Λύσεις πλέον μόνο από όλη την πολιτική ηγεσία!

on .

ΣΤΗΝ κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα. Με την οικονομική ύφεση να κατεδαφίζει πολλά από όσα χτίστηκαν με θυσίες, με το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα να σημειώνει μείωση πάνω από 15%, τα μέτρα για τον κορωνοϊό να παραλύουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και την Τουρκία να διεκδικεί όσα ποτέ άλλοτε και να πηγαίνει γυρεύοντας για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ή όπου αλλού βρει την ευκαιρία, συνεπαρμένη από το όραμα μιάς νέας «Οθωμανικής αυτοκρατορίας», που θα λύνει και θα δένει στην περιοχή της Μεσογείου.
ΑΥΤΑ είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της κατάστασης,που δυστυχώς αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τους προσεχείς μήνες. Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να προσπαθεί χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία να βρει λύσεις που θα έδιναν τον τόνο της αισιόδοξης προοπτικής. Ο «διπλωματικός μαραθώνιος» για την αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα και η «μάχη» κατά του κορωνοϊού δε φαίνεται να κερδίζεται.
ΔΕΝ είμαστε οι αρμόδιοι να υποδείξουμε τρόπους για άρση των αδιεξόδων. Επισημάνσεις κάνουμε και κρίσεις εκφέρουμε. Η ευθύνη ανήκει στην ηγεσία, η οποία μάλλον εγκλωβίστηκε σε μιά ατελέσφορη διαδικασία παροχής οδηγιών να φορούν οι πολίτες μάσκες και να πλένουν τα χέρια, αν θα δοθούν «παγουρίνια» για νερό στους μαθητές και να μας επιπλήττει κάθε φορά που βλέπει τα δύσκολα. Να προβεί σε αυτοκριτική που άνοιξε τα σύνορα για να έλθουν ... τουρίστες και αντ’ αυτών εισέβαλε ο κορωνοϊός, ούτε σκέψη!
ΚΑΙ αν υποτεθεί ότι η πανδημία απορροφά δικαίως μεγάλο μέρος της κυβερνητικής δυναμικής, τα εθνικά θέματα είναι αυτά που θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα. Διότι εκτός από τους Τούρκους, άνοιξε η όρεξη και στους άλλους γείτονες, τους Αλβανούς! Ασφαλώς και με την καθοδήγηση της Άγκυρας, όταν η Ελλάδα είναι εκείνη που στηρίζει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της γείτονος, πέραν του ότι τη στηρίζει και οικονομικά.
ΤΡΕΧΕΙ, ίσως θα μας πείτε, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας και ο κ. Μητσοτάκης επικοινωνεί με ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Λυπούμαστε που θα το πούμε, αλλά οι ευχές τους για ειρηνική λύση των «διαφορών» με την Τουρκία δεν αρκούν- και επιπροσθέτως η Ελλάδα δεν έχει «διαφορές» με κανέναν. Ούτε τα μισόλογα του τύπου... «δίκιο έχετε, αλλά...»! Αυτό το «αλλά» είναι που δείχνει να κλείνουν το μάτι στους Τούρκους σωβινιστές, κάνοντας παράλληλα τις δουλειές τους!
ΠΡΕΠΕΙ να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο βούρκο και οι πολίτες στην αβεβαιότητα, που τους αφήνει κιόλας απροετοίμαστους για το ενδεχόμενο έστω ενός «θερμού επεισοδίου», σε αντίθεση με την Τουρκία! Επιπροσθέτως ότι εξευτελίζεται από τα σούρτα- φέρτα των Τουρκικών πλοίων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία έκαναν σουρωτήρι εδώ και ένα μήνα! Αυτά όσο κι αν προσπαθεί να τα χειριστεί επικοινωνιακά, δεν επιτυγχάνει την κάλυψή τους, ούτε την εξεύρεση λύσης.
ΛΕΕΙ πως «πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία» ή «να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης». Τι ακριβώς προτίθεται να συζητήσει; Για ποιό ή ποιά θέματα; Με ποιό στόχο; Για ποιά να πάμε στη Χάγη, όταν θεωρείται βέβαιο από ειδήμονες ότι εκεί «κάτι θα κερδίσουμε και κάτι θα χάσουμε»! Οπότε η κυβέρνηση οφείλει να πει στους πολίτες τι είναι διατεθειμένη εκείνη να χάσει η χώρα! Από ό,τι φαίνεται δεν τολμά καν να το ξεστομίσει, αλλά δυστυχώς όλα οδηγούν στην εκτίμηση ότι ακριβώς αυτό ενδεχομένως διαπραγματεύεται!
ΟΜΩΣ, αφού αδυνατεί να πάρει κάποια απόφαση, πριν κάνει οτιδήποτε επιβάλλεται η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί αρνείται; Δεν έχει σημασία πόσο ικανή είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου για να χειριστεί τέτοιας σημασίας θέματα. Να συνεδριάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να συναποφασίσουν το μέλλον της Ελλάδας και για λόγους εθνικής ομοψυχίας. Είναι σίγουρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την απαιτούμενη αποτρεπτική ισχύ και μάλιστα περισσότερο από όσο νομίζουν μερικοί. Όμως τώρα οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει.