H οικονομία εν μέσω της πανδημίας covid-19

on .

Όσο και να προσπαθήσει κανείς να βρει αισιόδοξα μηνύματα για την Ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία δύσκολα θα βρει. Τα ελλείμματα αυξάνουν, το χρέος μεγεθύνεται, η φτωχοποίηση των νοικοκυριών μεγαλώνει.
Τι κάνουν οι ιθύνοντες; Ποιο είναι το πρόγραμμα από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς; Που είναι οι λαλίστατοι «καθηγητές» του Χάρβαρντ; Τι πρότειναν ή τι προτείνουν;
Απάντηση: Σχεδόν τίποτα ή μάλλον το μόνο που προτείνουν είναι απλή διαχείριση του συστήματος πολιτικού και  οικονομικού με συνεχή αύξηση του πλούτου των oλιγαρχών! Θα ρωτήσει κάποιος, καλές οι διαπιστώσεις, αλλά τι μέλλει γενέσθαι; Απάντηση πάντα υπάρχει, δεν υπάρχουν αδιέξοδα και μονόδρομοι!
Πολλές φορές -δεν θα πάψω να το επαναλαμβάνω- έχουμε πει και γράψει στον «Πρωϊνό Λόγο» και σε διάφορα sites ότι η χώρα μας θα σωθεί, θα αναπτύσσεται και θα επιβιώσει:
- Με την επιστροφή των νέων μας στη Μάνα Γη, στα χωριά μας, που βαίνουν προς ερημοποίηση.
- Με την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και στην παραγωγή τοπικών ποικιλιών προϊόντων που ήταν ποιοτικά και κατάλληλα λόγω κλίματος και εδάφους, αλλά δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν.
- Με την εκχέρσωση και αύξηση των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων με τα μηχανήματα των Περιφερειών που κάθονται και σκουριάζουν.
- Με το πανελλαδικό κάλεσμα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης -TV, εφημερίδες και ηλεκτρονικός τύπος- των νέων μας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να σταματήσουν να φεύγουν κι άλλοι, αφού ως τώρα φτάνουν τις 600.000 οι νέοι και επιστήμονες που έφυγαν.
- Να παραχωρηθούν δωρεάν ή με ένα ευρώ για είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια κτήματα - εκτάσεις του δημοσίου και της εκκλησίας.
- Να σταματήσουν, να διορθώσουν το «έγκλημα» που έκαναν με τους δασικούς χάρτες μειώνοντας τις καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις!
Με την υπερκατανάλωση που υπήρχε, με την προπαγάνδα στις TV για εύκολο κέρδος και λίγη δουλειά, με την ώθηση των νέων για μια θέση στο δημόσιο που θα εξασφαλίσει σίγουρο εισόδημα, με τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα, με τα λάθος προγράμματα παραγωγής και ανάπτυξης τα τελευταία σαράντα χρόνια, με την στήριξη στην Ε.Ε. και τους ξένους φτωχοποιήθηκε η χώρα μας! Ενώ με την επιστροφή των νέων μας στον πρωτογενή τομέα και τα χωριά μας, θα αυξηθεί η επάρκεια τροφίμων και ποιοτικών προϊόντων, θα μειωθεί η ανεργία, θα επανέλθει η ανάπτυξη και η αισιοδοξία των νέων που παράγουν και δημιουργούν, γιατί αυτοί είναι το μέλλον και αυτοί θα έπρεπε να αποφασίζουν και όχι οι άλλοι για αυτούς.
Πολιτική απόφαση, στιβαρή ηγεσία χρειάζεται που να στηρίζεται, να βαδίζει, να προχωράει με τον λαό και όχι ερήμην του, να παίρνει αποφάσεις και με ένα δεκαετές πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης να σωθεί, να γίνει αυτάρκης σε τρόφιμα και προϊόντα η χώρα μας.
Διατυμπανίζουν όλοι να αυξήσουμε τις εξαγωγές ή τον τουρισμό. Ποιος δεν το θέλει, αλλά βλέπουμε την τωρινή κατάσταση και συμπεραίνουμε ότι μόνο με την παραγωγή των προϊόντων μας με συνέπεια την μείωση των εισαγωγών μπορούμε να γίνουμε αυτάρκης χώρα.
Μακάρι να αναδειχτούν πολιτικοί μεγάλου αναστήματος, πολιτικοί που με ειλικρίνεια και σαφήνεια θα εξηγήσουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και μαζί με το λαό να προχωρήσουν και να αλλάξουν την πορεία της χώρας. Γιατί, και με το «μεγαλεπήβολο» σχέδιο ανάκαμψης - ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας -σχέδιο του κου Πισαρίδη- που μας θυμίζει το σχέδιο Μάρσαλ και «μεγάλες» επενδύσεις που δεν έγιναν ποτέ και δυστυχώς και τώρα δεν έχουμε καμία ελπίδα να σωθεί η χώρα, να επιστρέψουν οι νέοι μας, να μειωθεί η ανεργία. Γιατί και αυτό το σχέδιο είναι μια απλή διαχείριση για να κερδίσουν χρόνο πολιτικοί και ολιγάρχες και όχι για να ωφεληθεί ο λαός και να σταματήσει η φτωχοποίησή του.
Η τεχνολογική, ηλεκτρονική εποχή δεν θα μειώσει ούτε την ανεργία, ούτε την φτωχοποίηση, δεν φτάνει μόνο αυτό, χρειάζονται και όλα τα παραπάνω που αναπτύξαμε για την παραγωγή μας.
Οι καιροί ου μενετοί και όχι μόνο λόγω πανδημίας - covid-19, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής και μεγάλων πολιτικών που θα στηρίζονται στο λαό τους και όχι στην Ε.Ε. και τους ξένους. Χώρα που δεν μπορεί μόνη της να σωθεί, δεν θα την σώσουν οι ξένοι!