Η σιωπή των πανεπιστημιακών και του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου!

on .

 ΣΤΟ χορό του κορωνοϊού και του lockdown πλέον και μάλιστα με ρυθμό που ζαλίζει. Σχεδόν ανεξέλεγκτη η κατάσταση και ουδείς είναι σε θέση να πει με σιγουριά ποιά θα είναι η εξέλιξη για τη χώρα, φυσικά και για τα ήδη «κόκκινα» Γιάννινα.

Όπου όλοι οι (ανευθυνουπεύθυνοι) δήθεν αρμόδιοι, αντί να ενσκύψουν στο οξύ πρόβλημα, επιδίδονται σε μια ανόητη προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών τους, στοχοποιώντας ομάδες πληθυσμού και επαγγελματιών! Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο εξιλεώνονται; Λάθος κάνουν! Ούτε λοβοτομή έχουν υποστεί οι πολίτες, ούτε

λωτοφάγοι είναι.
ΑΝ αυτό αφορά κυρίως Περιφέρεια και Δήμο, ερωτηματικά προκαλεί η σιωπή του Ιατρικού Συλλόγου, της Ιατρικής Σχολής και γενικότερα των πανεπιστημιακών δασκάλων. Έχουν «εξαφανιστεί», λούφαξαν στο καβούκι τους και παρακολουθούν τα γεγονότα, ως να μην τους αγγίζουν! Ως να μην είναι όλοι τους μέλη της κοινωνίας των Ιωαννίνων, απαιτούντες όμως απόδοση σεβασμού και τιμών. Απόντες από τη μεγάλη μάχη που δίνουν οι πολίτες με τον αόρατο εχθρό, απολαμβάνουν (για τους πανεπιστημιακούς λέμε) τα αγαθά της ζωής μακριά -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από την πόλη!
ΑΛΛΑ είναι όντως μέλη της Ηπειρώτικης κοινωνίας; Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν είναι! Ανήκουν στην κατηγορία των ...«ιπταμένων», χαρακτηρισμός που εμείς χρησιμοποιήσαμε πριν από πολλά χρόνια, για να περιγράψουμε την απαράδεκτη κατάσταση να βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και στα Γιάννινα να έρχονται όποτε τους βολεύει! Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και τώρα, πολύ δε περισσότερο όταν απουσιάζουν (τώρα δε με τον κορωνοϊό η καλύτερή τους) από τα Γιάννινα, άρα κι από το Πανεπιστήμιο ...οικογενειακώς, αφού πρόκειται για συζύγους - καθηγητές, που νέμονται ως ...«κεκτημένο δικαίωμα» το υποτιθέμενο διδακτικό έργο.
ΟΙ Ηπειρώτες θέλουμε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους κοντά μας, συνοδοιπόρους, συναντιλήπτορες των προβλημάτων, αγωνιών και των προσδοκιών μας. Εκείνοι προσβλέπουν στην ανέλιξή τους και μόνο, χρησιμοποιώντας το πανεπιστήμιο της Ηπείρου ως εφαλτήριο για την επίτευξη του στόχου τους. Νοιάζονται για τη νομή των εκατομμυρίων που ρέουν για «ερευνητικά προγράμματα», αρνούμενοι κάθε έλεγχο και επικαλούμενοι το ...«πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο και άβατον»! Αν συμμετείχαν στο ελάχιστο στα εν Ηπείρω δρώμενα, χαλάλι τους! Αλλά ξαναλέμε, είναι ...εκκωφαντικά απόντες!
ΣΕ ό,τι αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, είναι εντυπωσιακό που τόσο καιρό που η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει και την περιοχή μας, δεν εξέδωσε ούτε μια ανακοίνωση! Ούτε μία παρέμβαση, μία έκκληση, ένα αίτημα προς την κυβέρνηση για παροχή περισσότερων μέσων στα νοσοκομεία μας, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αποτελεσματικότερη οργάνωση. Τίποτε, τσιμουδιά! Λέτε και δεν υπάρχει! Κι όμως, η άποψή του θα ήταν σημαντική και σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής λαίλαπας.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως, δε μπορεί όπως φαίνεται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, όταν παλιότερα άρθρωνε πειστικό λόγο, όχι μόνο για τα της Υγείας αλλά για τα Κοινά γενικότερα. Το λόγο που σιωπά ας τον εξηγήσει ο ίδιος αν θέλει κι αν μπορεί. Μην επιχειρήσει όμως να πει ότι τα του κορωνοϊού τα χειρίζεται ο ΕΟΔΥ και ο κ. Χαρδαλιάς, γιατί θα γελάσει κάθε πικραμένος. Διότι δε ζητάμε από τον Ιατρικό Σύλλογο να μπει σε ξένα «χωράφια», αλλά κάτι να πει για όσα γίνονται, μία συμβουλή, μία παρέμβαση, όπως είπαμε. Που ούτε κοστίζουν, ούτε και δυσχεραίνουν το έργο άλλων, αλλά θα ήταν σημαντικό για τους πολίτες να ακούσουν να λέει κάτι!
ΞΕΡΕΤΕ, τέτοιες ώρες οι πολίτες απαιτούν ενημέρωση και ιδιαιτέρως από εκείνους που γνωρίζουν περισσότερα. Οι οποίοι όμως κατάπιαν τη γλώσσα τους, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να συμμερίζονται τις ανησυχίες, τα ερωτηματικά που υπάρχουν. Δεν αρκούν οι συμβουλές που δίνουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου στους πελάτες τους. Απαιτείται κάτι περισσότερο κι αυτό όπως φαίνεται αδυνατεί να το δώσει, όπως άλλωστε και οι του πανεπιστημίου που προείπαμε. Ας αντιληφθούν ότι δεν είναι όλα χρήματα και κέρδος. Εδώ πρόκειται για τη ζωή ενός ολάκερου λαού, εν προκειμένω της Γιαννιώτικης κοινωνίας...