Στη λίμνη τα λύματα από επιχειρήσεις και υπηρεσίες!

on .

 ΣΤΟΝ κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού τα Γιάννινα και τις εξελίξεις τις πληροφορείστε από τον «Πρωινό Λόγο» και τα ΜΜΕ εν γένει. Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ σε νέα του συνέντευξη σε αθηναϊκό μέσο, καμαρώνει ότι το μεγάλο του επίτευγμα είναι ότι... «βγήκαμε αλώβητοι»! Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης καίτοι «τα έκανε μούσκεμα», καυχάται για τις επιτυχίες του. Η ζωή παραλύει, οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο, το σόου με τη «Χρυσή Αυγή συνεχίζεται. Η οικονομία στα ...τάρταρα και ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει

τον κίνδυνο για ένα γενικό lockdown. Κάπως έτσι έχει η κατάσταση για να αρχίζουν να απελπίζονται και οι πλέον αισιόδοξοι. Κατά τ’ άλλα... όλα καλά!
ΘΑ μείνουμε όμως στα Γιάννινα για κάτι πολύ σοβαρό, που όλοι το προσπέρασαν παρ’ ότι θα έπρεπε να κυριαρχεί στην επικαιρότητα για πολλές ημέρες. Μάλιστα δε, λογικό θα ήταν να ζητούνται ευθύνες, αλλά και να αναζητείται εισαγγελέας για να διακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Πριν από λίγες ημέρες έγινε στα Γιάννινα εκδήλωση παρόντος ενός κυβερνητικού αξιωματούχου. Μεταξύ των άλλων, αναφορά στη ΔΕΥΑΙ και στο ενδεχόμενο συγχώνευσης αυτών των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Τίποτε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό, μέχρι που πήρε το λόγο ο κ. Αλέξ. Καχριμάνης.
ΑΠΟ όλη την ομιλία του μια φράση ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ενδιαφέρον, σε εμάς τουλάχιστον. Κατήγγειλε ότι «τα κτίρια πολλών επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης»!!! Δεν αποκάλυψε όμως ποιές είναι αυτές, αλλά για να το πει σίγουρα έτσι θα είναι. Άλλωστε -όσο κι αν διαφωνούμε μαζί του και τον επικρίνουμε- θα δεχτούμε πως όταν λέει κάτι, έχει τους λόγους του. Η συγκεκριμένη όμως καταγγελία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αφορά την προστασία της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος. Θέματα για τα οποία δήθεν όλοι κόπτονται με περισσή υποκρισία.
ΟΧΙ όμως μόνο αυτά. Διότι αποκαλύπτεται ότι κάποιοι (επιχειρηματίες κιόλας...) θεωρούν εαυτούς πιο έξυπνους από όσους έσπευσαν να συμμορφωθούν, να συνδέσουν σπίτια και επιχειρήσεις με το δίκτυο αποχέτευσης, πληρώνοντας ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Και το χειρότερο, παρανομούν και δημόσιες υπηρεσίες, που ετάχθησαν να εφαρμόζουν τους νόμους και να υπηρετούν τους πολίτες! Υπάρχει κι άλλο... χειρότερο από αυτό: οι πληροφορίες μας λένε ότι μεταξύ αυτών που δεν συνδέθηκαν είναι κτίρια που ανήκουν στο Δήμο Ιωαννιτών και σχολεία, την ευθύνη των οποίων πάλι ο Δήμος έχει!
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ; Κι όμως είναι γεγονός! Και πού πηγαίνουν τα λύματα των παρανόμων; Στη λίμνη! Ο Δήμος με τη ΔΕΥΑΙ, που βάζουν πρόστιμο σε όσους πολίτες παρανομούν είτε συνειδητά, είτε από αμέλεια ή επειδή δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται, δεν ανέχονται μόνο επιχειρήσεις να παραβιάζουν τις νόμιμες αποφάσεις του, αλλά προκλητικά και σκανδαλωδώς κάνουν το ίδιο! Οι πολίτες παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, αλλά οι «διώκτες» τους είναι χειρότεροι από εκείνους! Θεωρούμε αδύνατο να μη γνωρίζουν Δήμος και ΔΕΥΑΙ ποιοί είναι εκείνοι που περιφρονούν το νόμο, όπως και ότι δε γίνεται να αγνοούν πως και ο Δήμος ανήκει σε αυτή την κατηγορία!
ΟΤΑΝ είναι γνώστης της κατάστασης ο Περιφερειάρχης, πώς μπορούν να πιστέψουν οι πολίτες ότι οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι δεν έχουν ιδέα; Φυσικά και υπεύθυνες είναι όλες οι Δημοτικές Αρχές που πέρασαν, μηδέ εξαιρουμένης και της σημερινής, μαζί και ο «εξυγιαντής» της ΔΕΥΑΙ κ. Άρης Μπαρτζώκας, που όφειλε να είχε ενημερωθεί και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Άμοιρος ευθυνών ούτε ο κ. Καχριμάνης. Αφού γνώριζε, είχε καθήκον να ενημερώσει αμέσως τον δήμαρχο και την Εισαγγελική Αρχή, για να μπει τέλος στην αυθαιρεσία και στην ασυδοσία. Δεν το έκανε, προφανώς για να μην επωμισθεί το ...«πολιτικό κόστος»!
ΤΩΡΑ είμαστε περίεργοι να δούμε τι θα κάνουν Δήμος και ΔΕΥΑΙ. Θα στείλουν πεσκέσι στη Δικαιοσύνη τους παρανομούντες, μαζί τον εαυτό τους και όποιες άλλες δημόσιες υπηρεσίες; Θα βάλουν πρόστιμα; Ο Εισαγγελέας θα βρει το χρόνο να καλέσει τον Περιφερειάρχη να πει τι γνωρίζει και να δώσει εξηγήσεις για ποιό λόγο τα απέκρυψε, όπως και τον δήμαρχο, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ και τους προκατόχους τους; Άλλωστε αυτό απαιτεί ο νόμος και η γενική περί δικαίου αντίληψη, η αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, των οποίων η νοημοσύνη υποτιμάται. Και το τραγικό: Περιφέρεια, Δήμος, ΔΕΥΑΙ, Φορέας Προστασίας της Παμβώτιδας, συσκέπτονται για το πώς ...θα σωθεί η λίμνη!