Το… ανέκδοτο με την τουριστική ανάπτυξη

on .

 ΥΠΑΡΧΕΙ ένας έστω πολίτης των Ιωαννίνων που να πιστεύει ότι η πόλη έχει προοπτική ανάπτυξης με τούτη τη Δημοτική Αρχή;

Εμείς πάντως δε συναντήσαμε ούτε έναν που να αισιοδοξεί πως θα γίνει ακόμη κι ένα βήμα μπροστά. Η παραδοχή του δημάρχου, ότι στον πρώτο χρόνο της θητείας του απέτυχε να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς τα προβλήματα των Ιωαννίνων και ότι διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαμόγελα.
ΣΤΗΝ τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούστηκαν μεταξύ των άλλων και πολλά ευτράπελα σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη και προβολή. Κυρίως από την πλευρά του συμβούλου του δημάρχου, του εκ Θεσσαλονίκης κ. Σπύρου Πέγκα, αντιδημάρχου του κ. Μπουτάρη, ιδιοκτήτη εταιρίας με τουριστικές δραστηριότητες, τον οποίο πληρώνουμε με τέσσερις χιλιάδες ευρώ περίπου το μήνα, για να μας πουλάει ...φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
ΑΥΤΗ τη φορά δεν εισηγήθηκε, όπως σε προηγούμενη σύσκεψη, να αποτελέσει το όνομα του δημάρχου κ. Ελισάφ -και ως του πρώτου Εβραίου δημάρχου- την ...αιχμή του δόρατος για την προβολή των Ιωαννίνων και την προσέλκυση επισκεπτών. Τόνισε -όπως και ο δήμαρχος- ότι οι συγκυρίες (κορωνοϊός κλπ.) δεν επέτρεψαν στους Βαλκάνιους να έλθουν στα Γιάννινα, ότι έγιναν ταξίδια από τον δήμαρχο σε Αλβανία και Ισραήλ, αλλά και επαφές με την Κύπρο. Σιγά τις μεγάλες επαφές και την κούραση!
ΣΕ αυτές τις χώρες λοιπόν εναποθέτει τις ελπίδες του ο κ. Πέγκας, άρα και ο δήμαρχος, για την ανάταση της τουριστικής κίνησης της πόλης, προσθέτοντας ότι θα ενταθεί η εντός της χώρας λεγόμενη «διπλωματία των πόλεων». Δηλαδή, να πείσουμε πρωτίστως τους Αλβανούς (οι περισσότεροι τουρίστες είναι αυτοί κατά τον δήμαρχο!) να επισκέπτονται για τουρισμό τα Γιάννινα, ως να μην έχουν έλθει άλλη φορά, για να γίνει πραγματικότητα το ανέκδοτο ...«Αλβανός τουρίστας»! Δεύτερον, να εκλιπαρήσουμε τους Ισραηλινούς και τους Κυπρίους να μας κάνουν τη χάρη να έλθουν εδώ, όταν Αιγαίο και Μεσόγειος κοντεύουν να πάρουν φωτιά!
ΥΠΑΡΧΕΙ και τρίτο, ...καλύτερο. Αυτό το παραμύθι της «διπλωματίας πόλεων» εντός των Ελληνικών και μη τειχών. Να έρχονται στα Γιάννινα π.χ. από τα Τρίκαλα (που βρίσκονται σχεδόν σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού) κι εμείς να ανταποδίδουμε την επίσκεψη. Το ίδιο και με Αθήνα (που ο κορωνοϊός σαρώνει), Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αγρίνιο ακόμη!!! «Θα πάρει χρόνο η προσπάθεια», είπε ο κύριος σύμβουλος, που θα πει ότι θα τον χρυσοπληρώνουμε όσο θα είναι δήμαρχος ο κ. Ελισάφ, για να μας αναπτύσσει τις αρλουμποειδείς θεωρίες του, που και σε μαθητή του δημοτικού να της πεις, θα γελάσει.
ΚΑΤΙ αυτά, κάτι τα Οθωμανικά Λουτρά που ο δήμαρχος βάλθηκε να αναδείξει και ...χάρη σε αυτά να ανακηρύξει το Κάστρο ως «Πάρκο Πολιτισμού», όταν οι Τούρκοι ισοπεδώνουν Χριστιανικές εκκλησίες και μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού, φυσικό είναι να προκαλείται το δημόσιο αίσθημα. Πολύ δε περισσότερο όταν τα Τούρκικα κατάλοιπα των λουτρών θα μας κοστίσουν 1.250.000 ευρώ και πάνω από 1,5 εκατ. το τζαμί Καλούτσιανης, την ώρα που τα Γιάννινα βυθίζονται σε μία πρωτοφανή κρίση, την οποία οι ιθύνοντες κάνουν πως αγνοούν!
ΑΣ σταματήσουν λοιπόν αυτά τα τραγελαφικά. Θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία περί των κορασίδων που λούζονται, όταν ο κόσμος καίγονταν! Η πόλη των Ιωαννίνων δε χρειάζεται αυτού του είδους «συμβουλές» από τον κ. Πέγκα και κανενός ως αυτόν, ούτε καν παρόμοιες «φαεινές» ιδέες του κ. Ελισάφ. Όταν δεν είναι σε θέση η Δημοτική Αρχή να μαζέψει τα σκουπίδια, ούτε να έχει η πόλη και τα τοπικά διαμερίσματα νερό, τότε πρόκειται για μπλακ χιούμορ να μας λέει για τουριστική ανάπτυξη και άλλα τέτοια, που εξοργίζουν. Αλλά άντε και ακούμε τι λέει ο δήμαρχος με το σύμβουλό του, αλλά αποφεύγουν να μας πουν πόσο θα κοστίσει στους Γιαννιώτες η τουριστική προβολή που σχεδιάζουν! Να σας το πούμε εμείς· ο κούκος αηδόνι!
ΕΝ κατακλείδι, μπορεί η Δημοτική Αρχή να δουλέψει για να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα των Γιαννιωτών; Αυτό πρέπει να είναι σε προτεραιότητα, διότι η πόλη έχει από μόνη της όλα όσα χρειάζονται για να προσελκύει επισκέπτες. Όλα τα άλλα έχουν σχέση με το να κάνουν ορισμένοι τις δουλειές τους, στήνοντας ωραίες και λίαν επικερδείς «φάμπρικες», εν ονόματι μιας δήθεν αναπτυξιακής προοπτικής. Και πότε; Μέσα στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα. «Ολα τάχε η μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε» λοιπόν...