Οι πυργοδεσπότες του χθες και του σήμερα!..

on .

 Σπουδαστής στο «Ειδικό Σχολείο Εμπορίου και Βιομηχανίας» στο Παρίσι, τη δεκαετία του 1840, ο Νικόλαος Στουρνάρης από το Μέτσοβο, ο κατόπιν δημιουργός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είχε ενστερνιστεί τις απόψεις του «Σαινσιμονισμού» -διατυπωμένες από τον Ανρί Σαιν Σιμόν- σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της παραγωγικής εργασίας, η βελτίωση της ηθικής και η επικράτηση του δικαίου, η σημασία των μέσων συγκοινωνίας και ο ρόλος της τεχνικής

εκπαίδευσης στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της βιομηχανίας, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για την ειρήνη και την ευημερία των λαών.
Με βάση τη θεωρία του αυτή ο Ανρί Σαίν Σιμόν και οι οπαδοί του, προσπαθούσαν να γκρεμίσουν τα ερείπια της φεουδαρχίας και στη θέση τους να βάλουν την ηγεμονία των σοφών και των προκομμένων στη ζωή. Έτσι και ο Στουρνάρης, όταν πια είχε συνειδητοποιήσει ότι «αρκετά ειργάσθην υπέρ εμαυτού» και είχε αποφασίσει, ερχόμενος στην Ελλάδα, να εργαστεί για την πατρίδα, προσπάθησε να γκρεμίσει τους «πυργοκατοίκους του μεσαίωνος», όπως αποκαλούσε τους υπουργούς που συνάντησε στην Ελλάδα «οίτινες αποθανόντες προ εξακοσίων ετών, ανεστήθησαν επί των ημερών μας και κυβερνώσι την Ελλάδα, χωρίς να ηξεύρωσι τι συνέβη εις το διάστημα των εξακοσίων τούτων ετών και ούτε τι γίνεται πέριξ αυτών σήμερον».
Αν αντικαταστήσουμε τους «πυργοκατοίκους» που κυβερνούσαν τη δεκαετία του 1840 την Ελλάδα με τους «πυργοδεσπότες» που σήμερα κυβερνάν τον κόσμο, μπορούμε να έχουμε μια εναργή εικόνα των όσων ζοφερών συμβαίνουν σήμερα σε όλο τον κόσμο και μας γυρίζουν πίσω στο μεσαίωνα.
Πάρτε πρώτα για παράδειγμα τον «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ: Σε πρόσφατη ομιλία του επικαλέστηκε διάλογο που είχε με το Θεό: «Μου είπε: το καταφέρατε μια φορά. Και του είπα: έκανα καλή δουλειά, Θεέ μου, είμαι ο μόνος που μπορεί να το κάνει ξανά. Αυτός μου είπε ότι θα πρέπει να το κάνεις ξανά. Και εγώ είπα Οκ, συμφωνώ». Αυτός ο άνθρωπος κυβέρνησε τέσσερα χρόνια τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου και φιλοδοξεί να την ξανακυβερνήσει.
Δίπλα του στέκεται στο ίδιο επίπεδο ο ταραξίας της περιοχής, ο «σουλτάνος», ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να του επιβάλει να απαλλαγεί από τα εξωφρενικά σχέδιά του, απάντησε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε λόγο σε κανέναν παρά μονάχα στον Αλλάχ».
Κατά τα άλλα, η «πολιτισμένη ανθρωπότητα» του 21ου αιώνα διαθέτει διεθνείς οργανισμούς -τύπου ΟΗΕ και ΝΑΤΟ- έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες, επικαλείται το διεθνές δίκαιο, και άλλα ηχηρά παρόμοια. Μάλιστα η γηραιά Ήπειρος έχει συστήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρεί ότι τα σύνορα μιας χώρας, όπως είναι και η χώρα μας, είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύει δε να συζητήσει «εν ευθέτω χρόνω» τις παραβιάσεις της Τουρκίας, προς το παρόν όμως η κύρια εκπρόσωπός της, η Μέρκελ, μας συνιστά να κάνουμε διάλογο.
Και με τη χώρα μας τι γίνεται; Έχω δυο οδυνηρές εμπειρίες από το παρελθόν που δεν μου επιτρέπουν να πιστεύω πως από την εποχή του Στουρνάρη μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.
2 Εμπειρία πρώτη: Όταν στα πλαίσια μιας φροντιστηριακής εργασίας στο Πανεπιστήμιο βρέθηκα μπροστά σε ένα διάταγμα που το υπέγραφε ο Όθων, διάβασα: «Όθων Ελέω Θεού Βασιλεύς των Ελλήνων». Καμία διαφορά από το μεσαίωνα!
2 Εμπειρία δεύτερη: Ο πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα -ο γνωστός στους παλιότερους -Πιουριφόυ, που είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον ετοιμοθάνατο Πρωθυπουργό Παπάγο, εξερχόμενος, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «τι θα γίνει με την Ελλάδα», που ουσιαστικά έμενε ακυβέρνητη. Και εκείνος, με περισσή ευχέρεια απάντησε: «Μην ανησυχείτε, για χώρες σαν την Ελλάδα, έχουμε προβλέψει για 50 χρόνια». Τώρα θα μου πείτε: Τα 50 χρόνια πέρασαν, όμως τα πράγματα άλλαξαν; Ιδού η απορία.
Αν τυχόν ρωτήσετε και για την πόλη μας, θα σας συνιστούσα να ζητήσετε από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων να σας δώσει τον Οργανισμό της εποχής της Τουρκοκρατίας με τον οποίο αυτός και οι διορισμένοι από αυτόν σύμβουλοι, διοικεί και σήμερα το Κληροδότημα Γεωργίου Σταύρου, στον οποίο θα διαβάσετε ότι «συνιστάται Ίδρυμα υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Κυβερνήσεως της Α.Μ. του Σουλτάνου», και θα βγάλετε άνετα τα συμπεράσματά σας.
Αν πάντως ρωτούσατε εμένα, με πολλή άνεση, θα σας απαντούσα: Χώρα που δολοφόνησε τον Καποδίστρια, δεν έβγαλε ούτε βουλευτή τον Τρικούπη, και επιχείρησε δυο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του Βενιζέλου, δεν πρέπει να έχει περισσότερες απαιτήσεις, σχετικά με όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα και θα συμβαίνουν, για να θυμηθούμε και λίγο το Θουκυδίδη, «έως αν αυτή η φύσις των ανθρώπων η».