλήματα και πολιτικές!)
Την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, η Δήμητρα Λιάνη, έφτιαχνε τη βίλα της Εκάλης με δανεικά επιφανών πολιτικών! Έβαζε σε μπελάδες τον Αντρέα, τον ηγέτη που δεν νοιαζόταν για πλούτη και βίλες και τότε το πολιτικό σύστημα, έγινε… μπίλιες! Παρά λίγο να πέσει η κυβέρνηση!
Και τότε ακριβώς, ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος, είπε… την ιστορική φράση!
«Ε, δεν θα χάσουμε και την εξουσία, για… ένα κωλόσπιτο!» (Με την πάροδο των χρόνων, η βίλα γκρεμίστηκε και στο οικόπεδο «φύτρωσαν» μερικές μεζονέτες, που τις αγόρασαν κάποια… φτωχόπαιδα της Εκάλης!)
Άλλη φράση που έγραψε ιστορία, ήταν αυτή του Θόδωρου Πάγκαλου: Μαζί τα φάγαμε!
Ήθελε ο υπουργός να δικαιολογήσει το «μεγάλο φαγοπότι» και βάφτισε το λαό συμμέτοχο και… πότη!
Ο ίδιος, τη νύχτα των Ιμίων, είπε στην τηλεόραση τη μεγάλη φράση: «Την Τουρκική σημαία, από τα Ίμια, θα την πάρει ο… αέρας! (Αργότερα που στη Βουλή «βρέθηκαν» και οι λεβέντες της Χρυσής Αυγής, οι εκφράσεις απ’ την πλευρά τους, ήταν καθαρά πεζοδρομίου!
Βρισιές, απειλές, εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί!
Και ο προεδρεύων στη Βουλή κ. Μπαλαούρας, αναγκάζει να πεί… την ιστορική φράση: Φρουρά – φρουρά – φρουρά!
Και ο… νταής Κασιδιάρης, σε τηλεοπτικό πάνελ, να λέει στη Λιάνα Κανέλλη τη φράση: Τι θέλεις μωρή; Να την καταβρέχει και να την γρονθοκοπεί! (Θεέ και Κύριε!)
Τελικά και ο ελληνικός λαός, κατά καιρούς, είπε τις δικές του ιστορικές φράσεις!
Την εποχή του Πολυτεχνείου είπε το: Ψωμί – παιδεία – ελευθερία! (Και αυτό, ακόμη και σήμερα, είναι ζητούμενο…)
Τελευταία, οι φράσεις του είναι ερωτηματικές: Βγήκαμε ή δεν βγήκαμε απ’ τα μνημόνια;
Οι πολιτικοί του λένε ΝΑΙ, αυτός δεν το ένοιωσε ακόμη!
Και η μέρα του, κλείνει με τη φράση: Πόσα κρούσματα είχαμε σήμερα;
Και ο… Χαρδαλιάς, είναι έτοιμος να τον… προσγειώσει ανώμαλα! Και η τελευταία του ανησυχία είναι: Πόσες ΝΑVΤΕΧ εξέδωσε σήμερα ο Ερντογάν; Ων ουκ έστιν αριθμός…

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.