SOS εκπέμπει η Παμβώτιδα!

on .

Πριν δύο μήνες η βουλευτής κ. Μερόπη Τζούφη και προσφάτως ο κ. Σταύρος Καλογιάννης, κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή και τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας πληροφορίες για την τύχη του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την Παμβώτιδα.
Χωρίς να αμφισβητείται η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την Λίμνη μας, ερωτώνται οι εν λόγω βουλευτές, γέννημα και θρέμμα των Γιαννίνων: Δεν θα έπρεπε πρωτίστως να ανησυχούν για το μέλλον και την τύχη της Παμβώτιδας αντί για την τύχη του Π.Δ.;
Μπορεί να μη γνώρισαν την Παμβώτιδα πριν τα αναχώματα, όμως πρέπει να γνωρίζουν την αιτία της καταστροφής της, δηλαδή τα αναχώματα, τα οποία δυστυχώς κατασκευάστηκαν μέσα στην λίμνη και απέκοψαν την επικοινωνία της με τις πηγές και τους τεράστιους υγροβιότοπους. Έτσι, η Παμβώτιδα απώλεσε τις ζωτικές εκτάσεις της, φυσικούς πόρους ζωής της και μεταβλήθηκε σε κλειστή δεξαμενή! Παράλληλα, ο διαμελισμός της επέφερε και την κατάρρευση του οικοσυστήματός της, το οποίο είναι νεκρό για πολλά χρόνια, πλήν όμως διατηρεί ακόμα ζωντανή την δυναμική για ανάκαμψη.
***
Είχαμε μία λίμνη ζηλευτή, με καταγάλανα καθαρά νερά. Ένα σπάνιο οικοσύστημα, μοναδικό μνημείο της φύσης. Μία λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Με ιστορική διαδρομή που την έκανε γνωστή σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Το καμάρι των Ιωαννίνων καταστράφηκε από ανθρώπινες επεμβάσεις. Η άλλοτε γεμάτη ζωντάνια λίμνη σήμερα είναι νεκρή! Έχει μετατραπεί σε ένα ακρωτηριασμένο και άψυχο πτώμα!
Τη διατήρηση της ως άνω καταστάσεως που διαμορφώθηκε από τα αναχώματα επιθυμούν και επικροτούν άραγε οι αγαπητοί βουλευτές μας, ή δεν αντελήφθησαν τους καταστρεπτικούς για την λίμνη μας σχεδιασμούς του Προεδρικού Διατάγματος; Επί του προκειμένου θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δηλώσουν την προσωπική τους άποψη και θέση.
Το Υπουργείο Περιβ/ντος και Ενέργειας, παραβλέποντας την ευθύνη της Πολιτείας για την καταστροφή της λίμνης Παμβώτιδας και την υποχρέωσή της στην αποκατάστασή της, κατέφυγε στην παραγωγή μιας σειράς Σχεδίων Π.Δ. δήθεν προστασίας της Παμβώτιδας, εμπαίζοντας την κοινωνία των Ιωαννίνων. Το Π.Δ. παρουσιάσθηκε ως το όργανο εκείνο που θα διασφαλίσει την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της βιοποικιλότητας της φύσης και του τοπίου, καθώς και την αποκατάσταση του οικοσυστήματός της (άρθρο 1 σκοπός όλων των Σχεδίων Π.Δ).
- Το Π.Δ να προστατεύσει, διατηρήσει και να διαχειριστεί Τι; Το κατεστραμμένο και νεκρό Οικοσύστημα της Λίμνης; Τους αχρηστευμένους υγροβιοτόπους της; (Τα ενδημικά ψάρια, τα χέλια, οι καραβίδες, τα βατράχια, νερόφιδα, νεροχελώνες και πολλά ακόμη είδη πανίδας της λίμνης ανήκουν στο παρελθόν!!) Την μοναδικής βιοποικιλότητας ορνιθοπανίδα της που χάθηκε οριστικά; (Οι πελαργοί, φαλαρίδες, ερωδιοί, παπιά, χήνες κλπ που εύρισκαν προστασία και τροφή στους υγροβιότοπους δεν ξαναγύρισαν). Αλλά και την ξεχωριστή υδροχλωρίδα της, που αποξηράνθηκε και το μοναδικής ομορφιάς αλλοιωμένο τοπίο της, του οποίου μάλιστα μεθοδεύεται ολοκληρωτική καταστροφή;
- Το Π.Δ. να προστατεύσει και να διαχειριστεί Τι; Μία πρώην Λίμνη- Οικοσύστημα, που δεν είναι πιά λίμνη αλλά κλειστή δεξαμενή υδάτων;
Επίσης το πλειστάκις παρουσιασθέν προς διαβούλευση Σχέδιο Π.Δ. δεν αποσκοπεί στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, διότι δεν προβλέπει την επανασύνδεση της Λίμνης με τις αποκομμένες απ’ αυτή ζωτικές εκτάσεις της. Αντιθέτως, οδηγεί την Παμβώτιδα σε ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή. Ολόκληρος ο σχεδιασμός του στηρίζεται στην διατήρηση των αναχωμάτων και στη συνέχιση του διαμελισμού της, το χειρότερο δε ότι μετατρέπει σε χερσαία έκταση τον τεράστιο υγροβιότοπο Ανατολής – Κατσικά, με στόχο να αποκλειστεί δια παντός η αποκατάσταση του οικοσυστήματός της.
- Εάν η Παμβώτιδα απωλέσει τον ιδιαίτερης οικολογικής αξίας υγροβιότοπό της δεν θα μπορεί να ξαναγίνει μία φυσική λίμνη. Με ποιο δικαίωμα όμως κάποιοι επιχειρούν να καταστρέψουν αξίες, τις οποίες με σεβασμό και αγάπη διαφύλαξαν οι πρόγονοί μας;
***
Μετά τα παραπάνω προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν και να απαντηθούν:
1) Ποιο πρέπει να είναι το μέλλον και η τύχη της Παμβώτιδας εκτός από την αποκατάστασή της στην πρώην φυσική κατάστασή της;
2) Αν και σε τι χρησιμεύουν τα αναχώματα, που παραμένουν μέσα στη λίμνη και ποιος ο προορισμός τους;
3) Αν και για ποιο λόγο η λίμνη πρέπει να στερείται των πηγών της και των υγροβιοτόπων της;
4) Αν και σε τι εξυπηρετεί η συνέχιση του διαμελισμού της που την καταδικάζει σε κλειστή δεξαμενή υδάτων;
Καλό και συνετό είναι οι ανωτέρω, αλλά και όλοι οι βουλευτές Ιωαννίνων, εκτιμώντας τα πραγματικά δεδομένα να επιδιώξουν την μοναδική και οριστική λύση του προβλήματος, που είναι η αποκατάσταση του οικοσυστήματός της, με όραμα την εικόνα της λίμνης του 1960, πριν τα αναχώματα.
Να συνειδητοποιήσουν ότι η επίλυση του προβλήματος της Παμβώτιδας είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία το δημιούργησε και οφείλει να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση λήψη αποφάσεως αποκατάστασης της ιστορικής Λίμνης μας.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΛΛΟ
Η αποκατάσταση και αξιοποίηση της Λίμνης μας πρέπει να αποτελεί βασική επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας.