Ρεαλιστικές λύσεις κι όχι μικροπολιτική τακτική!..

on .

ΤΑ Γιάννινα βιώνουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και βρίσκονται αντιμέτωπα με ολικό lockdown. Οι επιπτώσεις και στην οικονομία της περιοχής τρομακτικές, με τους τοπικούς ηγέτες να επιδίδονται σε μικροπολιτικά παιχνίδια που εξοργίζουν, προκαλούν και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Το πρόβλημα, όσο κι αν επιχειρούν μερικοί να το ωραιοποιήσουν είναι οξύ, με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρο Ριζόπουλο να προτείνει, όχι αδίκως, ολιγοήμερη «καραντίνα» για να ελεγχθεί η κατάσταση, η οποία φαίνεται να βρίσκεται

εκτός ελέγχου πια.
Η ΑΙΣΘΗΣΗ που δημιουργείται γενικώς είναι... «άσε να περάσει το τετραήμερο, να δουλέψουν κάποιοι επαγγελματίες, να μην πάθουν ζημιά τα ξενοδοχεία και καταλύματα και μετά βλέπουμε»! Προς αυτή την κατεύθυνση αφέθηκε να εννοηθεί ότι κινήθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης. Δε θα πούμε ότι δε νοιάζεται για το τι συμβαίνει ή για τις εξελίξεις. Αυτό θα ήταν παραλογισμός και ασφαλώς μακριά από τη δική μας σκέψη, αλλά σίγουρα κάτι δε γίνεται σωστά, γενικότερα. Και η χορήγηση άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία ...τσίρκου στην πόλη αποτελεί χειροπιαστή επιβεβαίωση της άποψής μας, όποιος κι αν το διέπραξε!
ΑΠΟ την άλλη, ο δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ ξεπέρασε κάθε όριο φτηνού πολιτικαντισμού. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Βάββα, ανακοίνωσε πομπωδώς «δέσμη μέτρων» δήθεν ελάφρυνσης των επαγγελματιών εστίασης, που συνίστανται στη μείωση διαφόρων τελών. Ότι συνέβη μετά τη διαμαρτυρία του σωματείου τους, εξ αιτίας των μύδρων που εξαπέλυσε μια ημέρα νωρίτερα, στοχοποιώντας τους για τη διασπορά του κορωνοϊού, ας πούμε ότι επρόκειτο για σύμπτωση. Που ο καθένας δύναται να υποψιάζεται πως δεν ήταν.
ΕΙΝΑΙ φτηνός πολιτικαντισμός οι εξαγγελίες του, διότι οι «ελαφρύνσεις» που επαγγέλθηκε είχαν δοθεί στον κλάδο εστίασης με νομοθετική ρύθμιση. Με αυτή επιβλήθηκε μείωση των τραπεζοκαθισμάτων σχεδόν κατά το ήμισυ. Άρα για αυτά πρέπει να πληρώνουν κι όχι για όσα αναγράφονται στις άδειες λειτουργίας, που όμως εδώ και μήνες ...βαράνε μύγες. Τίποτε καινούργιο λοιπόν και η υποτιθέμενη στήριξη του Δήμου στους επαγγελματίες που δεινοπαθούν, είναι άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος. Ως σημαντική βοήθεια θα χαρακτηρίζονταν αν αποφασίζονταν να μην πληρώσουν καθόλου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αυτά τα περίφημα τέλη. Να απαλλαγούν ακόμη και από το κόστος της ύδρευσης, που την πληρώνουμε όλοι πανάκριβα.
ΑΥΤΑ θα ήταν πράγματι μέτρα ανακούφισης. Αλλά εγείρεται κι άλλο θέμα και μάλιστα πολύ σοβαρό: Ο κ. Ελισάφ άφησε έξω από την ...ευεργετική «δέσμη μέτρων» τα νοικοκυριά, τους πολίτες που δεν έχουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ - μπαρ. Τις συνέπειες όμως από τον κορωνοϊό τις γεύονται όλοι! Συνεπώς δικαιούνται όλοι οι Γιαννιώτες να νοιώσουν ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται μόνο για συγκεκριμένους. Κάποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν, που θα ελάφρυναν τα τόσα βάρη που επωμίζονται όλοι οι πολίτες, ώστε οι θεωρίες περί ισονομίας και ισοπολιτείας να καταστούν πράξη. Απαλλαγή από όλα τα τέλη κλπ. έμμεσους φόρους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για όλους!
ΟΜΩΣ, δείτε κι άλλη μία παράμετρο του μικροπολιτικαντισμού του δημάρχου. Τα μέτρα, είπε, θα κοστίσουν περί τις 700.000 ευρώ που θα τα επωμισθεί ο Δήμος! Δεν τα πήρε όμως από κάποιο πρόγραμμα και θα του λείψουν, αλλά πρόκειται για δικά μας χρήματα! Δηλαδή οι επαγγελματίες, εμείς οι πολίτες, θα ...επιδοτήσουμε τους εαυτούς μας! Που θα πει ότι στο Δήμο δε θα κοστίσει απολύτως τίποτε αυτή η δήθεν γενναιόδωρη και ...φιλάνθρωπη απόφαση, με την οποία ο δήμαρχος με τη Δημοτική Αρχή επιδιώκει να πείσει τους Γιαννιώτες ότι πασχίζει για το καλό τους. Αλλά τα σκουπίδια σωρός στους δρόμους και ούτε μία απολύμανσή τους ή κάποιου άλλου δημόσιου χώρου!
ΝΑ όμως και η περίφημη ΔΕΥΑΙ, με τις συνεχείς διακοπές νερού. Ανακοίνωσε αποτελέσματα αναλύσεων στα λύματα και βρίσκει φορτίο ιού πότε εδώ και πότε αλλού, στην είσοδο κάποιου αντλιοστασίου μέχρι και σε εκείνη του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού. Δε φταίει αυτή, αλλά δε νομίζουμε ότι μπορεί να εγγυηθεί -όπως τόνιζε- ότι ο κορωνοϊός δε μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα λύματα! Ούτε πως αυτός δε διαχέεται στην τάφρο της Λαψίστας και από εκεί στον Καλαμά ή ότι δεν επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα. Φυσικά, θα μας πείτε και τι να κάνει. Αυτό είναι δουλειά των ειδικών, που επιβάλλεται να ενημερώσουν τους πολίτες.
ΕΜΕΙΣ σε κανένα από όσα αναφέραμε δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και πολύ περισσότερο λύσεις. Σε επισημάνσεις προβαίνουνε και όλα τα άλλα αναμένουμε να τα χειριστούν όσοι έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη. Αν τελικώς αποδεικνύονται ανευθυνο-υπεύθυνοι φαφλατάδες, δε θα φταίμε εμείς που θα τους παραδίδουμε στην κρίση σας. Πάντως δεν είναι καιρός για «παιχνίδια» πολιτικής και καιροσκοπισμού. Ο τόπος μας (μαζί με όλη τη χώρα) δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μία καταιγίδα και είναι εντελώς ανοχύρωτος- είτε αρέσει, είτε όχι. Καθένας ας αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που του ανήκει...