Δύο στρέμματα…

on .

Το είπε ο Ζήνωνας στην αρχαιότητα, αλλά ελάχιστοι τον άκουσαν, στην πορεία του χρόνου… Η φύση, είπε, μας έδωσε μία γλώσσα και δύο αυτιά, για να ακούμε διπλάσια απ’ όσα λέμε!
Και ο σύγχρονος Έλληνας, σαν… να παράκουσε και εφαρμόζει στη ζωή του, τα εντελώς αντίθετα!
Πολύ κουβέντα, με κλειστά αυτιά! Στην καθημερινότητα, ο καθένας μας διαπιστώνει του λόγου το αληθές.
Οι περισσότεροι «βγάζουν μία γλώσσα έξω», μιλάνε αδιάκοπα, έχοντας γνώμη επί παντός επιστητού!

Είναι εκείνοι που μιλάνε ακατάπαυστα «περί ανέμων και υδάτων», μιλάνε για οικονομικά και πολιτικά θέματα κα αναπτύσσουν θεωρίες ανεφάρμοστες στην απλή καθημερινή ζωή!
Είναι οι γνώστες των πάντων, οι γνωστοί… ξερόλες, που δεν έχουν διάθεση να ακούσουν κανένα άλλον! Στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων με… πολύ μπλα-μπλα και μονίμως… κλειστά αυτιά, είναι και οι πολιτικοί!
Μερικοί πολιτικοί, έχουν υπερβεί κατά πολύ τα… εσκαμμένα, η γλώσσα τους «παίρνει φωτιά« και τα αυτιά… κλεισμένα!
Αντί να αφουγκράζονται το λαό, μιλάνε συνεχώς και… ακαταλαβίστικα! Τα λόγια τους είναι λαοπλάνα, έχουν πολλά ΘΑ, που είναι επαναλαμβανόμενα και… πολλά υποσχόμενα!
Οι υποσχέσεις παρέχονται αφειδώς, αλλά στην πορεία του χρόνου, τις… ξεχνάει και ο λαός!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πολιτευτή, που «όργωσε» την ελληνική επαρχία, κάνοντας αρκετούς «γλωσσικούς μαραθώνιους» για να μπει στη Βουλή!
Δυστυχώς, αυτό το κουσούρι, να μη «βάζει γλώσσα μέσα» δεν τον βοήθησε και πολύ, αρκετές τετραετίες… παρ’ ότι σχετικά νέος και συμπαθής, δεν τα κατάφερνε!
Η γιαγιά του που τον αγαπούσε, θαύμαζε την ευγλωττία του και τον θεωρούσε αδικημένο…
Έλεγε: ο εγγονός μου αξίζει μια θέση στη Βουλή! «Τα λέει» πολύ καλά και έχει μία γλώσσα… δύο στρέμματα!
Ακούγοντας ο παππούς, πως ο εγγονός του, εκτός του ότι έχει… το όνομά του, έχει και μία γλώσσα δύο στρέμματα, αμέσως… τον δήλωσε στο κτηματολόγιο!
Άντε τώρα, να κατέβει ο… υποψήφιος βουλευτής, από την… πλατφόρμα του κτηματολογίου και να πάρει το δρόμο για το Κοινοβούλιο!
Θα φτάσει εκεί… παραμιλώντας!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.