Μάσκες, αποστάσεις και συμμόρφωση!

on .

Καμία ψευδαίσθηση δεν υπάρχει ότι μπορεί να ξεμπερδέψει κανείς εύκολα με τον κορωνοϊό. Δυστυχώς τελείωσε η εποχή του εφησυχασμού για την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Από πόλη Covid Free, είμαστε αυτή τη στιγμή πραγματικά στο «κόκκινο», και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα και το χειρότερο πως έχουμε ορφανά κρούσματα το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Νομίζω ότι σε όλους πλέον είναι κατανοητή η σοβαρότητα της κατάστασης αυτής.
Για να είμαστε ειλικρινείς το πολύτιμο εργαλείο της ιχνηλάτησης του κορωνοϊού, χάθηκε από τα φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες, στο κάστρο, στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης αλλά και στις σχολικές καταλήψεις. Ίσως και από έλλειψη άμεσου συντονισμού των τοπικών οργάνων και του ΕΟΔΥ. Μη ξεχνάμε επίσης τις πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως γάμους και βαφτίσεις που κάποιες φορές λειτούργησαν καθοριστικά στο να δώσουν αρκετά κρούσματα.
Στην περιοχή μας δεν μπορώ να ισχυριστώ πως είχαμε ένα έντονο κίνημα άρνησης του κορωνοϊού και άρνησης της μάσκας. Υπήρξαν όμως και στην πόλη μας μεγάλες πιέσεις στους γιατρούς γνωμάτευσης εξαίρεσης χρήσης της μάσκας από ενήλικες, αλλά και από γονείς για τα παιδιά τους ειδικά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δεν ξεχνάω κι όσους μέχρι χθες δεν πίστευαν κουβέντα από όσα μας έλεγαν οι επιστήμονες. Άρα φυσικό κι επόμενο αυτή η λογική να έχει παίξει το ρόλο της στην αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία, αλλά και στη σχολική κοινότητα.
Στα νοσοκομεία της πόλης και τα κέντρα υγείας του νομού τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται με απόλυτη ευλάβεια, αλλά ο ιός έχει βρει τρόπο να τα διαπεράσει. Γι’ αυτό υπάρχει διάχυτη ανησυχία. Φαίνεται ότι έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ίσως όλα αυτά παρατείνουν τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν.
Το θέμα πλέον δεν είναι να προλάβουμε την υγειονομική βόμβα, διότι αυτή μάλλον έχει σκάσει ήδη στα χέρια μας, αλλά θεωρώ πως είναι η ύστατη ώρα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για όλους μας.
Το ανησυχητικό είναι πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που έχει και τη μονάδα Covid έχει αρχίσει να πιέζεται και αν συνεχίσουν τα κρούσματα να είναι σε διψήφιο νούμερο τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ στο να μπορέσουν να νοσηλευτούν τόσοι ασθενείς Covid.
Πραγματικά ευελπιστώ ότι θα τηρηθούν τα μέτρα από όλους μας διότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα και θα κρίνει πολλά για την τοπική μας κοινωνία, όχι μόνο σε θέματα υγείας, αλλά και οικονομίας, αφού ήδη η τοπική αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας και εμπορικής κίνησης.
ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ